Založ si blog

Prenasledovaná poslankyňa a problém rovnoprávnosti

Naša najznámejšia poslankyňa sa opäť rozhodla, že sa zviditeľní. Skrátila si materskú dovolenku na púhych 5 dní. Údajne len akceptovala požiadavku svojho nadriadeného ohľadne nástupu do práce. Je snáď skrátenie MD niečo neprípustné ? Vôbec nie. Táto pani však veľmi chcela, aby sa jej hrdinský počin rozoberal v médiách. Treba uznať, že sa jej to podarilo. Čo tým dosiahla ? Predovšetkým, ako sa sama vyjadrila, neurobila svojím prenasledovateľom radosť. Ďalej, poukázala na to, že ona je tá ozajstná starostlivá matka na materskej, ktorá by mala byť vzorom všetkým ostatným matkám, ktoré sa celé mesiace, ba až roky, vyvaľujú na materskej dovolenke. S malým nadsadením povedané, je tu aj tretí emancipačný úspech tohto originálneho kroku. Ukázala všetkým novopečeným otcom, že keď oni, po búrlivých oslavách narodenia potomka, nastúpia do práce po piatich dňoch, dokáže to aj ona, hoci by mohla byť na MD. Skrátka, ozajstná žena feministka.

Úvod o emancipovanej poslankyni, u ktorej niekdajšie zdravé sebavedomie už prekryla namyslenosť a sebaobdiv,  je otvorením úvahy o rovnoprávnosti žien a mužov.

Rovnoprávnosť zatiaľ najďalej zašla v oblasti športu. Na olympiáde to bolo evidentné. Napr. mali sme možnosť vidieť vzpieranie žien. Podsadité, široké, úžasne silné a menej pekné športovkyne dvíhali nad hlavu činky, ktoré by normálny chlap nevládal ani odkotúľať z pódia. Nevdojak sa mi vynorila spomienka na mocné, vymrznuté a do vaťušiek zababušené ženščiny, ktoré som v Moskve videl ako betonujú podlahy vysokého vežiaka. Otrasný pohľad. Bolo to síce dávno, ešte pred perestrojkou. V období krátkej vlády staručkého Blekotu. Domáci mi vysvetlili, že sú to stavbárky a takáto ťažká práca žien je vlastne súčasť emancipácie. Zároveň ma ubezpečili, že to zanedlho príde aj k nám.

Prenos z olympiády pokračoval a po ženskom vzpieraní nasledovali boxerky. Pri tomto slove každého napadne pánske spodné prádlo a nie malé oduševnené bojovníčky. Na hlavách mali boxerske prilby a preto sa sústreďovali na údery do tváre a do prs. Ešte chcem pripomenúť, že mužský vrcholový profesionálny box sa mi páči. Nevynechal som ani jeden Kličkov zápas. Lenže na ženský box som pozerať nemohol. Pripomenulo mi to scénu z akéhosi bečkového filmu, v ktorom sa dve mladé ženy mlátia hlava – nehlava a okolo nich stoja spotení chlapi, ktorí uzatvárajú stávky na víťazku. Brrrr.

Viem, že množstvo ľudí si myslí, že bez vzpierania a boxu žien by to ani nebola ozajstná olympiáda. Je to vec názoru.

Podľa mňa sú vzpieranie a box mužské športové disciplíny, rovnako ako napr. akvabely a moderná gymnastika sú disciplíny ženské. Môže to však vyvolať dojem, že som odporcom emancipácie. Nie je to pravda.

Pre dosiahnutie rovnoprávnosti by sa mali ženy zamerať najmä na odstránenie diskriminácie v odmeňovaní. Ak vykonávajú rovnakú prácu a sú aj na rovnakých pozíciách ako muži, mali by za ňu dostať aj rovnakú mzdu. To dnes, žiaľ, v bežnom živote neplatí. V niektorých športoch sa však túto diskrimináciu podarilo odstrániť. Príkladom by mohol byť tenis. Už niekoľko rokov dostávajú ženy za víťazstvo, v každom turnaji Grand Slamu, rovnako vysoké odmeny ako muži. Snáď raz takáto ozajstná rovnoprávnosť zavíta aj na Slovensko.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.