Založ si blog

Rozporuplné rozhodnutie MOV – niekoľkí ruskí a bieloruskí športovci sa môžu zúčastniť na OH v Paríži

Medzinárodný olympijsky výbor bol najprv nekompromisný, teraz je zrazu ústretový.

Krátko po ruskej invázii na Ukrajinu MOV vyzval všetky športové organizácie, aby odložili či zrušili plánované podujatia v Rusku či Bielorusku. O niekoľko dní neskôr pritvrdil a vyzval športové federácie, aby zakázali štarty športovcom z týchto dvoch krajín. Odvtedy však MOV svoj postoj zmenil a postupne od tvrdých obmedzení ustupoval.

MOV svojím posledným rozhodnutím o povolení zúčastniť sa OH v Paríži čiastočne omilostil ruských a bieloruských športovcov. Tímom z obidvoch krajín však nie je štart na OH povolený. Týka sa to len individuálnych športovcov, ktorí majú tzv. neutrálny status. Títo športovci budú môcť vystupovať len pod neutrálnou vlajkou a nesmú podporovať vojnu na Ukrajine. Tiež nemôžu byť zmluvne viazaní s ruskou, či bieloruskou armádou, respektíve národnými bezpečnostnými orgánmi.  Ako dodatočnú podmienku bude MOV od športovcov vyžadovať písomný záväzok k Olympijskej charte a teda aj k „mierovému poslaniu olympijského hnutia“.

Je žiaľ, pravda, že veľa ruských športovcov podporovalo i podporuje ruskú agresiu. Pritom sa nejedná len o príslušníkov armádnych, alebo policajných športových klubov. Ukázalo sa to hneď na začiatku vojny. Mesiac po napadnutí Ukrajiny zorganizoval Putin na futbalovom štadióne veľkú manifestáciu na podporu vojny. Údajne sa na nej bolo až 100 tisíc ľudí. Zúčastnili sa jej, ba boli v centre diania, aj známi ruskí športovci, ktorí na svojom oblečení hrdo niesli neslávny emblém tejto vojny, písmeno Z.

Pre porovnanie, na OH v Tokiu v roku 2021 vyslalo Rusko 335 športovcov. Pričom doteraz sa na olympiádu kvalifikovalo len 8 ruských a 3 bieloruskí športovci. Olympiáda je ešte dosť ďaleko, takže ich bude viac, avšak sú tu pre nich ďalšie prekážky. Z ich účasťou ešte musia súhlasiť aj jednotlivé federácie športových odvetví. Podľa AP je na jednotlivých športových federáciách, aby určili a uplatňovali neutrálny status u týchto individuálnych športovcov.

Na suspendácii ruských a bieloruských športovcov naďalej trvajú predstavitelia Svetovej atletiky (WA). Prezident strešnej organizácie Sebastian Coe v piatok na tlačovej konferencii potvrdil, že s účasťou ruských a bieloruských atlétov v Paríži nepočíta. Vyhlásil.  „V Paríži možno budete môcť vidieť nejakých neutrálnych športovcov z Ruska a Bieloruska, ale nebude to v atletike,“

Na olympijské hry v Paríži nemôžu dostať pozvánku a ani byť akreditovaní žiadni vládni predstavitelia z Ruska, či Bieloruska,“ uviedol MOV vo svojom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ruský minister športu Oleg Matycin vyjadril nesúhlas s podmienkami, ktoré pre štart ruských športovcov v Paríži stanovilo vedenie MOV. „Podmienky sú diskriminačné, idú proti princípom športu. Poškodzujú samotné olympijské hry a nie ruský šport. Takýto prístup je neprijateľný,“ citovala Matycina agentúra AFP.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril prostredníctvom sociálnej siete X zásadný nesúhlas s verdiktom MOV. „Medzinárodný olympijský výbor dal Rusku zelenú použiť olympiádu ako zbraň,“ uviedol podľa DPA Kuleba s tým, že každý športovec z Ruska a jemu spriateleného Bieloruska bude na hrách využitý na propagandistické účely. Vyzval tiež spojencov Ukrajiny, aby rozhodnutie MOV rovnako odsúdili.

