Verejnosť sa nemohla rozlúčiť s maestrom Lasicom. Škoda.

25. júla 2021, elemias, Nezaradené

Herec, humorista, textár, spevák, prozaik a moderátor. Zomrel nečakane v nedeľu 18.07.2021 pri svojom vystúpení priamo na javisku. Pochovaný bol v stredu 21.07.2021.

Bol už dlhú dobu jeden z najvýznamnejších osobnosti našej kultúry. Je to pre Slovensko veľká strata. Pekne to vystihla vo svojom vyjadrení pani prezidentka. Z každého kondolenčného príspevku ľudí, ktorí ho poznali, cítiť veľký smútok. Tiež úctu a rešpekt, ktorý mal zosnulý u svojich priateľov a u množstva svojich fanúšikov. Bol veľmi populárny u všetkých generácii. Mnohé jeho bonmoty a vtipné hlášky už zľudoveli.

Ináč okrem umelcov zo Slovenska i Čiech mu hold a uznanie prejavili aj najznámejší politici. Napr. predseda vlády Heger, predseda parlamentu Kollár i predsedovia strán Sulík, Remišová, či Pellegríni. Nepridali sa len Fico, Matovič a Kotleba, čo je prirodzené. Títo velikáni ducha neznášajú výnimočných ľudí. Len oni sami sa považujú za tých, ktorí sú hodní obdivu.

Po smutnej správe o skone majstra Lasicu, verejnosť očakávala, že bude mať možnosť rozlúčiť sa s ním  počas smútočného obradu v priamom prenose. Na ňom mohli povedať slová rozlúčky aj jeho najbližší priatelia zo Slovenska i Čiech. Skrátka dôstojný smútočný obrad, ktorý by si určite pozrelo množstvo ľudí.

Pozor, nie je tu reč o pohrebe, o priebehu a účastníkoch ktorého, by mali rozhodovať len a len najbližší príbuzní. Ide o to, že samotný pohreb sa mohol konať až po spomínanom dôstojnom smútočnom obrade, na ktorom by sa s maestrom mohla, prostredníctvom TV, rozlúčiť aj široká verejnosť.

Nakoniec, kolegovia z branže pána Lasicu, Stano Dančiak, alebo Marián Labuda takýto rozlúčkový smútočný obrad mali. Prečo podobný postup u majstra Lasicu nebol možný? Vysvetlenie je len jedno. Nepriala si to vdova, pani Magda.

Mimoriadne ambiciózna herečka a politička. Štyridsať rokov žila v jeho tieni. Možno bola presvedčená, že neprávom. Nedávno sa, v ktoromsi časopise, pochválila, že jej nikto nikdy nepovedal, že je Lasicova žena. Vraj sa jej to nemohlo stať. Na Slovensku bola veľmi známa už v čase, keď sa vydávala. Aj podrobne vysvetlila, čo všetko už dokázala, pritom to vie len málo Slovákov.

Pani Magda tak, pri svojom rozhodnutí o expresnom pohrebe, mohla konečne upozorniť média a celú verejnosť na seba, svoje krivdy a málo docenené zásluhy. Neurobila to však vhodným spôsobom.

Údajne nejaká spomienková akcia sa ešte uskutoční. Pripravuje ju Štúdio L+S. Bude sa konať niekedy po prázdninách.

Žiaľ, smútočný rozlúčkový obrad to už nenahradí.