Založ si blog

Rodinné prídavky v roku 2018 budú vyššie o 16 centov

Po štyroch rokoch stagnácie, keďže od roku 2014 sa rodinné prídavky na Slovensku nezvýšili ani o 1 cent, sa ich poberatelia konečne dočkali. V roku 2018 budú vyššie. Dokonca o 16 centov. Stále však nedosahujeme výšku rodinných prídavkov napr. Rakúska. Aký je v tom rozdiel som sa dozvedel len pred 2 dňami.

Denník Pravda totiž uverejnil článok Radikálnejšia Viedeň chce brať dávky Slovákom. Na jeho konci boli uvedené aj rodinné prídavky. V Rakúsku, aj na Slovensku. Muselo to zaraziť každého. Keď som sa pozeral na tie nízke slovenské čísla, zdalo sa mi, akoby sa za seba hanbili a najradšej by sa niekde schovali. Bolo mi z nich veľmi smutno. Samozrejme, že ma ani vo sne nenapadlo, že rodinné prídavky u nás by mohli byť na úrovni tých v Rakúsku. Avšak zaskočil ma ten obrovský rozdiel.

Prídavok na dieťa má podľa zákona slúžiť na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa.

V Rakúsku sú mesačné rodinné prídavky takéto :

Dieťa do 3 rokov 111,80 eur, od 3 do 10 rokov 119,80 eur, od 10 do 19 rokov 138,80 eur, nad 19 rokov 162 eur 

K rodinným prídavkom je vyplácaný mesačný bonus na každé dieťa vo výške 58,40 eur,

Okrem toho sa vypláca príplatok za viac detí. od 6,90 eur za 2 deti až po 51 pri siedmich deťoch.

V septembri je rodinám zo školákmi vyplácaný mimoriadny príspevok vo výške 100 eur až do 15. roku veku dieťaťa ( v prepočte na mesiac to činí 100/12 = 8,33 eur ).

Na Slovensku sú mesačné rodinné prídavky takéto :

V minulom roku to bolo na každé dieťa 23,52 eur. V tomto roku to však bude až 23,68 eur.  V oprávnených prípadoch ( ak je poberateľ bez práce, alebo je na dôchodku ) môže štát vyplatiť k pôvodnému rodinnému prídavku ešte príplatok vo výške 11,10 eur ( to platilo v minulom roku ). V tomto roku sa tento osobitný príplatok zvyšuje na 11,10 eur.

Pre názornosť jeden príklad. Znamená to, že poberateľovi rodinných prídavkov s dvomi školopovinnými deťmi od 10 do 15 rokov ( kategória 10 – 19 rokov ) vyplatí štát rodinné prídavky :

v  Rakúsku  mesačne 417,96 eur ( 138,80+138,80+58,40+58,40+6,90+8,33+8,33  ), ročne 5 015,52 eur

na Slovensku mesačne 47,36 eur ( 23,68+23,68 ), ročne 568,32 eur.

V percentách to činí 11,33 %. Nemáme sa čím chváliť.

Čakal som, že pán minister Richter sa v týchto dňoch objaví v televízii s radostnou správou, že rodinné prídavky na Slovensku sa v tomto roku konečne zvýšia. Z minuloročných dosť nízkych 23, 52 eur na už prijateľných 23,68 eur. Minister sa k tejto téme zatiaľ nevyjadril. Možno pochopil, že takéto zvýšenie nikomu nepomôže, ale mnohých poriadne nahnevá.

Zavedenie sociálneho príplatku k rodinným prídavkom

Vzhľadom k tomu, že každoročné navyšovanie rodinných prídavkov o pár centov nikam nevedie, mohlo by ministerstvo zvážiť aj zavedenie špeciálneho sociálneho príplatku. Vychádza z predpokladu.

Ak má poberateľ rodinných prídavkov s dvomi deťmi mesačný plat napr. 1 200 eur, potom tých 47,36 eur rodinných prídavkov nie je pre neho nejaká podstatná položka. Iné je to, ak poberateľ rodinných prídavkov dostane len minimálnu mzdu ( v roku 2018 tých 480 eur, čo v čistom je len 403 eur ). Pre neho je aj 47,36 eur veľmi dôležitá časť rodinného príjmu.

Preto by bolo spravodlivejšie zaviesť sociálny príplatok k rodinnému prídavku. Týkal by sa len poberateľov s nízkym príjmom. Niečo podobné ako sociálne štipendium, ktoré je vyplácané len študentom so slabších sociálnych pomerov. Výška tohto sociálneho príplatku by sa týkala každého nezaopatreného dieťaťa a mala by byť minimálne 20 eur. Rodinám s nízkym príjmom by takýto sociálny príplatok vyplácaný k bežnému rodinnému prídavku určite pomohol. Pri dvoch deťoch by rodinné prídavky spolu so sociálnymi príplatkami činili 87,36 eur. Prirodzene poberateľ by musel byť zamestnaný.

Pre ministra by bolo ľahšie vysvetliť verejnosti, že štát bude sociálne najslabším vyplácať k rodinným prídavkom na každé dieťa aj sociálny príplatok ( napr. tých 20 eur na každé dieťa ), ako neohrabane zdôvodňovať navýšenie rodinných prídavkov všetkým poberateľom o nejakú zanedbateľnú čiastku. To hrozí aj v roku 2019.

Na rok 2019 totiž plánuje ministerstvo ďalšie zvýšenie rodinných prídavkov o pár centov. Rodinné prídavky sa u nás vypočítavajú zo životného minima a to má v budúcom roku, podľa našich prognostikov, vzrásť o 1,7 %. Znamená to, že aj rodinné prídavky by mali rásť týmto tempom t.j. o niekoľko centov. Natíska sa otázka. Prečo sa už roky pridržiavame takéhoto nezmyselného výpočtu ? Pri toľkých finančných poradcoch a špecializovaných inštitútov, ktoré radia vláde a ministerstvám. Nikto nevie vymyslieť iný reálnejší spôsob výpočtu ?

Čo by sme dosiahli zavedením sociálneho príplatku k rodinným prídavkom ? Rešpektovalo by sa základné pravidlo vyplácania sociálnych dávok.Majú sa dostať k tým ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú.

Oponenti sa ozvú.

Všetko sú to utopistické predstavy. Slovensko má dobre fungujúcu ekonomiku a dosiahlo ukazovatele, ktoré mu závidia aj vyspelé európske štáty. Na druhej strane však si Slovensko nemôže dovoliť vyhadzovať také obrovské peniaze na výchovu a výživu nejakých chudobných slovenských detí. Slovensko má iné priority. Lietadla, vrtuľníky, obrnené vozidlá 4×4, 8×8 a možno aj 16×16. Potom je treba vyplatiť poradcov a agentúry poradcov a agentúry sudcov atď, atď. Prečo sa majú preťažení slovenskí politici zaoberať nejakými sociálnymi príplatkami pre deti ?

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.