Založ si blog

Krátka správa o štvrtom silvestrovskom balíčku pre učiteľov a zdravotné sestry

Kvôli požiadavkám na zvýšenie platov, ktoré opätovne predkladajú učitelia a zdravotné sestry pripravila vláda posledný sociálny balíček určený týmto nespokojencom. Balíček síce nerieši ich platy, avšak predsa výrazne zlepší ich sociálnu, ale aj bezpečnostnú. situáciu. Je zložený z 3 opatrení.

1. Osobné vlaky zadarmo ( týka sa len učiteľov ).

Všetci učitelia si na Ministerstve školstva môžu požiadať o vyhotovenie tzv. Osobného preukazu učiteľa, ktorý im umožní cestovať osobným vlakom úplne zadarmo. Ak učitelia nebudú stále omieľať svoje požiadavky na úpravu platov je predpoklad, že v priebehu nasledujúcich 2 – 3 rokov, by pre nich mohli byť vydávané aj tzv. Rýchlikové preukazy, na základe ktorých budú môcť cestovať zadarmo aj niektorými rýchlikmi. V súčasnosti to ešte nie je možné, nakoľko rýchliky sú preplnené študentmi a dôchodcami.

2. Kúpele zadarmo ( týka sa len zdravotných sestier ).

Všetky zdravotné sestry môžu na Ministerstvo zdravotníctva poslať žiadosť o pridelenie špeciálneho 2 dňového kúpeľného poukazu. Náklady súvisiace s týmto opatrením sú hradené zo ŠR. Poukaz, v celkovej hodnote 300 €, im úplne zadarmo, pošle cestovná kancelária REMS. Predložením kúpeľného poukazu v určených kúpeloch má jeho držiteľ nárok na vstupnú a výstupnú lekársku prehliadku, 1x večeru , 1x nocľah a 1x raňajky. Ak by mal záujem o nejaké procedúry môže si ich dokúpiť. Je možné aj predlženie si pobytu v kúpeloch na viac dní. To už záleží na samotnom držiteľovi poukazu.

3. Zvýšenie bezpečnosti ( týka sa učiteľov i zdravotných sestier ).

Pri realizácii tohto opatrenia nie sú potrebné nijaké žiadosti. Učitelia aj zdravotné sestry sami zaregistrujú svoju zvýšenú bezpečnosť bez toho, aby ju požadovali.

Na vrátnici každej školy bude okrem vrátnika aj ozbrojený policajt. Jeho úlohou bude brániť žiakom, aby napádali učiteľov. Bude mať však aj veľa ďalších povinnosti ( sledovanie žiakov chodiacich poza školu, prezúvanie a pod.)

Zdravotným sestrám bude zvýšená bezpečnosť garantovaná prostredníctvom tzv. 3PHM. Nemá to nič spoločné s pohonnými hmotami. Nová skratka znamená 3 členná policajná hliadka mobilná, nakoľko každý člen hliadky bude mať okrem samopalu aj služobný mobil. 3PHM  budú hliadkovať najmä na chodbách nemocníc, ale aj v čakárňach, a vzhľadom na už schválený zákon o bezpečnosti, majú povolený vstup aj do ordinácii lekárov. Hlavnou úlohou týchto hliadok bude chrániť zdravotné sestry pred nervóznymi lekármi, alebo agresívnymi pacientmi.

Všetky uvedené opatrenia budú platiť už od 31.12.2015.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.