Založ si blog

Prečo sa 38 ročný občan SR nemôže stať prezidentom a 88 ročný áno ?

V Ústave SR je to tak definované ( čl. 103 – Prezidentom sa môže stať občan voliteľný do Národnej rady SR, ktorý v deň zvolenia dosiahol 40 rokov ). Skrátka vyžaduje sa dolný vekový limit 40 rokov. Možno sa tvorcovia ústavy obávali, že sa za kandidátov do volieb dostanú aj rôzni čerství maturanti. Lenže dopustili sa diskriminácie mladých a zároveň zvýhodnenia starých občanov. Prečo nebol v Ústave vekový limit určený aj pre tú druhú skupinu občanov ? Ak by pre prezidentskú funkciu platilo, že prezident pri nástupe do funkcie musí mať menej ako 70 rokov, málokto by protestoval. Nepáčilo by sa to len niekoľkým sedemdesiatnikom, ktorí sú stále presvedčení o svojej obľúbenosti a snívajú o tom, ako raz pôjdu kandidovať do volieb a ako sa nakoniec uvelebia v prezidentskom kresle.

Náš bývalý prezident bol na svoje druhé obdobie zvolený ako 68 ročný. Lenže v závere svojho úradovania, keď už mal po sedemdesiatke, boli aj základne povinnosti nad jeho sily. Často nevedel do akého štátu ho priviezli. Pred jeho prejavom k hostiteľovi mu to poradcovia vždy pripomenuli, no aj tak to doplietol.

Dosť zlé skúsenosti s doživotne slúžiacimi vodcami mali súdruhovia z bývalého Sovietskeho zväzu na začiatku osemdesiatych rokov. V tej dobe všetku moc pevne držala v rukách gerontokracia. Celé politbyro tvorila družina zlostných starčekov, z ktorých každý chcel byť aspoň chvíľu šéf, aby mohol rozkazovať ostatným. Napríklad Leonid Brežnev zomrel ako 76 ročný, ale posledné dva roky už funkciu generálneho tajomníka nevykonával. Vlastne ho len ukazovali na verejnosti ako veľkú matriošku. Prípadne ho nútili, aby raz za čas prečítal na nejakej schôdzi niečo čomu vôbec nerozumel. Nahradiť ho mal ešte starší 79 ročný Michail Suslov, ktorý bol dlhé roky hlavným ideológom režimu. Nepodarilo sa mu to, lebo zomrel skôr ako Brežnev. Už v januári 1982, pričom Brežnev vydržal až do novembra. Kvôli veľkej vojenskej prehliadke na Červenom námestí, ktorá sa konala na výročie VOSR, ho úplne nevládneho vyniesli na tribúnu a držali ho tam. Tri dni na to zomrel. Po jeho skone nastúpil na miesto generálneho tajomníka 68 ročný Jurij Andropov. Jeho menovanie neprekvapilo. Šéfovi KGB nikto nevzdoroval. Bol už ťažko chorý, ale jeho zdravotný stav sa prísne tajil. Kolovala vtedy historka, ako sa chcel prezentovať dobrou kondíciou. Usporiadal vraj súťaž v chôdzi na 20 metrov, ktorej sa museli zúčastniť vybraní členovia politbyra. Do cieľa sa údajne dotiahol len on sám. Vo funkcii vydržal len 15 mesiacov. Nahradil ho 72 ročný Konstantin Černenko. Po zdravotnej stránke bol na tom ešte horšie ako jeho predchodca. Väčšinu času, počas jedného roka, keď zastával túto zodpovednú funkciu, strávil na nemocničnom lôžku. Neuplynulo ani dva a pol roka od úmrtia Leonida Brežneva a bolo potrebné vystrojiť ďalší štátny pohreb.Tretí, za necelé tri roky. Ľudia v celej krajine s napätím čakali, aký starček sa znovu objaví. Súdruhovia si však uvedomili, že starých a chorých už bolo dosť a rozhodli sa vsadiť na mladšieho vodcu.

Ak by vtedy v ZSSR mali aspoň pre funkciu generálneho tajomníka ÚV KSSZ stanovenú hornú vekovú hranicu, napr. 70 rokov, mohli si tieto komplikácie so starčekmi ušetriť. Lenže ak sú politické funkcie doživotné, nedá sa robiť nič. Len čakať. Na ospravedlnenie čakajúcich treba povedať, že sa to deje so súhlasom dotyčného, často už senilného politika. Ten, trpiaci pocitom nenahraditeľnosti, si často kladie známu už Stalinom vyslovenú otázku – Čo si tu všetci počnete bezo mňa ?

V USA je dolný vekový limit pre kandidáta za prezidenta nižší ako u nás. Podmienkou je dosiahnuť vek 35 rokov. Najbližšie bol k tejto hranici John F. Kennedy, ktorý mal pri svojom zvolení v roku 1961 len 43 rokov. Horný vekový limit, rovnako ako u nás, neexistuje. So zavedením niečoho podobného Američania určite neuvažujú. Bráni im v tom skutočnosť, že ich najlepším prezidentom od 2. svetovej vojny bol práve ten najstarší. Ronald Reagan. Pri nástupe do úradu mal už 69 rokov. A do druhého volebného obdobia vstupoval ako 73 ročný. Sympatie Američanov k seniorom sa prejavili aj v týchto voľbách. Favoritka, ktorej životným snom bolo vyrovnať sa manželovi, mala už 69, starší žoviálny republikán 70. Nagelovaní penzisti, tak veľmi túžiaci po moci, zviedli súboj, pri ktorom sa navzájom urážali a sľubovali si pobyt za mrežami. Američanom sa to páčilo. Všetky renomované agentúry aj rôzni experti predpovedali jasné víťazstvo mladšej demokratke. Nakoniec vyhral miliardár, u ktorého sa prejavilo väčšie sociálne cítenie. Osobitne k bielym robotníkom. Výsledok volieb prekvapil, a tiež veľmi nahneval. Koho ? Väčšinovú masu novinárov, ktorí boli zameraní len na kritiku, pre nich úplne nemožného, víťaza, a tiež všetkých veľkých analytikov a prognostikov. To, že zavádzali verejnosť ich netrápilo. Chybu vraj urobili hlúpi voliči. Američanom však voľby priniesli jednoznačnú skúsenosť. Netreba veriť rôznym navonok serióznym inštitúciám a prieskumným agentúram. Ani kadejakým kváziodborníkom, ktorí všetkému rozumejú a preto sa radi púšťajú do predpovedí a veštenia zabaleného do lingvistických fráz.

Polovica obyvateľstva USA sa teší na vládu úspešného realitného makléra, aj keď ten je bez akýchkoľvek politických skúsenosti. Spoliehajú sa na to, že sa nejedná o doživotného vládcu. A krátke 4 roky sa budú dať vydržať s akýmkoľvek lídrom. Tajne pritom dúfajú, že z Donalda ( aj keď sa rád necháva oslovovať Don ) sa stane druhý Ronald, ktorý splní svoje sľuby a urobí Ameriku opäť veľkou.

 

 

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.