Najsilnejšia žena sveta

31. januára 2017, elemias, Nezaradené

Je to nemecká kancelárka, britská premiérka, alebo snáď neúspešná Hillary ? Vôbec nie. Najsilnejšou ženou na svete je predsa Madeleine Albrightová. Pod týmto názvom uverejnil denník SME, v prílohe smeŽeny zo dňa 28.01.2017, svoj oslavný článok na túto už 80 ročnú starenku. Aj keď autorka článku asi prechováva neskonalý obdiv k tejto osobe, mala by si priznať, že tým názvom to riadne prestrelila.

O tejto starej, a z nepochopiteľných dôvodov vychvaľovanej političke, sa písalo dosť veľa v našich médiach, najmä v minulom roku, keď Slovensko poctila svojou vzácnou návštevou. Podľa médii bola najvýznamnejším účastníkom konferencie GLOBSEC 2016, ktorá sa konala v Bratislave. Na tejto konferencii nielen prednášala, ale prevzala si aj vyznamenanie.

Je všeobecne známe, že počas svojej, vraj úspešnej, kariéry sa dopustila hrozných omylov s ťažkým dopadom na životy mnohých nevinných ľudí. Stačí spomenúť občiansku vojnu v Rwande, ktorá v roku 1994 trvala síce len 3 mesiace, ale mala až 800 tisíc obetí. Pani Albrigtova vtedy zastávala funkciu veľvyslankyne USA pre OSN. Práve jednotky OSN, ktoré boli v Rwande rozmiestnené dostali pokyn stiahnuť sa z územia, kde hrozila občianska vojna. Hneď ako to urobili, vojna vypukla.

Druhým známym tragickým omylom tejto osoby je bombardovanie Srbska v roku 1999, za ktoré sa ako ministerská zahraničných vecí USA veľmi zasadzovala. Po vzniku štátu Kosovo sa zistilo, že v celej záležitosti mala hlavne osobný záujem. Bola totiž veľkým akcionárom telekomunikačne spoločnosti v Kosove.

Už len kvôli týmto dvom tragickým chybám nemožno túto pani považovať za úspešnú političku. Ako je teda možné, že táto starenka stále chodí po svete a hovorí o svojich skúsenostiach v politike ( nikdy nie o Rwande, nikdy nie o Srbsku ) a ešte za to dostáva peniaze. Je to asi preto, že v niektorých štátoch v Európe sa stále nájdu nejakí novinári – súkmeňovci, ktorí ju v médiach nezaslúžene heroizujú.

Môžme očakávať, že v lete zverejnia v niektorom našom denníku ďalší oslavný článok o tejto osobe s názvom napr. Madeleine Albrigtová – najmúdrejšia žena sveta.