Založ si blog

Zakázať predaj a používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky by veľmi prospelo

Prospelo by všeobecne. Normálnym ľuďom, ktorých výbuchy rušia, malým deťom a chorým, ktorí kvôli hluku nemôžu spať a tiež zvieratám. Tým v domácnostiach a ešte viac tým, ktoré žijú vo voľnej prírode.

Problém ako odstrániť rôzne výbuchy počas silvestrovských osláv riešia mestské zastupiteľstvá krajských, okresných i celkom malých miest už viac rokov. Niektoré dokonca zrušili profesionálne ohňostroje, ktoré sa konali zväčša na hlavných námestiach. Zodpovednosť za všetku hlučnú ohňostrojovú zábavu v týchto mestách tak museli na seba vziať ostrieľaní súkromní vybuchovači.

Problém hlučných ohňostrojov, tak ako každý rok, riešili aj v Bratislave. Žiaľ, ako ukázali aj nedávne oslavy, s malým efektom.  Mestské zastupiteľstvá totiž vydávajú rôzne všeobecné záväzné nariadenia ( VZN ), v ktorých zakazujú používanie hlučnej ( výbušnej ) zábavnej pyrotechniky. Treba spomenúť, že zábavná pyrotechnika zahŕňa aj produkty kategórie F1, pri použití ktorých vzniká len svetelný efekt napr. prskavky. Tieto produkty VZN nezakazuje. Rovnako sa netýka kategórie F4, kde patria len profesionálne ohňostroje zabezpečované profesionálnou firmou. K tomu sa žiada doložiť, že aj profesionálne ohňostroje nemusia byť sprevádzané veľkými výbuchmi. Časom by mohli byť nahradené modernou a tichou laserovou show.

Zákaz používania sa preto týka len hlučnej zábavnej pyrotechniky, ktorá spadá do kategórii F2 a F3 ( podľa definície nižšia a stredná hladina hluku – patria tu rôzne petardy a delobuchy, ktoré vyprodukujú poriadne šlehy  ). Pri porušení zákazu použitia hrozí VZN pokutami. Lenže takýchto narušiteľov ťažko niekto prichytí pri čine. To asi nikoho nenapadlo. Predajcovia zábavnej pyrotechniky, ktorí majú svoje dočasné stánky v každom nákupnom centre, sa spokojne usmievajú. Tržby z predaja im stále rastú.

Na Silvestra by sa každý rád zabavil. Majitelia domácich zvierat vidia ako trpia počas vybuchujúcich osláv trpia a sú veľmi radi, keď sa divoké a hlučné oslavy skončia. Veľké škody napáchajú výbuchy u vtáctva a vlastne u všetkých zvierat žijúcich vo voľnej prírode. Množstvo zvierat v panike uteká zo svojho domovského revíru a často sa späť už nikdy nevráti. Ochrancovia prírody a poľovníci by o tom vedeli dlho rozprávať. Rôzne zväzy ochrancov a poľovníkov poukazujú už roky na toto barbarské správanie ľudí pri novoročných oslavách. Všetko zbytočne.

Je pravda, že existuje malá skupina tzv. delostrelcov, ktorí si delobuchy nekupujú, ale zaobstarajú si ich napr. z vojenských skladov, alebo si nejakú výbušninu vyrobia sami. Na Silvestra môžu konečne na seba upozorniť. Pri výrobe, alebo použití delobuchov dochádza často k rôznym zraneniam. S tým však títo jedinci počítajú. V tú omamnú chvíľu sa im dokonca zdá, že stratiť jeden – dva prsty nie je nič hrozné. Nakoniec aj čiastočná hluchota je ešte na druhý deň ostatným smiešna. Žiaľ, činnosť týchto pomätených delostrelcov pri oslavách splynie s výbuchmi rôznych petárd a delobuchov legálne zakúpených v stánku s pyrotechnikou. Zákaz používania hlučnej zábavnej pyrotechniky v jednotlivých mestách nestačí. Pomôže len zákaz predaja a zákaz použitia a to na celoštátnej úrovni.

Dozrel čas, aby bol v parlamente zákonom zakázaný predaj aj používanie hlučnej zábavnej pyrotechniky. ( t.j. pyrotechnika s výnimkou kategórii F1 a F4 ). V podstate je potrebné len doplniť zákon č. 58/2014 Z.z. ( Zákon o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii ), ktorý rieši z pyrotechnických výrobkov len kategóriu F4, tak aby zahŕňal aj kategórie F2 a F3.

Zákonodárny proces je pomerne zdĺhavý. Najprv niektorý poslanec musí podať návrh, potom prebiehajú diskusie a nakoniec na jeho schválenie musí zahlasovať nadpolovičná väčšina. Budú sa naši veľmi dobe platení poslanci zaoberať takou nepodstatnou vecou, ktorá rozčuľuje ľudí len jeden deň v roku ? Určitá nádej tu je.

Aj medzi poslancami sa nájde niekoľko sviatočných poľovníkov, ktorým je známe akú paseku v každom revíre spôsobujú novoročné oslavné výbuchy. Okrem toho viacerí poslanci majú nejaké domáce zviera a musia vedieť ako znáša zbytočne hlučné oslavy.

Dôležité však je, aby návrh podal poslanec z vládnej koalície. To je predpoklad úspechu. Nemal by s ním neuvážene vystúpiť niektorý poslanec opozície. V takom prípade totiž nebude schválený..

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.