Založ si blog

Armáde sa stratili granáty a nejaké náboje, ale pribudli jej nové vrtuľníky

Tohto roku už nepekné kauzy zasiahli aj Armádu SR.

O tej prvej sa píše viac. Týka sa podozrenia, že z armádnych muničných skladov zmizla munícia. A nie málo. Jedná sa o 120 ručných granátov a 11 riadených protitankových granátov RPG. V ďalšom muničnom sklade zmizli náboje. Vraj až 300 tisíc. Dodatočne bola uverejnená správa, že je to oveľa menšie množstvo, a že sa jedná len o malý kaliber resp. strelivo do malorážky. Minister obrany vydal rozkaz vykonať inventarizáciu vo všetkých muničných skladoch. Celú záležitosť vyšetruje NAKA. Vyšetrovanie má byť ukončené v mesiaci novembri.

Po prijatí takejto správy si veľa ľudí položí otázku. Nejedná sa o zlýhanie strážnej služby ? Ako si vojaci plnili povinnosti pri strážení muničných skladov ? Odpoveď znie. Nijako. Vojaci totiž muničné sklady nestrážia. Strážnu službu v našej armáde majú na starosti civilní zamestnanci. A to už od roku 2006. Armáda to zdôvodňuje tým, že civilní zamestnanci sú lacnejší ako vojaci.

Silná káva. Bol som na vojne ešte za bývalého režimu. Za Komančov, ako hovoria mladí. Platila ZVS a vojakov bolo dosť. Bola tam nuda, aj buzerácia. Lenže strážna služba to bola veľmi vážna vec. Preto, ak si predstavím, že muničný sklad strážia civilní zamestnanci, dosť sa tomu čudujem. Čo vlastne robia naši vojaci, keď takú základnú povinnosť musia za nich vykonávať civilní zamestnanci ? Ešte by ma zaujímalo, či aj kanady čistia vojakom civilní zamestnanci. Možnože áno. V armáde sa asi veľmi dbá na to, aby všetci naši profesionálni vojaci mali dostatok voľného času.

Ako asi táto muničná kauza dopadne ?

S najväčšou pravdepodobnosťou sa zistí, že sa jedná len o chybu v evidencii, ktorá sa prihodila pri skladovaní tých granátov. A čo sa týka nábojov. Tam sa zistí, že sa nejedná ani o malorážkové náboje, ale že chýbajú len broky do vzduchoviek Možno sa nakoniec skladník toho muničného skladu prizná, že si bral domov každý deň krabičku brokov. Vinníka teda chytia, prepustia a kauza bude vyšetrená. Ostatné veci pôjdu ďalej, tak ako doteraz. Staručkí generáli nebudú chcieť meniť nič. Aspoň dovtedy, kým nepôjdu do dôchodku. Nechať strážiť muničné sklady vojakmi, to ich asi ani nenapadne.

Druhá kauza sa týka bojových amerických vrtuľníkov Black Hawk. Len tento mesiac sme dostali prvé 2 kusy. Ostatné budú dodané postupne do roku 2020. Boli objednané ešte v roku 2015 ( minister obrany bol p. Glváč ) Objednali ich hneď 9 kusov. Ich pôvodná cena bola 235 mil. eur. Táto sa však zvýšila a celá investícia bude stáť až 261 mil. eur. Pred týmto nákupom sa dosť dlho diskutovalo aké stíhačky by mali byť v našom letectve. Odborníci sa prikláňali k švédskym Gripenom, ktorými má byť vyzbrojená aj Česká armáda. Potom však diskusia utíchla a generáli rozhodli, že najnutnejšia je modernizácia vrtuľníkov. Bývalý minister obrany ( ináč majiteľ modrej knižky ) to komentoval slovami : Mame len zopár ( 2 -3 – 10 ? ) starých ruských vrtuľníkov Mi – 17. Nič proti tomu ak na GŠ padne rozhodnutie, že v rámci modernizácie letectva budú zakúpené nové bojové vrtuľníky. Týchto 9 vrtuľníkov však bolo objednaných bez výzbroje. Vraj budú slúžiť na rôzne účely ( spomína sa záchranárska služba, dokonca aj hasenie požiarov, pomoc pri povodniach atď. ). Ak to nadsadíme, možno budú slúžiť aj na vyhliadkové lety, alebo napr. na rozvoz stravy. Sú to však ešte stále bojové vrtuľníky ?

Kupuje si nejaká armáda samopaly bez zásobníkov ? S tým, že aj takéto zbrane, ktoré nestrieľajú sa dajú použiť napr. s bodákom pri boji zblízka. Nebolo vhodnejšie kúpiť tých vrtuľníkov menej, ale so všetkými zbrojnými systémami ( guľomety, kanón, rakety ) ? Mali by sme plnohodnotné bojové vrtuľníky. Bývalý minister Glváč obhajoval svoju objednávku zámerom vybudovať na Slovensku Výcvikové stredisko pre pilotov takýchto vrtuľníkov, z celej Európy. Tento zámer vraj doposiaľ nikto nezrušil. Nuž, veľké plány. Ináč, vrtuľník v plnej zbroji má iné letové vlastnosti ako nahý vrtuľník. Takže budeme mať 9 moderných a veľmi drahých vrtuľníkov a bude potrebné vymyslieť na aký účel sa budú vlastne používať.

Na záver, však aj jedna lepšia správa. Terajší minister obrany Gajdoš sa vyjadril, že uvažuje nad tým, dať tieto tréningové vrtuľníky dozbrojiť.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.