ÁNO, treba zvýšiť detské prídavky a pridať dôchodcom, ale nie takto

17. februára 2020, elemias, Nezaradené

Vláda narýchlo schválila predvolebný návrh strany SMER na dvojnásobné zvýšenie detských prídavkov a 13. dôchodok. Popritom aj návrh SNS na zrušenie diaľničných známok pre vozidlá nad 3,5 t. SMERu a SNS by táto aktivita mala prihrať nejakých voličov. Po 8 rokoch nepretržitého vládnutia si 2 týždne pred voľbami strana SMER spomenula na deti a dôchodcov. Chvályhodné. Návrh má pre navrhovateľov aj jednu veľkú výhodu. Na prvý pohľad je ťažko kritizovateľný. Veď, čo za netvora to musí byť, kto nedopraje, aby sa pridalo deťom a dôchodcom ?

Je to málo premyslený a napochytro zosmolený ťah. Každý však musí uznať, že prídavky na deti sú na Slovensku nízke a rovnako, že väčšina dôchodcov má nízky dôchodok. Návrh tohto zákona ešte nie je schválený, ale NR SR by tak mala urobiť už zajtra v skrátenom legislatívnom konaní. Strana SMER má prísľub, že tento zákon podporia aj strany K-ĽSNS, Sme Rodina a SNS. Vyzerá to tak, že na tomto zasadnutí sa sformuje aj budúca vládna koalícia. To je ďalšia výhoda návrhu. Hneď po zajtrajšej schôdzi NR budú karty strán odkryté. Voliči budú mať jasno, čo ich čaká po voľbách.

Vládou navrhnutý zákon bol evidentne pripravovaný vo veľkom chvate. Má niekoľko nedostatkov. Najväčším je nespravodlivosť.

Dvojnásobne zvýšené detské prídavky, vo výške 50 eur na dieťa, budú vyplatené rodine s celkovým mesačným príjmom napr. len 600 – 700 eur, rovnako ako inej rodine s mesačným príjmom napr. 2 700 eur, ktorá si to zvýšenie asi ani nevšimne.

Podobne je to u dôchodcov, keď 13. dôchodok dostane dôchodca s dôchodkom 300 eur aj ten, ktorého dôchodok je napr. 1 000 eur.

Krátko k návrhu o zrušení diaľničných známok.

Prichádza v čase, keď ešte neodznel škandál s výberom mýta. Ukázalo sa, že vybraté milióny sa distribuujú kade-tade a len mizivá časť ostáva štátu a investuje sa do výstavby resp. údržby diaľnic. Peniaze za diaľničné známky sa však údajne všetky investovali do diaľníc a ich údržby. Nuž teraz vyschne aj tento zdroj. Na rýchlejšie tempo výstavby diaľníc môžme preto zabudnúť.

Doteraz nevieme, či sa táto veľkorysá úľava bude týkať len občanov SR, alebo aj cudzincov. Treba priznať, že sme od cudzincov nikdy neobdržali za diaľničné známky takú sumu ako sme očakávali. Totiž veľký počet vodičov z cudziny si u nás elektronickú diaľničnú známku nekupovalo ani doteraz. Trochu riskovali, pretože ak by ich prichytila polícia ešte na Slovensku, museli by zaplatiť pokutu. Ak sa však dostali za hranice SR mali vyhraté. Nejaké výzvy na zaplatenie pokuty obyčajne ignorovali. Je smutné, že vymôcť pokuty tohto druhu pomocou legislatívy EÚ doposiaľ nie je možné. Vyjadril sa tak aj minister dopravy.

Šéf SNS priznal, že geniálny nápad o zrušení diaľničných známok dostal, keď raz cestoval z Revúcej do Bratislavy. Vraj tuho rozmýšľal a potom sa nečakane začal hanbiť. Nikomu nepovedal prečo. Keby rozmýšľal dlhšie mohlo ho napadnúť, že zrušenie diaľničných známok nie je pre SNS až taká úžasná predvolebná bomba. Len máloktorý volič SNS má auto. A ak nejaké staré auto náhodou vlastní, určite nemá odvahu vybrať sa na ňom na nebezpečnú diaľnicu. Takže voličov SNS sa to celé vlastne ani netýka.

