Musia si na Slovensku kupovať e-známky aj vodiči zo zahraničia ?

17. februára 2017, elemias, Nezaradené

Oficiálne áno. Čo sa stane ak to neurobia ? Do dvoch rokov môžu, ale tiež nemusia, dostať poštou obsielku zo Slovenska s výzvou na zaplatenie pokuty 150 Eur. Je však dosť veľký problém zistiť majiteľa zahraničného vozidla a tiež vymôcť od neho pokutu za to, že kedysi dávno sa dostal na slovenskú diaľnicu bez zaplatenia e – známky. Asi preto napr. v Českej republike, alebo v Rakúsku doteraz systém e – známok nezaviedli.

Samotná hovorkyňa ministerstva dopravy sa o tomto probléme ešte v novembri 2016 vyjadrila takto :

Ministerstvo dopravy hľadá spôsoby a analyzuje možnosti automatického vymáhania pokút za užívanie spoplatnených úsekov od zahraničných vozidiel bez platnej diaľničnej známky, ktoré by mohlo použiť aj v našich podmienkach. „V súčasnosti na európskej úrovni, teda nielen v SR, chýba spôsob legálneho získavania údajov o držiteľoch vozidiel zo zahraničia. Minister dopravy Árpád Érsek otvorí túto tému na európskej úrovni na rokovaniach v Bruseli,“ dodal rezort dopravy.

Keďže ministerstvo dopravy dodnes nezverejnilo údaje o neplátcoch na diaľniciach, ktoré by sa týkali celého roku 2016 ( vraj sa stále čistí databáza ) môžme vychádzať len z oficiálnych údajov k 31.10.2016. Aj za necelý rok sú však čísla vysoké.

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková sa vyjadrila :

„Systém NDS doposiaľ zaznamenal približne 309 tisíc domácich a 600 tisíc zahraničných vozidiel, u ktorých je podozrenie, že porušili zákonnú povinnosť, a teda jazdili po spoplatnených úsekoch bez elektronickej diaľničnej známky,“  Keby každý z majiteľov týchto 909 tisíc vozidiel zaplatil pokutu 150 eur, išlo by o celkovú sumu 136,35 mil. eur.

V tomto vyhlásení veľmi škrípe slovo podozrenie. Znamená to, že NDS si vlastne nie je istá, či vozidlá mali, alebo nemali zaplatenú diaľničnú známku. Ako potom chce vymáhať pokuty ?

Samotné vymáhanie pohľadávok bude mať určitý postup pre domácich neplatičov a celkom iný pre zahraničných.

Domáci previnilci, ktorí majú zaplatiť tú nižšiu čiastku ( 46, 35 mil. Eur, ) sa zo svojho záväzku tak ľahko nevyvlečú. Štát má veľké skúsenosti ako vymáhať takéto pohľadávky od svojich občanov. Na tých chudobnejších stále môže vytiahnuť exekúcie.

Iná vec je vymáhanie  90 mil. Eur ( samozrejme, keď budú zverejnené údaje za celý rok 2016 bude táto čiastka oveľa vyššia ) od narušiteľov zo zahraničia. V tomto prípade, ako už bolo spomenuté, štát žiadne tromfy nemá. Ťažko predpokladať akú čiastku nakoniec dostane.

Čo na záver ?

Známu a na Slovensku často používanú frázu : Cudzie nechceme, svoje si nedáme,

treba upraviť na : Od cudzích nič nechceme, od svojich všetko vymôžeme.