Založ si blog

V reprezentácii vraj musia byť aj hokejisti z KHL – celé zle

Už je to tak. Výkonný výbor SZĽH prijal politické rozhodnutie, že v nominácii do reprezentácie musia byť aj hráči z KHL. Generálny manažér Šatan toto rozhodnutie obhajuje tým, že výkonný výbor urobil prieskum, vlastne akúsi anketu, v ktorej sa zaujímal aký názor na účasť hokejistov z KHL v reprezentácii majú jednotlivé hokejové kluby na Slovensku. Zistil, že až 52 % týchto klubov chce aby Slovensko reprezentovali aj hráči z KHL.

Celá anketa bola a aj je prísne tajná. Tak sa o nej vyjadril aj funkcionár výkonného výboru Lažo. Ktoré kluby sa ankety zúčastnili a ako hlasovali zostáva záhadou.  Zástupcovia väčšiny extraligových klubov ( údajne až 8 z 12 ) celú nezmyselnú anketu ignorovali. Považovali akékoľvek svoje vyjadrenia za zbytočné. Zdôvodnili to tým, že konečné rozhodnutie je v rukách výkonného výboru a ich názor je v tejto veci úplne nepodstatný.

Generálny manažér takto vyhovel vrcholovým politikom, ktorí už pred MS v Prahe dôrazne požadovali, aby sa do reprezentácie dostali aj hráči z KHL. Možno by stačil aspoň jeden, ale lepšie by bolo dvaja. Už vo februári t. j. 3 mesiace pred MS Pellegríni ( vtedy ešte predseda parlamentu ) upozorňoval, aby sa na týchto hokejistov nezabudlo. Dokonca aj premiér Fico v parlamente vysvetľoval, hlavne nechápavým poslancom z opozície, ktorí slovenskí hokejisti sú najlepší. Vyšlo mu, že jednoznačne všetci, ktorí hrajú v KHL. Nakoniec sa však na MS nedostali. Zavážili najmä obavy, že v ČR by na týchto ruských legionárov diváci pískali a tieto negatívne emócie by z hľadiska dopadli aj na celé reprezentačné mužstvo.

Teraz je už situácia iná. Zmenila sa vláda a už máme dvere do repre otvorené. Takto nomináciu hokejistov z KHL vysvetlil ruským novinárom jeden z nominovaných, Mário Grman.

Viacerí, ozaj výborní hokejisti, ako Slafkovský, Černák, či Cehlárik pozvánku do reprezentácie nedostali. Aj keď neúčasť prvých dvoch údajne súvisí s ich klubmi, ktoré ich  nechceli uvoľniť ( hoci ani jeden z nich sa v médiách k tomu nevyjadril ). Iná situácia je u Cehlárika. Vo svojom statuse sa vyjadril, že je zdravý a pozvánku do repre očakával. Nuž, má smolu. Keby hral v KHL, asi by ju dostal.

Cui prodest? Komu to prospeje? Kládli si otázku starí Rimania, keď si niektoré veci nedokázali vysvetliť. Všetci vieme, že spoločnosť je rozhádaná. Mal azda tento krok spoločnosť upokojiť a vášne utlmiť? Asi ťažko. Naopak. Spoločnosť bude rozoštvaná ešte viac. Totiž olympijskú kvalifikáciu by naša reprezentácia s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrala aj bez týchto posíl z KHL. Mala by pritom jednoznačnú podporu všetkých hokejových fanúšikov.

Teraz, to už také jednoznačné nebude. Veľa fanúšikov, ktorí nie sú očarení Putinom, okupáciou cudzieho územia, ani vojenským ničením Ukrajiny, prestane podporovať takto zložený hokejový tím. S podporou končia aj viacerí sponzori. Dokonca aj ten najväčší, Orange. Ozvali sa aj niektorí hokejisti, ktorým legionári z KHL budú v kabíne prekážať. Pritom platí, že nejednotná kabína pôsobí na výkon mužstva veľmi nepriaznivo.

Okrem týchto hokejových dôsledkov vyslalo Slovensko do zahraničia ďalší signál, že na ruskú agresiu sa naši politici ( a s nimi aj polovica národa ) pozerajú ináč, oveľa zmierlivejšie, ako ostatné štáty Európy.

Natíska sa vysvetlenie. Možno prezident SZĽH Šatan preto tak úctivo vykonáva príkazy politikov, lebo sám má namierené do vysokej politiky. Čo ak má zálusk na kreslo ministra športu a cestovného ruchu? Také miestečko mu kpt. Danko, ako šéf SNS a budúci predseda parlamentu, môže sľúbiť. Samozrejme, až po konzultáciách s premiérom.

Olympiáda sa už začala, a pritom zbrane rinčia ešte silnejšie

30.07.2024

Je to škoda. V starom Grécku museli počas Olympiády zbrane mlčať. V dnešnej dobe to už neplatí. Bojuje sa na Ukrajine i na Blízkom východe. Rusi hlásia, že dobyli dve ľudoprázdne a úplne zhorené dedinky a na Golanských výšinách doletela raketa až na futbalové ihrisko a pozabíjala malých futbalistov. Otvárací ceremoniál bol pompézny a mal ľudí ohromiť. Lenže, akoby [...]

Prezidentka bola doma obľúbená i kritizovaná, v zahraničí uznávaná

18.06.2024

Prezidentka Zuzana Čaputová zastávala svoj úrad vo veľmi ťažkom období. Počas jej mandátu menovala až 5 premiérov. Úradovala v čase pandémie a uplatňovaní protipandemických opatrení. Spoločnosť bola rozdelená v názore na účinnosť očkovania a rôznych testov. Lekári aj vedci doporučovali očkovanie, avšak pomerne veľa bolo antivaxerov, ktorí odmietali akékoľvek [...]

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.