Vraj pri oslobodzovaní Bratislavy padlo 1200 sovietskych, nemeckých a maďarských vojakov

7. apríla 2021, elemias, Nezaradené

Odvysielal to Rádiožurnál včera (06.04.) vo svojom spravodajstve, ktoré začína o 18.00 hod. Informácia o počte padlých je súčasťou správy o položení venca ministrom obrany Naďom pri pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa, čím si pripomenul 76. výročie oslobodenia Bratislavy. Na Na webe ministerstva obrany je táto informácia uvedená takto :

Počas priamych bojov o Bratislavu padlo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov. Čiže správne.

Sčítať obete bitky nepriateľských vojsk, prezentovať to ako významnú informáciu, pričom sa zamlčí aké boli obete na jednotlivých stranách je nekorektné.

Pred polrokom ( začiatkom novembra 2020 ), strieľal pomätený terorista do ľudí, ktorých stretol na ulici vo večernej Viedni. Prvé správy hovorili, že zabil 4 ľudí a asi 20 zranil. Neskôr ktorési rakúske médium vyhlásilo, že má konečnú bilanciu. Vraj obetí bolo päť a zranených 22. Potom premúdrelý redaktor vysvetlil, že preto päť obetí, lebo pachateľ bol políciou tiež zabitý a teda on bol  ( podľa neho ) tiež obeť.

Rovnako, padlých sovietskych vojakov ( obete, ktorí zahynuli pri našom oslobodzovaní ) nemožno sčítať s padlými nemeckými a maďarskými vojakmi ( pachatelia ).

Milí zahraniční i domáci redaktori takto nás radšej neinformujte. Pachateľ je vždy pachateľ a obeť je vždy obeť. Ak ich sčítam dostanem pachateľo-obeť.

Možno by sa z jedného súčtu nemala robiť veda, ale je potrebné na to upozorniť. Najmä kvôli naším mladým. Tí považujú II. svet. vojnu za niečo veľmi vzdialené a nezaujímavé. Mali by však vedieť aspoň o čo išlo. Prečo sa o tom nedozvedeli v škole? Za ich slabé vedomosti nie sú zodpovední len oni. Naše učebné osnovy venujú týmto dejinným udalostiam len okrajovú pozornosť.

Preto je informácia, že padlo 1200 sovietskych, nemeckých a maďarských vojakov zavádzajúca. Následne, ak dnešný stredoškolák dostane otázku týkajúcu sa oslobodzovania Bratislavy, nevie povedať ani  kto bol s kým a proti komu. Možno si domyslí, že sovietski vojaci bojovali proti nemeckým, ale už nemá predstavu, na ktorej strane bojovali maďarské vojská. O rumunských jednotkách bojujúcich na sovietskej strane nemá ani potuchy.

RTVS môže túto dezinformáciu zdôvodniť snahou o stručnosť. Načo rozpitvávať, na ktorej strane bolo koľko obetí, keď ich stačí sčítať a hneď je informácia stručnejšia ( a podľa mňa aj hlúpejšia ).

Preto by som Radiožurnálu odporučil, aby v športovom spravodajstve informovali svojich poslucháčov nasledovne :

V hokejovom zápase Nitra – Slovan padlo desať gólov a v zápase Trenčín – Michalovce padli len tri.

Športové spravodajstvo bude stručnejšie a poslucháči budú celej RTVS vďační.