Založ si blog

Musia si na Slovensku kupovať e-známky aj vodiči zo zahraničia ?

Oficiálne áno. Čo sa stane ak to neurobia ? Do dvoch rokov môžu, ale tiež nemusia, dostať poštou obsielku zo Slovenska s výzvou na zaplatenie pokuty 150 Eur. Je však dosť veľký problém zistiť majiteľa zahraničného vozidla a tiež vymôcť od neho pokutu za to, že kedysi dávno sa dostal na slovenskú diaľnicu bez zaplatenia e – známky. Asi preto napr. v Českej republike, alebo v Rakúsku doteraz systém e – známok nezaviedli.

Samotná hovorkyňa ministerstva dopravy sa o tomto probléme ešte v novembri 2016 vyjadrila takto :

Ministerstvo dopravy hľadá spôsoby a analyzuje možnosti automatického vymáhania pokút za užívanie spoplatnených úsekov od zahraničných vozidiel bez platnej diaľničnej známky, ktoré by mohlo použiť aj v našich podmienkach. „V súčasnosti na európskej úrovni, teda nielen v SR, chýba spôsob legálneho získavania údajov o držiteľoch vozidiel zo zahraničia. Minister dopravy Árpád Érsek otvorí túto tému na európskej úrovni na rokovaniach v Bruseli,“ dodal rezort dopravy.

Keďže ministerstvo dopravy dodnes nezverejnilo údaje o neplátcoch na diaľniciach, ktoré by sa týkali celého roku 2016 ( vraj sa stále čistí databáza ) môžme vychádzať len z oficiálnych údajov k 31.10.2016. Aj za necelý rok sú však čísla vysoké.

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková sa vyjadrila :

„Systém NDS doposiaľ zaznamenal približne 309 tisíc domácich a 600 tisíc zahraničných vozidiel, u ktorých je podozrenie, že porušili zákonnú povinnosť, a teda jazdili po spoplatnených úsekoch bez elektronickej diaľničnej známky,“  Keby každý z majiteľov týchto 909 tisíc vozidiel zaplatil pokutu 150 eur, išlo by o celkovú sumu 136,35 mil. eur.

V tomto vyhlásení veľmi škrípe slovo podozrenie. Znamená to, že NDS si vlastne nie je istá, či vozidlá mali, alebo nemali zaplatenú diaľničnú známku. Ako potom chce vymáhať pokuty ?

Samotné vymáhanie pohľadávok bude mať určitý postup pre domácich neplatičov a celkom iný pre zahraničných.

Domáci previnilci, ktorí majú zaplatiť tú nižšiu čiastku ( 46, 35 mil. Eur, ) sa zo svojho záväzku tak ľahko nevyvlečú. Štát má veľké skúsenosti ako vymáhať takéto pohľadávky od svojich občanov. Na tých chudobnejších stále môže vytiahnuť exekúcie.

Iná vec je vymáhanie  90 mil. Eur ( samozrejme, keď budú zverejnené údaje za celý rok 2016 bude táto čiastka oveľa vyššia ) od narušiteľov zo zahraničia. V tomto prípade, ako už bolo spomenuté, štát žiadne tromfy nemá. Ťažko predpokladať akú čiastku nakoniec dostane.

Čo na záver ?

Známu a na Slovensku často používanú frázu : Cudzie nechceme, svoje si nedáme,

treba upraviť na : Od cudzích nič nechceme, od svojich všetko vymôžeme.

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.