Krátka správa o štvrtom silvestrovskom balíčku pre učiteľov a zdravotné sestry

21. decembra 2015, elemias, Nezaradené

Kvôli požiadavkám na zvýšenie platov, ktoré opätovne predkladajú učitelia a zdravotné sestry pripravila vláda posledný sociálny balíček určený týmto nespokojencom. Balíček síce nerieši ich platy, avšak predsa výrazne zlepší ich sociálnu, ale aj bezpečnostnú. situáciu. Je zložený z 3 opatrení.

1. Osobné vlaky zadarmo ( týka sa len učiteľov ).

Všetci učitelia si na Ministerstve školstva môžu požiadať o vyhotovenie tzv. Osobného preukazu učiteľa, ktorý im umožní cestovať osobným vlakom úplne zadarmo. Ak učitelia nebudú stále omieľať svoje požiadavky na úpravu platov je predpoklad, že v priebehu nasledujúcich 2 – 3 rokov, by pre nich mohli byť vydávané aj tzv. Rýchlikové preukazy, na základe ktorých budú môcť cestovať zadarmo aj niektorými rýchlikmi. V súčasnosti to ešte nie je možné, nakoľko rýchliky sú preplnené študentmi a dôchodcami.

2. Kúpele zadarmo ( týka sa len zdravotných sestier ).

Všetky zdravotné sestry môžu na Ministerstvo zdravotníctva poslať žiadosť o pridelenie špeciálneho 2 dňového kúpeľného poukazu. Náklady súvisiace s týmto opatrením sú hradené zo ŠR. Poukaz, v celkovej hodnote 300 €, im úplne zadarmo, pošle cestovná kancelária REMS. Predložením kúpeľného poukazu v určených kúpeloch má jeho držiteľ nárok na vstupnú a výstupnú lekársku prehliadku, 1x večeru , 1x nocľah a 1x raňajky. Ak by mal záujem o nejaké procedúry môže si ich dokúpiť. Je možné aj predlženie si pobytu v kúpeloch na viac dní. To už záleží na samotnom držiteľovi poukazu.

3. Zvýšenie bezpečnosti ( týka sa učiteľov i zdravotných sestier ).

Pri realizácii tohto opatrenia nie sú potrebné nijaké žiadosti. Učitelia aj zdravotné sestry sami zaregistrujú svoju zvýšenú bezpečnosť bez toho, aby ju požadovali.

Na vrátnici každej školy bude okrem vrátnika aj ozbrojený policajt. Jeho úlohou bude brániť žiakom, aby napádali učiteľov. Bude mať však aj veľa ďalších povinnosti ( sledovanie žiakov chodiacich poza školu, prezúvanie a pod.)

Zdravotným sestrám bude zvýšená bezpečnosť garantovaná prostredníctvom tzv. 3PHM. Nemá to nič spoločné s pohonnými hmotami. Nová skratka znamená 3 členná policajná hliadka mobilná, nakoľko každý člen hliadky bude mať okrem samopalu aj služobný mobil. 3PHM  budú hliadkovať najmä na chodbách nemocníc, ale aj v čakárňach, a vzhľadom na už schválený zákon o bezpečnosti, majú povolený vstup aj do ordinácii lekárov. Hlavnou úlohou týchto hliadok bude chrániť zdravotné sestry pred nervóznymi lekármi, alebo agresívnymi pacientmi.

Všetky uvedené opatrenia budú platiť už od 31.12.2015.