Založ si blog

Bol som na Pohode, jedným slovom paráda

Vyjadrím sa len ako jeden z toho veľkého počtu účastníkov. Perfektný festival. Milá a priateľská atmosféra. Súbežne sa konali hudobné, ale aj kultúrno – spoločenské akcie. Zameral som sa len na hudbu. Predstavili sa výborné kapely, vybraté tak, že si každý mohol nájsť tú svoju. Pritom o masu návštevníkov bolo v areáli dobre postarané. Množstvo stánkov s občerstvením, ale aj rôzne zábavné atrakcie, hlavne pre deti. To všetko fungovalo. Pri vstupe dostal každý účastník leták s programom festivalu. Keď chcel navštíviť viac koncertov musel si zostaviť svoj plán. Nevýhodou pre mňa bolo, že som chcel vidieť kapely, ktoré vystupovali na rôznych miestach v rovnakom čase. Takže som sa musel rozhodnúť pre jednu z nich, alebo v polovici koncertu utekať k druhému pódiu.

Čo ma zaujalo najviac. V piatok už o 18.00 mala svoje vystúpenie BIRDY. Mladá, len 21 ročná, veľmi nadaná anglická speváčka a hudobníčka ( klávesy aj gitara ). Hrala na hlavnom pódiu, kde nebolo ešte toľko divákov, ako by prišlo večer, ale mne vyrazila dych. Nádherný vokál, veľmi pekné skladby, pokojný prejav. Jednoducho zážitok. Festival začal bezvadne. Ďalšie koncerty, ktoré som si vybral ma, však až tak nezaujali. Až na záver ( to už bolo okolo polnoci ) mal výborný koncert starý americký rocker Mark Lanegan so svojou kapelou zloženou z rovnako starých rockerov.

V sobotu sa mi páčil mladý Jake Bugg, a potom hlavne alt-J ( to boli headleaderi festivalu ). Musím uznať, že odohrali vynikajúci koncert. Naživo je to čosi celkom iné ako púšťať si ich videa. Na záver ešte dobre padlo vypočuť si starých Škótov, kapelu The Jesus a Mary Chain.

To, že sa organizátorom podarilo dostať sem skupinu alt – J je veľká vec. Ich tvorbu vysoko hodnotí hudobná kritika a majú veľa fanúšikov. Skrátka sú na výslní popularity v Británii i vo svete. Kedysi, ešte v roku 2013, bol na Pohode Thom Yorke z Radiohead. Prišiel s narýchlo zloženou kapelou ( bol v nej napr. aj Flea z RHCP ), ktorú nazval Atoms for Peace. Ich koncert to bola ozaj bomba. Vystúpili vtedy aj Nick Cave a Smashing Pumpkins, ale Yorke sa mi páčil najviac. A koncert alt – J by som dal na tú istú úroveň akú dosiahol vtedy Thom Yorke, aj keď je to úplne iný druh hudby.

Samozrejme, si uvedomujem, že veľa účastníkov festivalu môžu považovať všetky mnou spomenuté kapely za zlý výber. Nuž, je to vec vkusu. Ja im nič nevyčítam. Dúfam, že nebudú ani oni mne. Veľkou výhodou POHODY je práve široký a veľmi pestrý výber rôznych druhov hudby. Skutočne platí, čo som spomenul už na začiatku, že každý mal možnosť nájsť si práve ten druh muziky, ktorá sa mu páči.

Aký nedostatok som zaregistroval. V okolí stanov, kde sa čapovalo pivo, ale aj pri stánkoch z občerstvením boli rozmiestnené malé koše a pri nich zväčša jedno plastové vrece. Tie sa naplnili veľmi rýchlo. Potom bolo treba odkladať odpadky ( tácky, papiere, plastové fľaše ) vedľa koša až z nich vyrástla pekná pyramída. Večer bol už každý kôš zasypaný kopou odpadkov. Pritom by stačilo, aby namiesto malého koša a plastového vreca bol na tom mieste pristavený plastový kontajner. Nejaké síce boli na betónovej ploche letiska, ale od občerstvovacích stánkov to bolo ďaleko.

Čo ma prekvapilo. Pri vstupe nikoho neprezerali. Aspoň pri vchode, cez ktorý som prechádzal ja ( naproti pôdiu Urpiner ). Mne prehliadka nechýbala, ale do areálu sa tak ľahko dostal aj tvrdý alkohol.

Prekvapila ma ešte jedna vec. Táto však nijako nesúvisí s organizáciou festivalu. Bolo tam veľa mamičiek s tými úplne najmenšími bábätkami. Niektoré boli také drobunké, akoby ich mamičky doviezli na festival rovno z pôrodnice. Mali ich priviazané šatkou na bruchu a pyšne si s nimi vykračovali pomedzi stany. Niektoré bábätka mali na hlavičke špeciálne tlmiče hluku ( ako mal Otík v známom filme Vesnička .. ). Bez ohľadu, či tlmiče mali, alebo nie, vyzerali tie detičky dosť vydesene. Určite by radšej boli doma. Mamičky vydesené neboli. Práve naopak. Niesli sa ako pávice. Je úplne normálne a prirodzené, keď sa mladá mamička predvádza so svojim bábätkom. Keď je to, ale na hudobnom festivale, kde je množstvo ľudí, tiež dosť veľký rámus a je ešte aj neskoro večer, už mi to až také prirodzené nepripadá.

 

 

 

 

 

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.