Založ si blog

V Číne chcú postupne zakázať konzumáciu psov a mačiek

Nemá sa ten názov týkať nejakej inej zaostalej ázijskej krajiny ? Žiaľ, nie. Týka sa Číny, ktorá sa pýši druhou najväčšou ekonomikou na svete. Krajiny moderných technológii, mrakodrapov i rýchlovlakov, ktorá za posledných 20 rokov zaznamenala obrovský hospodársky rast.

Správa o zákaze konzumácie psov a mačiek vyšla 02. apríla 2020 s tým, že platí od 1. mája. Zatiaľ sa týka len mesta Šen-čen, ktoré ho prijalo v Číne ako prvé. Zákaz reaguje na nariadenie ústrednej moci z 30.marca proti šíreniu koronavírusu, ktorým zakazuje obchodovanie a spotrebu tzv. volne žijúcich zvierat. Do tejto kategórie psy a mačky zahrnuté neboli. Radnica 13 miliónového mesta Šen-čen zakazuje týmto opatrením aj odchytávanie a konzumáciu psov a mačiek. Vláda a všemocná Komunistická strana Číny, akoby na tento krok ešte nenašla odvahu. V pláne ho však určite má.

Zákaz centrálnych orgánov je namierený proti tzv. mokrým trhom, ktoré síce oficiálne predávajú ryby a plody mora, ale v skutočnosti aj voľne žijúce zvieratá. Výber je veľmi široký. Napr. netopiere, cibetky, veveričky, potkany aj bobry. Všetky tieto nešťastné tvory sú ulovené pomocou sieti a rôznych pascí. Zväčša až na trhu ich zabijú, naporcujú, a v prípade záujmu zákazníka, aj upečú. Práve takýto trh vo Wu-chane bol pôvodným ohniskom nákazy, keď vírus ( teraz nazývaný SARS-CoV-2 ) sa dostal z netopiera na človeka, zmutoval a postupne sa začal šíriť medzi ľuďmi. Škoda, že sa ho nepodarilo včas zničiť tak ako vírus SARS. Ten vznikol ešte v roku 2002, taktiež v Číne. Aj tu sa jednalo o zoonózu t. j. vírus, ktorý prešiel na človeka zo zvieraťa. V tomto prípade to bol netopier a ním druhotne nakazená cibetka. Rozdiel oproti dnešku je hlavne v tom, že bolo infikovaných oveľa menej ľudí ( 8 000  ) aj keď percento obetí bolo pomerne vysoké ( 10 % ). Po potlačení nákazy v roku 2004 usporiadali v Číne veľký pogrom na cibetky a skoro celkom ich vyhubili. Asi niečo podobné postihne teraz netopiere.

Prečo je konzumácia psov a mačiek aj v terajšej modernej Číne taká rozšírená ?

Číňania tvrdia, že jesť psy a mačky má v ich kultúre tradíciu ešte od vlády Mao ce tunga ( zomrel v roku 1976 ), počas ktorej najmä vidiecke obyvateľstvo permanentne hladovalo. Oponujú, že aj Európania konzumujú také druhy mäsa, ktoré sú v iných častiach sveta zakázané. Napr. bravčové mäso u moslimov, hovädzie u hinduistov. Zámerne neberú do úvahy, že je veľký rozdiel medzi hospodárskymi zvieratami a domácimi, ku ktorým majú ľudia aj určitý emočný vzťah. V kultúre európskych národov nie je dovolené tieto zvieratá týrať. A už vôbec nepripadá do úvahy ich konzumácia.

Aký majú Číňania vzťah ku psom najlepšie vidno na ich tzv. Festivale ( aký vznešený názov ) psieho mäsa. Koná sa v juhočínskom meste Yulin. Začína sa vždy v deň slnovratu t.j. 21. júna a trvá až 10 dní. Počas neho zabijú a zjedia vyše 10 000 psov. Zvážajú ich z veľkých vzdialeností natlačené v malých klietkach. Kým sa dostanú na popravisko resp. miesto festivalu, prejdu si neskutočným utrpením. Sú vyčerpané a dehydratované. Pritom tieto vystrašené psy vedia, čo ich čaká. Potom ich omráčia, podrežú a hodia do vriacej vody. Nie sú to len túlavé psy. Mnoho z nich  ukradnú ich majiteľom priamo z dvora. Na nete je veľa obrázkov a videí o tomto originálnom čínskom festivale, ale nedoporučujem si ich pozrieť. Ak máte doma psa, tak vôbec nie.

Psie mäso je v Číne veľmi obľúbené, lebo podľa ich povier podporuje potenciu a dokonca zlepšuje krvný obeh.

Festival psieho mäsa má však aj množstvo odporcov. V samotnej Číne a ešte viac za hranicami. Teraz je ideálna príležitosť zrušiť ho. Organizácie na ochranu zvierat v európskych krajinách môžu požadovať, aby toto podujatie vláda Číny, po dohode s KS, zrušila. Ak môže Európa v tomto roku kvôli koronavírusu, ktorý sa k nám zatúlal práve z Číny, zrušiť všetky festivaly ( hudobné, filmové, divadelné ) a to vo všetkých štátoch, potom tiež môže byť zrušené hrozné zabíjanie psov nazvané Festival psieho mäsa. Mimochodom, odvolávať sa pri ňom na akési dlhoročné tradície z minulého storočia je veľký výmysel. Prvý ročník tohto originálneho festivalu týrania, zabíjania a konzumácie psov sa konal len v roku 2010.

Ak by sa tohto roku príšerný masaker psov nekonal, bol by to veľký, ale stále len čiastočný úspech ochrancov zvierat. Číne by malo záležať na vylepšení reputácie krajiny vo svete, ktorá je kvôli koronavírusu značne poškodená. Preto by ešte v tomto roku mal nasledovať zákaz konzumácie psov a mačiek v celej Číne. Podľa vzoru mesta Šen-čen.

Tchaiwan a Hong Kong už takéto celoštátne zákazy pred 3 rokmi vydali. Ak by to dokázala aj Čína, urobila by veľký civilizačný krok. Mohla by sa ním vo svete chváliť. Viac ako svojím rýchlovlakom, ktorý dosiahne rýchlosť 430 km/h a je najrýchlejší na svete.

 

 

 

 

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.