Naspäť k návrhu SMERu o zdvojnásobení detských prídavkov a 13. dôchodku. Dalo sa to navrhnúť aj ináč a oveľa spravodlivejšie.

Medzi peňažnými dávkami týkajúcimi sa dieťaťa je aj Príplatok k prídavku na dieťa. Práve na túto peňažnú dávku sa mohli tvorcovia návrhu zamerať.

Súčasný stav je nasledovný : Na každé dieťa sa vyplácal prídavok vo výške 24,34 eur ( v roku 2019 ), pričom v roku 2020 bol zákonom zvýšený až na 24,95 eur. V opodstatnených prípadoch si rodič, alebo osoba, ktorá dieťa opatruje a pritom nie je zárobkovo činná ( nemôže si uplatniť daňový bonus ), môže požiadať o Príplatok k prídavku na dieťa vo výške 11,41 eur ( v roku 2019 ), ktorý bol v roku 2020 zvýšený na 11,70 eur. Celkový prídavok na dieťa ( príplatok + prídavok ) tak v roku 2019 mohol dosiahnuť  35,75 eur, ale pre rok 2020 bol zvýšený až na 36,65 eur.

Nový návrh. Ponechať výšku prídavku na dieťa 25 eur.

Rozšíriť vyplácanie Príplatku k prídavku na dieťa na všetky rodiny s nízkym príjmom. Znamená to nie len na rodiny žijúce na hranici životného minima ( v súčasnosti je pre rodinu s jedným dieťaťom životné minimum 452,80 eur ), ale aj tie, ktorého ho v malej miere ( napr. 20 % ) prekračujú, a vyplácať tento príplatok vo výške 75, alebo 100 eur. Celkový prídavok na dieťa by tak bol 100, alebo 125 eur. Tieto príplatky by slúžili na to, aby sa najchudobnejšie rodiny s deťmi dokázali vymaniť zo zóny hmotnej núdze.

Tento návrh síce nie je postavený na bombastickom predvolebnom slogane – VŠETKÝM DEŤOM DVOJNÁSOBNÉ PRÍDAVKY, ale na skromnejšom vyjadrení – Štvornásobné, alebo až päťnásobné prídavky tým deťom, ktoré to potrebujú.

Z ekonomického pohľadu je tiež oveľa výhodnejší. Oproti pôvodnému návrhu si celkové náklady na túto formu zvýšenia detských prídavkov vyžiadajú len zlomok z pôvodných nákladov. Záleží od akej hranice rodinného príjmu by sa príplatky k detským prídavkom začali vyplácať.

13. dôchodok.

Niektoré údaje o dôchodkoch, ktoré uvádza Sociálna poisťovňa. V súčasnosti eviduje 1,05 mil. dôchodcov. Priemerná výška dôchodku v min. roku bola 427 eur. Pre názornosť, v roku 2016 najnižšiu skupinu dôchodkov tvorilo 2 477 dôchodcov, ktorých výška dôchodku bola len do 76 eur. Druhú najnižšiu skupinu tvorilo 3 277 dôchodcov s dôchodkom do 110 eur. Na druhej strane rebríčka boli dôchodcovia, ktorých dôchodok bol nad 1 000 eur, a tých bolo až 3 605.

Nový návrh.

Spravodlivý 13. dôchodok by mal byť vo výške priemerného dôchodku ( t.j. 427 eur ), ktorý by bol vyplatený všetkým dôchodcom v decembri tohto roku. Je pravda, že dôchodcom, ktorí majú dôchodok nižší sa to páčiť bude. Ostatným s vyšším dôchodkom možno nie, alebo určite menej. Ak sa tým nespokojným bude zdať vypočítaná čiastka veľmi nízka, kľudne ju môžu venovať na charitu.