Okrem skutočnosti, že Rusko a Bielorusko bude na OH v Paríži zastupovať žalostne málo športovcov bude ich účasť spojená s rizikom bojkotu súperenia s nimi. Týka sa to predovšetkým ukrajinských športovcov, ale aj športovcov pobaltských republík  príp. aj Poľska. Znamenalo by to ohrozenie regulárnosti niektorých súťaží. Nakoniec takýto bojkot sa negatívne dotkne aj samotných ruských a bieloruských športovcov. Aké je to víťazstvo, keď bolo dosiahnuté bez boja?

Komu to prospeje?

Jednoznačne len kremeľskej propagande. Najprv nás vylúčili teraz nás už volajú. Musíme vydržať a aj tie terajšie obmedzenia odvolajú. Nejako tak vysvetlí Kremeľ obyvateľstvu rozhodnutie MOV.

Neprospeje to svetovému športu. Ukrajinci to považujú za veľký a nespravodlivý ústupok v prospech vojny. Rusi za veľmi malý a diskriminačný ústupok voči športu v Rusku a Bielorusku. Ak budú zrušené nejaké zápasy ruského a ukrajinského športovca kvôli bojkotu, nebudú spokojní ani organizátori OH, ani diváci.

Za týmto rozhodnutím je cítiť aj veľkú angažovanosť prezidenta MOV a veľkého Putinovho priateľa Thomasa Bacha. Prinieslo však do celého MOV len zbytočné rozbroje.

Na druhej strane sankcionovanie ruských športovcov považujú mnohí milovníci športu najmä v Rusku, ale i u nás aj vo svete za nespravodlivé. Argumentujú. Keď individuálnych ruských športovcov strpia v NHL a na tenisových turnajoch, prečo by nemohli športovať aj ostatní individuálni športovci v ostatných športoch. Avšak najviac bolia ruských bolelščikov sankcie týkajúce sa tímových športov. Odkedy ruské vojská začali slávnu špeciálnu vojenskú operáciu nemohli si pozrieť žiadne zápasy svojej komandy, ktoré organizuje UEFA, FIFA, či IIHF, pritom práve futbal a hokej sú v Rusku veľmi populárne športy.

Sankcionovanie ruských a bieloruských športovcov by mohol ukončiť veľmi rýchlo jeden veľký športovec. Samotný vodca  Putin. Stačilo by ak by stiahol svoje vojská na líniu pred 24.02.2022. Vojsko by opustilo cudzie územie, ktoré je dnes už aj tak úplne zničené. Potom by s napadnutou Ukrajinou bolo možné dohodnúť prímerie. A hneď na to, by ruskí i bieloruskí športovci mohli športovať na celom svete.

Aj takýto ústupok vo vojenskej oblasti by kremeľská propaganda dokázala obyvateľstvu vysvetliť ako víťazstvo. Stačilo by vydať vyhlásenie, že špeciálna vojenská operácia svoj hlavný cieľ dosiahla.  Z Ukrajiny boli vyhnaní všetci fašisti, nacisti i banderovci.

Hneď po vojne by sa mohla začať s rekonštrukciou zničených miest a obcí na ukrajinskom území. OSN i hospodárske združenia ako EÚ i jednotlivé štáty by postupne odvolali sankcie proti Rusku.

Len ruskí a ukrajinskí športovci v individuálnych i tímových športoch proti sebe nenastúpia ešte dlhé, dlhé roky. Nezmyselná vojna priniesla obyvateľom Ukrajiny nesmierne veľa utrpenia a obetovali jej tisícky ľudských životov. Na to sa nedá tak ľahko zabudnúť.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.