Založ si blog

Olympiáda sa už začala, a pritom zbrane rinčia ešte silnejšie

Je to škoda. V starom Grécku museli počas Olympiády zbrane mlčať. V dnešnej dobe to už neplatí. Bojuje sa na Ukrajine i na Blízkom východe. Rusi hlásia, že dobyli dve ľudoprázdne a úplne zhorené dedinky a na Golanských výšinách doletela raketa až na futbalové ihrisko a pozabíjala malých futbalistov.

Otvárací ceremoniál bol pompézny a mal ľudí ohromiť. Lenže, akoby ho režírovali dvaja veľmi rozdielni režiséri. Prvý, asi klasik, ponúkol predstavenie známych umelcov ( Lady Gaga, Celine Dion ), ten druhý, evidentne experimentátor, sa vyžíval v zobrazovaní kreatúr, ktoré sa neustále predvádzali a dokonca parodovali obraz Posledná večera. Nepochopiteľne bola heroizovaná komunita LGBTI+ a to takým spôsobom, aby všetci, ktorí do tejto skupiny nepatria, boli, čo najviac znechutení.

Veľmi nepríjemne pôsobila záhadná postava nosiča olympijského ohňa, ktorá mala tvár zahalenú do akéhosi obväzu, či gázy. Údajne to mal byť fantóm ( azda Fantóm opery? ). Takéto strašidlá bez tváre a bez očí vyvolávajú u ľudí odpor.  Bol to snáď aj zámer režiséra-experimentátora? Vykonštruované scény, ktoré majú ohromiť, či až šokovať, sú vhodné na javiská experimentátorských divadiel. Do otváracieho ceremoniálu olympiády vôbec nie.

Ešte k olympiáde a rinčaniu zbraní. Je zaujímavé, že posledná zimná olympiáda, ktorá sa konala v Pekingu v dňoch 4. až 20. februára 2022 to nenávidené rinčanie zbrani ovplyvnila. Nedokázala mu zabrániť, ale oddialila ho.

Totiž, na otvárací ceremoniál olympiády bol do Pekingu čínskym prezidentom pozvaný aj jeho dobrý priateľ ruský prezident Vladimír Putin. Počas olympiády spravodajské služby zistili, že ruské vojská, včítane útočných divízii sa zhromaždili na hraniciach Ukrajiny. Boli pripravené ich prekročiť a zahájiť masívny útok. Vraj, termín vpádu bol určený na 16.02.2022. Nakoniec sa v ten deň, ba dokonca ani ďalší, žiadna invázia nekonala.

Na Slovensku sa vysokopostavení politici-putinovci škodoradostne smiali. Nech tie spravodajské služby strašia iných a inde. Oni vedia svoje. Aj o Rusku, aj o Ukrajine. Dokonca jeden z nich, známy revolucionár, zrazu vytiahol doma vymyslený slogan, že Slovan ešte nikdy na Slovana nevytiahol zbraň. Túto múdrosť vždy bojovne prednášal so zaťatou päsťou. Originálny výrok slovenského politika zarezonoval najmä medzi Poliakmi, ktorí so svojimi slovanskými bratmi už viedli kruté boje celé stáročia.

Nakoniec ruské vojská vtrhli na Ukrajinu až 24. februára. Prezident Ruska vypočul žiadosť čínskeho prezidenta a s napadnutím Ukrajiny počkal kým skončí Zimná olympiáda v Pekingu. Stalo sa to 20.02.2022.

Podľa toho by sa mohlo zdať, že Putin je vlastne mierumilovný človek. No, po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu ukázal svetu svoju pravú tvár. Doterajšie obete, ním vyvolanej vojny, sú na obidvoch stranách naozaj desivé. Aj keď ani jedna strana oficiálne počty svojich strát nezverejňuje. Zahraničné agentúry odhadujú, že Rusko stratilo už viac ako 500 tisíc vojakov ( 150 tisíc zabitých, 350 tisíc ranených ). Pre porovnanie, Rusi po 10 ročných bojoch v Afganistane priznali 15 tisíc zabitých vojakov, čiže oproti terajším stratám na Ukrajine je to len jedna desatina. Ruské jednotky, ako útočiace, majú prirodzene vyššie straty ako ukrajinské. Odhadom ukrajinské straty tvoria približne jednu tretinu ruských strát.

