Založ si blog

Z rezortu školstva, vedy, výskumu a športu je potrebné vyňať oblasť športu.

Keď bude minister školstva, vedy, výskumu a športu bilancovať ako dopadol jeho rezort v roku 2016, prekvapujúco zistí, že napriek kritike zo strany médii a verejnosti, dosiahol veľké úspechy. Osobitne bola úspešná oblasť športu. Stačí spomenúť futbal a úspechy tímu na EURO 2016, potom výborne zvládnutú kvalifikáciu našej reprezentácie do 21 rokov. Úspech olympionikov v Riu, prekvapenie, ktoré pripravila Cibulková v Singapure a nakoniec tu máme fenomenálneho Sagana, ktorého nám závidí celý svet. Je pravda, že školstvo už také úspešne nebolo. Po dlhých rokoch nezáujmu o školstvo, nová vláda sľúbila, že mu už v najbližšom období bude venovať primeranú pozornosť. Dokonca sa objavil billboard so samotným premiérom a heslom školstvo – naša priorita. Škoda, že na to prišiel tak neskoro.

Treba však uznať. že nový minister sa pustil s chuťou do práce a večne nespokojným učiteľom už k 01.09.2016 zvýšil platy o 6 %. Dal aj prísľub, že toto zvýšenie nebude v tomto volebnom období posledné. Tiež oznámil verejnosti, že zostavil z odborníkov špeciálny tím, ktorý bude pripravovať veľkú školskú reformu. Má to byť reforma desaťročia. Zaoberá sa aj platmi učiteľov. Mali by dosiahnuť aspoň úroveň 80 percent priemerného platu ostatných povolaní, v ktorých sa vyžaduje vysokoškolské vzdelanie. V súčasnosti je to približne 60 percent. Sú to opatrenia, ktoré by do budúcnosti mohli školstvu pomôcť. Napätá situácia v školstve sa tak dočasne upokojila.

Koncom roka sa však školstvo dostalo opäť na pretras. V decembri boli zverejnené výsledky PISA 2015 a verejnosť si uvedomila, že úroveň školstva je ešte horšia ako upozorňovali tí najväčší pesimisti. Testovanie prebehlo v apríli 2015 na 292 školách rôznych typov s 15 ročnými žiakmi. V hodnotení 72 štátov OECD sme sa vo všetkých troch testovaných oblastiach  ( matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti ) umiestnili na samom konci. Všetky štáty v EÚ ( okrem Grécka a Malty ) sú na tom lepšie. S Maltou sme dosiahli porovnateľné výsledky. Za nami okrem Grécka ostalo len Čile, Mexiko a Turecko. Zlou správou je, že oproti roku 2012, keď sa konali predchádzajúce testy, boli výsledky našich žiakov vo všetkých troch oblastiach horšie.

K výsledkom PISA 2015 sa vyjadrili aj odborníci. Pedagóg Vladimír Urban veľmi pravdivo ( Pravda 12.12.2016 ) píše. “ Nielen odborná, ale aj laická verejnosť je predsa dostatočne informovaná o vzdelanostnej úrovni podstatnej časti súčasných vysokoškolákov a študentov na stredných školách. Slovensko je už teraz doslova zamorené vysokoškolsky nevzdelanými a v podstate oklamanými držiteľmi diplomov, ktoré sú im nanič, práve tak, ako sú mnohé gymnázia zaplnené podpriemernými žiakmi napriek tomu, že sú poloprázdne.“  Hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová za najvážnejší problém považuje krízu učiteľského stavu vyvolanú predovšetkým ekonomickými podmienkami.

Zaujal názor ďalšieho experta, ktorý tvrdí, že tieto výsledky nás musia znepokojiť a je potrebné ich riešiť. Východisko vidí v lepšej podpore učiteľov a riaditeľov škôl. Ďalej konštatuje. “ Potrebujeme aj plošne zvýšiť platy učiteľov, ale zároveň potrebujeme mať špecifické programy, ktoré identifikujú kvalitných učiteľov cez učiteľské testy a tých učiteľov potrebujeme špeciálne podchytiť, ohodnotiť ich finančne lepšie a dať im veľmi dobrú podporu „. Takto sa k problémom školstva vyjadril bývalý minister Juraj Draxler. Škoda len, že sa o nízkych platoch učiteľov dozvedel, až keď z ministerstva odišiel.

Terajší minister školstva však s hrdosťou oznámil, že vláda schválila v ŠR pre jeho rezort viac financií ako v posledných rokoch. Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,43 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast približne o 207 miliónov eur ( 16,9 percenta ). Z kapitoly ministerstva školstva pôjde na šport takmer 95 miliónov eur, čo je navýšenie o 43,6 milióna eur.  Z celkového navýšenia teda šport pohltí 21 %.

Z rozpočtu na šport je financovaná reprezentácia v jednotlivých športoch a ďalšie milióny eur sa každoročne prerozdeľujú na podporu športu v jednotlivých regiónoch. Tohtoročné výdavky na šport ovplyvní aj investícia do športovej časti Národného futbalového štadióna vo výške 27,2 mil. eur. Táto suma bude po dokončení odrátaná od celkovej kúpnej ceny. Štadión má byť hotový do konca roku 2018. Komerčnú i nekomerčnú časť postaví zhotoviteľ – spoločnosť NFŠ, a.s. Štát následne odkúpi nekomerčnú časť diela, to znamená futbalový štadión za maximálne 75,2 milióna eur. Je zrejme, že Slovensko potrebuje v hlavnom meste futbalový štadión, na ktorom bude možné hrať medzištátne zápasy podľa podmienok UEFA. Nakoniec je hanba, že ho doposiaľ ešte nemá. Iná vec je, či celková cena za športovú časť štadióna nie je prehnane vysoká. Aj podpora športu v regiónoch je opodstatnená. Len, či je vhodné, aby to všetko malo byť financované z rozpočtu jedného rezortu, ktorý musí financovať aj vedu, výskum, školy a platy učiteľov.

V apríli 2016 premiér sľúbil, že okrem štátneho rozpočtu vláda chce cez motivačné opatrenia hľadať aj nové zdroje financovania športu, či už pôjde o daňové úľavy pre podnikateľov alebo iné spôsoby.

Určite by bolo v prospech športu ak by sponzori mali daňové úľavy. Táto problematika však so školstvom nesúvisí.

Preto by bolo pre rezort školstva, vedy výskumu a športu prínosom ak by sa oblasť športu z neho vyčlenila. Nech sa minister a jeho poradcovia venujú len nášmu zanedbanému školstvu.

Vytvorenie samostatného ministerstva športu by asi malo veľa oponentov. Argumentácia ? Načo ďalší dobre platený minister s jeho početnou suitou ?

Riešenie však existuje. Máme tu ešte málo vyťažené ministerstvo kultúry. Terajší odborne zdatný minister kultúry so silnou pozíciou v jeho strane by si na oblasť športu našiel viac času, a možno aj viac financií, ako už teraz prepracovaný minister školstva.

Nakoniec vytvorenie Ministerstva kultúry a športu by si vyžiadalo len organizačné opatrenia bez väčších finančných nákladov. Efekt by sa určite dostavil. Jednak v lepšom fungovaní Ministerstva školstva, vedy a výskumu, ale aj vo vyšších investíciach do športu. A to nie len zo ŠR, ale ako už bolo spomenuté, aj z iných zdrojov ( sponzorstvo s daňovými úľavami ). O to by sa však už musel zasadiť silný stranícky minister v spolupráci so straníckym kolegom ministrom financií.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.