Založ si blog

Havária stíhačky MIG-29 a náhodní záchrancovia

Minister obrany vyznamenal pamätnými medailami obidvoch záchrancov pilota havarovanej stíhačky. Nič proti tomu. Videli stopovať pilota v leteckej kombinéze s prilbou v ruke. Zastavili a mobilom zavolali pomoc. Zachovali sa zodpovedne. Iní vodiči ani nezastavili.

Lenže položme si otázku. Prečo nešťastný pilot musel hľadať pomoc stopovaním pri ceste ?

Domnieval som sa, že v dnešnej dobe, ak náhodou dôjde k havárii vojenského lietadla, majú na leteckej základni okamžite k dispozícii súradnice, kde leží vrak lietadla, ale aj kde sa nachádza pilot po katapultáži. Údajne to bolo asi 5 km od miesta kde dopadlo lietadlo. Moja predstava, že po aktivovaní katapultu sa v kontajneri s núdzovým vybavením, ktorý je jeho súčasťou, automaticky spustí navigačný systém signalizujúci leteckej základni súradnice, bola nesprávna.

Po katapultovaní je sedadlo odhodené a pilot pristáva len s padákom a kontajnerom s núdzovým vybavením, ktorý obsahuje vysielačku, potraviny, príp.nafukovací čln. Pilot má tak možnosť spojiť sa vysielačkou s leteckou základňou, udať svoju polohu a čakať na záchranárov.

V takých prípadoch by okamžite k miestu pádu pilota mal vyštartovať záchranný vrtuľník. Nakoniec tých najmodernejších záchranných vrtuľníkov ( Black Hawk ) má naša armáda viac ako potrebuje. Zatiaľ šesť, ale na ceste sú ďalšie tri. Keďže pri ich objednávaní ( ešte za minulého ministra obrany ) sa akosi zabudlo na ich výzbroj ( chybička sa pritrafí aj v armáde ) môžu sa všetky využívať len ako záchranné, pretože na bojovú činnosť sa nehodia.

Nuž, žiadny vrtuľník neštartoval, čiže evidentne som možnosti nášho vojenského letectva precenil.

O tom, kde sa nachádza katapultovaný pilot na leteckej základni asi vôbec nevedeli. Preto sa pilot musel spoľahnúť len sám na seba. Prečo si však neprivolal pomoc sám, použitím vysielačky ?  Natíska sa odpoveď, že vysielačka v kontajneri s núdzovým vybavením nebola funkčná.

Radšej si nechcime predstaviť, čo by sa stalo ak by sa tento pilot pri páde vážnejšie zranil, napr. tak, že by nemohol chodiť, a ocitol by sa niekde v lese bez možnosti nadviazať spojenie. Asi by mu neostávalo nič iné len zahrať sa na Meresieva a plaziť sa dovtedy kým by nedošiel k ľudskému obydliu, alebo k nejakej ceste.

Záverečné konštatovanie s trochou irónie.

Pokiaľ naše letectvo vyrieši problém komunikácie leteckej základne s pilotom havarovaného lietadla, mohlo by všetkým skúšobným pilotom dovoliť, aby počas cvičných letov mali pri sebe aspoň mobil. Samozrejme, s podmienkou, že bude zapnutý v móde Letový režim. Predpisy treba dodržiavať. A tie vojenské zvlášť.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.