Založ si blog

Útok nožom môže byť aj prejavom vďačnosti, alebo ako prefíkaný škorpión dobehol hlúpu žabu

Počet surových a zákerných útokov na civilné obyvateľstvo v štátoch Západnej Európy narastá. Polícia, ale aj poučené média, ich už zväčša nespájajú s terorizmom. Sú to vraj, len útoky psychicky narušených jednotlivcov. Tieto zločiny však majú niektoré spoločné črty. Útočníci sú vždy mladí moslimovia a ich obeťami sú najčastejšie ženy, resp. niekedy aj muži, ale len ak sú už v pokročilom veku. Jeden z takýchto útokov, ku ktorému došlo v Belgicku ešte 31.júla, verejnosť vnímala len okrajovo. Nedošlo pri ňom ani k usmrtenie obete. Tento skutok však, akoby zobrazoval blízku budúcnosť Európy. Nezabúdajme, že Turecko už na jeseň pripravuje ďalšie vyprazdňovanie svojich utečeneckých táborov a Európe tak hrozí druhá veľká migračná vlna.

Belgický denník Le Soir o tomto prípade informoval pod titulkom: Údajný žiadateľ o azyl zaútočil na 65-ročného kňaza, ktorý mu predtým poskytol pomoc. Útok sa odohral v nedeľu v meste Lanaken v belgickej provincii Limburg. Jeho páchateľom bol muž, ktorý sa kňazovi Josovi Vanderleemu predstavil ako žiadateľ o azyl v Holandsku. Kňaza požiadal o pomoc a možnosť osprchovať sa, čo mu farár dovolil. Potom však páchateľ žiadal aj peniaze, ktoré mu kňaz odmietol dať. Muž vzápätí na kňaza zaútočil nožom a ušiel. Zranenému kňazovi sa podarilo privolať si pomoc. Sanitkou ho previezli do nemocnice v Genku, kde sa podrobil operácii. Jeho život nie je ohrozený

V našich končinách podobné prípady ľudia komentujú slovami : Pre dobrotu na žobrotu, alebo Urob čertovi dobre, peklom sa ti odvďačí.

Takéto prejavy vďačnosti sa vyskytovali aj v dávnej minulosti. Pojednáva o tom aj známa Ezopova bájka. Pripomeňme si ju v trochu modernejšej verzii.

Na malý ostrov, kde žila žaba, vyplavila voda konár, na ktorom sedel škorpión. Bol mokrý, vysilený a chorý. Žaba sa ho najprv bála, ale keď ju prosil o pomoc, starala sa o neho až kým sa neuzdravil.

Raz prišla povodeň a voda začala prudko stúpať. Bolo jasné, že zatopí celý ostrov. Vtedy začal prefíkaný škorpión žabu opäť prosiť.

– Zachráň ma, milá žaba. Nemôžeš ma tu predsa nechať. Ja neviem plávať a utopím sa.

– Ja ťa zoberiem a keď budeme na druhom brehu ty ma uštipneš – povedala žaba podozrievavo..

– Prečo by som to robil ? Len ma zober na chrbát. Hneď ako sa dostaneme na druhý breh, odvďačím sa ti – sľuboval škorpión..

– Poď, spolu to dokážeme – zakvákala zrazu hlúpa žaba naučené heslo.

Škorpión vyskočil žabe na chrbát a táto s námahou plávala k druhému brehu. Keď ho dosiahli, žaba sa vyštverala z vody a radostne zvolala.

– Dokázali sme to. 

Vtedy ju škorpión uštipol.

– Ach, veď teraz zomriem. Prečo si to urobil ?  – spýtala sa s plačom žaba.

– Ja som už taký – zasmial sa škorpión..

 

 

 

 

 

 

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.