Aj zdôvodnenie tejto nezmyselnej vojny Rusi stále menia. Iróniou je, že v Rusku sa oficiálne nazýva špeciálna vojenská operácia (ŠVO), čo má vyvolať dojem, že vlastne o žiadnu vojnu nejde. Na začiatku chcel Putin vyhnať z Ukrajiny nacistov a banderovcov. Po tejto denacifikácii ( údajne úspešnej ) mala nastať demilitarizácia. O tej už teraz Rusi nehovoria. Ich cieľ je jeden a jasný.

Dobyť a obsadiť, čo najväčšie územie Ukrajiny a následne okupované územie pripojiť k Rusku.

Môže olympiáda ovplyvniť myslenie aj takých vodcov ako je Putin? Hoci nijaká ruská televízia nepreberá  programy z olympiády, dá sa k nim dostať cez internet. Sledovaním vybraných športových prenosov z olympiády si možno aj Putin, ako bývalý športovec a fanúšik športu, uvedomí, že by bolo lepšie umožniť mladým Rusom bojovať o olympijské medaily a prekonávať súperov a nie nútiť ich bojovať niekde v zablatených zákopoch na cudzom území. Tam ich úlohou nie je športovo porážať súperov, ale len neúprosne zabíjať, často svojich rovesníkov, hovoriacich rovnakým jazykom.

V reprezentácii vraj musia byť aj hokejisti z KHL – celé zle

20.08.2024

Už je to tak. Výkonný výbor SZĽH prijal politické rozhodnutie, že v nominácii do reprezentácie musia byť aj hráči z KHL. Generálny manažér Šatan toto rozhodnutie obhajuje tým, že výkonný výbor urobil prieskum, vlastne akúsi anketu, v ktorej sa zaujímal aký názor na účasť hokejistov z KHL v reprezentácii majú jednotlivé hokejové kluby na Slovensku. Zistil, že až [...]

Prezidentka bola doma obľúbená i kritizovaná, v zahraničí uznávaná

18.06.2024

Prezidentka Zuzana Čaputová zastávala svoj úrad vo veľmi ťažkom období. Počas jej mandátu menovala až 5 premiérov. Úradovala v čase pandémie a uplatňovaní protipandemických opatrení. Spoločnosť bola rozdelená v názore na účinnosť očkovania a rôznych testov. Lekári aj vedci doporučovali očkovanie, avšak pomerne veľa bolo antivaxerov, ktorí odmietali akékoľvek [...]

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

DEMDIS zmierenie občianske fórum

Aké občianske fóra nás priblížia k porozumeniu? A pôjde to, aj keď nás budú politici ignorovať?

08.09.2024 18:00

K zmiereniu slovenskej spoločnosti po atentáte na premiéra nedošlo a nespokojnosť sa hromadí. Pomôžu nám nové občianske fóra, aj keď ich politici budú ignorovať?

Lysá Poľana vetroň

Tragédia v Česku: Žiak leteckej školy v panike vyskočil z vetroňa, neotvoril sa mu však padák

08.09.2024 16:58

Polícia uviedla, čo sa podľa predbežných zistení pod tragédiu podpísalo.

Michal Šimečka

Podrží Hlas Šimečku? Susko: S otvorením schôdze pomôže, hlasovanie bude tajné. Dobrý politický obchod, hodnotí Kolíková

08.09.2024 16:39

Poslanci sa v utorok vrátia na riadnu schôdzu, na programe je viacero odvolávaní.

Branislav Gröhling

Učitelia nahrádzajú pyrotechnikov. Zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda, tvrdí Gröhling

08.09.2024 15:38

Opozícia zrejme navrhne na post predsedu parlamentu Františka Mikloška z KDH.