Založ si blog

Osobitné školenie pre poslancov NR na tému – Ako tajne voliť

Takéto školenie by im veľmi prospelo. Školiteľ, odborník na metódy pre menej chápavých poslucháčov, by im vysvetlil ako tajne voliť. Nie je tajomstvom, že niektorí poslanci si najskôr mysleli, že tajné voľby prebiehajú v úplnom tichu a dokonca i v tme. Preto, ešte v januári, keď tajne volili prvýkrát a dostali nezrozumiteľný príkaz – nenápadne nevoliť, radšej sa počas volebného aktu ukrývali na toaletách so zhasnutým svetlom.

Nie je však správne zľahčovať náročný proces tajných volieb, ktorým parlament otravuje verejnosť už skoro pol roka. Poslanci totiž musia voliť podľa najlepšieho vedomia a svedomia svojho šéfa. Problém je, keď im šéf svoje rozhodnutie neprezradí. Potom sa musia rozhodnúť sami. Na takýto úkon však nie sú zvyknutí, preto sa obyčajne znížia k odpisovaniu a tajne volia kadekoho.

Prečo je školenie poslancov dôležité ? Poslancom by pomohlo aj keby sa konalo len tesne pred voľbami. V mnohých firmách, ale aj v štátnych inštitúciach, je často absolvovanie rôznych školení pre zamestnancov povinné. Túto prax využívajú aj ozbrojené zložky a školiť sa musia vojaci i dôstojníci. Preto je zarážajúce, že túto formu zvyšovania odbornej úrovne svojich členov vôbec nepoužívajú politické strany v parlamente. Domnievajú sa, že pozvanie na školenie by na viacerých poslancov pôsobilo urážlivo. Väčšina poslancov má totiž o sebe veľmi vysokú mienku. Pritom práve títo poslanci by odborné školenie potrebovali najviac. Potvrdilo sa to pri opakovaných voľbách kandidátov na sudcov ÚS.

Pred zatiaľ posledným 4.kolom všetci šéfovia strán vyhlasovali, že rozdali pokyny podriadeným tak, aby boli zvolení šiesti kandidáti. Nakoniec poslanci tajne zvolili jedného. Svedčí to o autorite týchto šéfov, ale aj o ich schopnosti dohodnúť sa navzájom. Ak by prezidentka vyberala priebežne po každom kole volieb polovicu zo zvolených kandidátov ( ako jej to dôrazne doporučoval jeden zo straníckych šéfov ) dostala by sa do ťažko riešiteľnej situácie.

Zaujímavé, že za tieto opakujúce sa volebné trapasy vinia dopletení poslanci hlavne bývalého prezidenta, ale aj rôzne vonkajšie vplyvy ( horúčavy, blížiace sa dovolenkové obdobie a pod. )

Ani absolvovanie odborného volebného školenia pod vedením najlepšieho školiteľa, ešte nedáva záruku, že poslanec NR zvládne tak náročný úkon ako je tajná voľba. Môže sa preto stať, že unavení poslanci domrvia aj 5.kolo volieb, v ktorom by mali zvoliť piatich kandidátov. Pritom nasledujúce už 6.kolo volieb by sa malo konať až na jeseň. Pri tajnej voľbe, ani to nemusí byť posledné.

Potom existuje asi len jedno riešenie. Na jeseň prejsť na voľby verejné. Prirodzene takúto zmenu by najprv musel schváliť parlament. Ak by sa hneď realizovala táto forma volieb, nemuseli sa parlament a verejnosť dodnes znervózňovať touto nekonečnou volebnou tortúrou. Tajné voľby sa jednoducho neosvedčili, resp. poslanci na túto formu hlasovania ešte nedorástli.

Pri verejnej voľbe každý poslanec bude voliť presne podľa nariadenia svojho šéfa, ale výsledok sa dá skontrolovať. Žiadne skrývanie sa na toaletách. Žiadne odpisovanie. Žiadna anonymita.

Určite bude zvolený potrebný počet kandidátov a toto jesenné kolo volieb by už bolo naozaj posledné.

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.