Založ si blog

Tri medaily pre najaktívnejšieho poslanca v slovenskom parlamente

Špeciálna komisia pátrala medzi poslancami v parlamente s cieľom nájsť toho najaktívnejšieho. Podmienkou na udelenie medaily bolo ukončené stredoškolské vzdelanie a vyššia vojenská hodnosť. Víťazom sa stal predseda parlamentu, ktorému boli udelené až tri medaily.

Prvá: Za dosiahnutie rekordného jednotného hlasovania všetkých poslancov v parlamente.

Spôsobil to Zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov. Najprv ho samotný predseda navrhol a podrobne zdôvodnil potrebu jeho schválenia. Keď ho v decembri 2018 odsúhlasila potrebná väčšina ( 78 poslancov ), zákon vstúpil do platnosti od začiatku tohto roku. Keďže začiatkom apríla ( 2.4.2019 ) Európska komisia doporučila, aby účinnosť zákona bola pozastavená, urazený predseda sa rozhodol podať návrh, aby bol celý zákon zrušený. Doporučil, aby sa tak stalo v skrátenom legislatívnom konaní. Práve pri hlasovaní o zrušení tohto zákona ( už 4.4.2019 ) sa dosiahla oná až dojemná jednota hlasovania poslancov. Všetci prítomní ( koaliční i opoziční ) hlasovali ZA ( spolu až 141 ). Nikto nebol proti, nikto sa nezdržal.

Druhá: Za odhalenie nevydareného hokejového loga, ktoré by mohlo byť v zápasoch na MS vnímané ako nový štátny znak.

Predseda si náhodou všimol, že hokejová reprezentácia nosí na prsiach akýsi znetvorený štátny znak a okamžite konal. Nechal sa informovať u ministerky školstva, ale aj u štátneho tajomníka pre šport t.j. u dôveryhodných ľudí z jeho vlastnej strany. Tí sa najprv veľmi čudovali, že si nové hokejové logo všimol až teraz, pretože bolo s veľkou pompou ukázané verejnosti ešte v septembri 2018 a odvtedy ho nosia reprezentanti na dresoch. Vtedy sa na mnohých prezentačných akciách, ktoré vysielali viaceré televízne kanály,  zúčastnili funkcionári SZĽH, modelky i niekoľko bývalých veľmi známych hokejistov. Predseda si uvedomil, že mu tieto prezentačné akcie ušli, nakoľko v tom čase bol prednášať v Rusku ( v Dume, alebo možno aj niekde inde ). Nakoniec mu jeho Ľudia z MŠVVaŠ vysvetlili, že celú vinu nesú funkcionári SZĽH, ktorí tento znak dali vytvoriť a nazývajú ho hokejové logo. Autorovi loga údajne niekto vo vinárni pošepol, že sa jeho výtvor má podobať na štátny znak. Preto to dopadlo tak zle. Predsedovi už došlo, že v súčasnosti, keď hokejové MS začínajú už o necelý mesiac, má len dve možnosti. Buď nechať reprezentáciu hrať s nevydareným logom, alebo ich prinútiť, aby sa vrátili k štátnemu znaku,  Pravda je, že štátny znak na prsiach nosia už len niektoré bývalé socialistické krajiny. Tohto roku už aj Českí hokejoví reprezentanti budú mať na dresoch hokejové logo ( hlava leva s korunou ). Ostatné krajiny ( Kanada, USA, Švédsko, Fínsko, Francúzsko ) nosia na prsiach viac rokov hokejové logo, ktoré obsahuje ich štátny symbol ( nie štátny znak ), ale aj symbol hokeja ( napr. Kanada – javorový list so siluetou hokejistu, Francúzsko – kohút s hokejkou ). Vo všetkých prípadoch sa však hokejové logo výrazne líši od štátneho znaku. Najviac zbabraným hokejovým logom, ktoré je veľmi podobné štátnemu znaku sa môže popýšiť, žiaľ, len Slovensko.

Dilemu, či budú reprezentanti na MS nosiť na prsiach nevydarené hokejové logo, alebo štátny znak, teraz urýchlene rieši predseda aj celá SNS. Treba dúfať, že nové hokejové logo, síce až niekedy po MS, už bude navrhovať odborník, a že jeho návrh nebude posudzovať nejaký spolok nepochopených umelcov, ale odborná komisia.

Tretia: Za zviditeľnenie slovenského parlamentu vo svete.

Zviditeľniť slovenský parlament vo svete predseda pôvodne ani nechcel. Dokázal to vďaka už spomenutému návrhu na novelizáciu zákona o štátnom znaku a štátnych symboloch.

Predseda sa totiž rozhodol, že Novela zákona o štátnom znaku a štátnych symboloch bude riešiť aj štátnu hymnu. Nie slovenskú, ale cudziu. Dosť možné, že mu to pošepol, podobne ako tomu tvorcovi nevydareného loga, nejaký zlomyselný vtipálek. Jednoducho, do novelizácie zákona bol zakomponovaný i paragraf vysvetľujúci kedy sa cudzia hymna môže hrať a spievať ( iba, keď je prítomná oficiálna delegácia ). Pri tvorbe tohto paragrafu sa autor veľmi zapotil, lebo riešil aj pokuty za spievanie hymny. Pokuty mali byť vyrúbené pri zborovom speve ( až do 10 000 eur ). Výška pokuty, keď spieva hymnu jednotlivec, tam uvedená nie je. Samotný hymnický paragraf bol namierený proti futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede, ktorí si často vyspevovali maďarskú hymnu pred zápasom svojho klubu. Pritom tam nebola žiadna oficiálna delegácia a dokonca nemali ani súhlas od SNS. Napriek tomuto paragrafu bola novela zákona odsúhlasená ( za jej prijatie hlasovali aj poslanci strany Most – Híd, pretože ju vôbec nečítali ) a predložená prezidentovi na schválenie. Novela, aj keď ešte neplatná, vyvolala veľký odpor najmä na juhu Slovenska a v Maďarsku. Vtedy si obaja vodcovia koaličných strán uvedomili, že prestrelili. Prvý pri navrhovaní, druhý vzhľadom na súhlasne stanovisko poslancov jeho strany. ( Tento akt t.j. odsúhlasenie zákazu spievať maďarskú hymnu, mal veľmi zlú odozvu u maďarských prívržencov strany Most – Híd a môže sa negatívne odraziť v budúcoročných voľbách ).

Následne obidvaja rozvážni predsedovia veľmi úctivo poprosili prezidenta, aby im tento zákon vetoval a vrátil ho naspäť do parlamentu na prepracovanie. Nezvyčajný postup slovenského parlamentu si všimli aj v zahraničí. Dosť sarkastický to komentoval napr. The Washington Post, euronews.com, ale aj ďalšie média v Európe.

Tak sa vďaka svojmu šéfovi slovenský parlament na chvíľu blysol vo viacerých svetových médiach.

Predseda po prevzatí všetkých troch medailí prehlásil, že ďalšie už nepotrebuje, a že v budúcnosti sa v parlamente bude venovať takým veciam, ktoré majú aspoň nejaký zmysel.

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.