Založ si blog

Útok nožom môže byť aj prejavom vďačnosti, alebo ako prefíkaný škorpión dobehol hlúpu žabu

Počet surových a zákerných útokov na civilné obyvateľstvo v štátoch Západnej Európy narastá. Polícia, ale aj poučené média, ich už zväčša nespájajú s terorizmom. Sú to vraj, len útoky psychicky narušených jednotlivcov. Tieto zločiny však majú niektoré spoločné črty. Útočníci sú vždy mladí moslimovia a ich obeťami sú najčastejšie ženy, resp. niekedy aj muži, ale len ak sú už v pokročilom veku. Jeden z takýchto útokov, ku ktorému došlo v Belgicku ešte 31.júla, verejnosť vnímala len okrajovo. Nedošlo pri ňom ani k usmrtenie obete. Tento skutok však, akoby zobrazoval blízku budúcnosť Európy. Nezabúdajme, že Turecko už na jeseň pripravuje ďalšie vyprazdňovanie svojich utečeneckých táborov a Európe tak hrozí druhá veľká migračná vlna.

Belgický denník Le Soir o tomto prípade informoval pod titulkom: Údajný žiadateľ o azyl zaútočil na 65-ročného kňaza, ktorý mu predtým poskytol pomoc. Útok sa odohral v nedeľu v meste Lanaken v belgickej provincii Limburg. Jeho páchateľom bol muž, ktorý sa kňazovi Josovi Vanderleemu predstavil ako žiadateľ o azyl v Holandsku. Kňaza požiadal o pomoc a možnosť osprchovať sa, čo mu farár dovolil. Potom však páchateľ žiadal aj peniaze, ktoré mu kňaz odmietol dať. Muž vzápätí na kňaza zaútočil nožom a ušiel. Zranenému kňazovi sa podarilo privolať si pomoc. Sanitkou ho previezli do nemocnice v Genku, kde sa podrobil operácii. Jeho život nie je ohrozený

V našich končinách podobné prípady ľudia komentujú slovami : Pre dobrotu na žobrotu, alebo Urob čertovi dobre, peklom sa ti odvďačí.

Takéto prejavy vďačnosti sa vyskytovali aj v dávnej minulosti. Pojednáva o tom aj známa Ezopova bájka. Pripomeňme si ju v trochu modernejšej verzii.

Na malý ostrov, kde žila žaba, vyplavila voda konár, na ktorom sedel škorpión. Bol mokrý, vysilený a chorý. Žaba sa ho najprv bála, ale keď ju prosil o pomoc, starala sa o neho až kým sa neuzdravil.

Raz prišla povodeň a voda začala prudko stúpať. Bolo jasné, že zatopí celý ostrov. Vtedy začal prefíkaný škorpión žabu opäť prosiť.

– Zachráň ma, milá žaba. Nemôžeš ma tu predsa nechať. Ja neviem plávať a utopím sa.

– Ja ťa zoberiem a keď budeme na druhom brehu ty ma uštipneš – povedala žaba podozrievavo..

– Prečo by som to robil ? Len ma zober na chrbát. Hneď ako sa dostaneme na druhý breh, odvďačím sa ti – sľuboval škorpión..

– Poď, spolu to dokážeme – zakvákala zrazu hlúpa žaba naučené heslo.

Škorpión vyskočil žabe na chrbát a táto s námahou plávala k druhému brehu. Keď ho dosiahli, žaba sa vyštverala z vody a radostne zvolala.

– Dokázali sme to. 

Vtedy ju škorpión uštipol.

– Ach, veď teraz zomriem. Prečo si to urobil ?  – spýtala sa s plačom žaba.

– Ja som už taký – zasmial sa škorpión..

 

 

 

 

 

 

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.