Založ si blog

Grobiani v parlamente a prečo sa Danko o miesto predsedu NR už nebude uchádzať

V posledných dňoch sa v parlamente mimoriadne zviditeľnil poslanec z klubu SNS R. Huliak. Svojím hanlivým výrokom o poslankyni Plavákovej. Grobianske vyjadrenie Huliaka zdvihlo ohromnú vlnu kritiky. V mediach, ale aj priamo v parlamente. Kritický odkaz poslal aj prezident zo služobnej cesty. Huliak nechápal, prečo toľko kriku. Najprv sa posmešne ospravedlnil priamo v parlamente. Vraj, ako poľovník rád používa slová zo živočíšnej ríše. Nevidí na tom nič zlé. Suka je vraj pomenovanie samice psa. Potom prisľúbil, že hneď ako večer príde domov ospravedlní sa svojej suke. Nuž, veľmi vtipné. Jeho kolega Michelko, sediaci v parlamente vedľa neho, sa išiel rozpučiť od smiechu. Asi to bol ( pre neho ) veľmi vydarený vtip.

Na druhý deň vystúpil poslanec Huliak v televíznej relácii Za 5 minút 12. Medzitým už pohoršenie verejnosti, ale aj samotných poslancov preniklo až k nemu. Už nebol taký geroj ako v predchádzajúci deň. Snažil sa pôsobiť dojmom milého človeka. Vyjadril sa, že sa ospravedlňuje ženám, ktorých sa jeho vyjadrenie dotklo. Logicky, tým ktorých sa vyjadrenie nedotklo sa predsa ospravedlňovať nebude. Poslanec sa sám o sebe vyjadril, že je k ženám galantný. Asi žije v predstave, že aj obľúbený. Ako veľký znalec žien predpokladal, že sú aj také, ktorým pomenovanie, ktoré použil nevadí. Nuž, asi skúsenosť z jeho okolia.

Po, akože úprimnom, ospravedlnení sa opäť dostal do svojho štandardného arogantného módu. Vysmial sa totiž, svojmu spolubesedujúcemu poslancovi Hajkovi ( KDH ), za to akú stranu zastupuje. Nezabudol mu ironicky pripomenúť, že KDH vedie predseda, ktorý je riadený svojou manželkou až z Bruselu. Po ukončení relácie Huliak spadol zo stoličky a udrel si hlavu. Nie je isté, nakoľko tento incident ovplyvnil jeho ďalšie správanie.

Na druhý deň prišiel do parlamentu s návrhom, že klub poslancov SNS by mal zmeniť názov na SNS a Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Argumentoval tým, že on a jeho dvaja kolegovia nie sú členovia SNS a chcú reprezentovať svoju stranu. Dokonca sa vytasil s informáciou, že na miesto šéfa parlamentu budú podporovať kandidáta strany Hlas a nie predsedu SNS. A. Danko to vyhodnotil ako hroznú zradu. Je zaujímavé, že v okolí A. Danka sa to v poslednom čase zradcami len tak hemží.

Najprv, keď kandidoval za prezidenta, ho zradili jeho voliči. Potom, aj terajší prezident Pellegríni, o ktorom vyhlasoval, vraj kto zradí raz, ten zradí aj druhy-krát. Pripomenul, že on nadobudol túto skúsenosť ešte ako malý chlapec z ulice. Napriek týmto vyhláseniam vyzval svojich stúpencov v druhom kole prezidentských volieb, aby volili Pellegriniho.

Teraz ho zradil Huliak. Pritom bol presvedčený, že mu bude vďačný, keďže ho zobral na kandidátku SNS a tak mu umožnil dostať sa až do parlamentu. Dokonca z neho chcel urobiť ministra životného prostredia. Keď Huliaka prezidentka odmietla do tejto funkcie vymenovať, prejavoval Danko nad takou trúfalosťou veľkú nespokojnosť.

Danko si pred parlamentnými voľbami pozval na kandidátku všelijakých zapálených národniarov z rôznych mikrostrán. Táto taktika bola úspešná a nakoniec sa mu vo voľbách podarilo prekročiť magickú hranicu 5 %. Stačilo. So žiadnymi ministraničkami totiž SNS nevytvorilo koalíciu. Čakalo ho však prekvapenie. V prvej desiatke kandidátov bol zo SNS len on sám.

Napriek skromnému 5,6 % výsledku SNS vo voľbách si líder tejto strany nahovoril, že rozhodujúcimi členmi vo vládnej koalícii sú SMER a SNS. Logicky mu z toho vyplynulo, že najdôležitejšími lídrami by mali byť Fico a on. Strana Hlas bola pre neho len akási napodobenina SMERu, ktorú on, ako známy politik východoeurópskeho formátu, zámerne prehliadal.

Danko doposiaľ veľmi preceňoval svoju pozíciu vo vládnej koalícii. Stále vyhlasoval, že bez neho by Fico nemohol zostaviť vládu. Aj to, že bez neho by Pellegrini nemohol byť prezidentom.

Preto je vzbura v jeho poslaneckom klube SNS pre neho taká bolestivá. Bude sa musieť ukľudniť. Nič iné mu neostáva. Aj keď jeho ego bude trpieť. Už nebudú žiadne silné vyhlásenia, že by sa mu mal prezident ospravedlniť, vraj si nejaké kritické slová od neho vyprosí. Veru, už nebudú žiadne odkazy prezidentovi, že by na svojich cestách mal menej popíjať.

Vyzerá to tak, že z tigra a rebela sa stane pokorná ovečka. Už mu došlo, že na miesto predsedu parlamentu môže zabudnúť. Bude mať, čo robiť, aby udržal pokope svoj poslanecký klub SNS. Čo ak sa rozpadne? Keďže, poslanecký klub musí mať najmenej 8 členov stačilo, by ak z neho vystúpia traja Huliakovci. Po ponižujúcom zmierení sa s terajšou podpredsedníckou parlamentnou stoličkou, ho asi čaká ďalšia jobovka.

 

V reprezentácii vraj musia byť aj hokejisti z KHL – celé zle

20.08.2024

Už je to tak. Výkonný výbor SZĽH prijal politické rozhodnutie, že v nominácii do reprezentácie musia byť aj hráči z KHL. Generálny manažér Šatan toto rozhodnutie obhajuje tým, že výkonný výbor urobil prieskum, vlastne akúsi anketu, v ktorej sa zaujímal aký názor na účasť hokejistov z KHL v reprezentácii majú jednotlivé hokejové kluby na Slovensku. Zistil, že až [...]

Olympiáda sa už začala, a pritom zbrane rinčia ešte silnejšie

30.07.2024

Je to škoda. V starom Grécku museli počas Olympiády zbrane mlčať. V dnešnej dobe to už neplatí. Bojuje sa na Ukrajine i na Blízkom východe. Rusi hlásia, že dobyli dve ľudoprázdne a úplne zhorené dedinky a na Golanských výšinách doletela raketa až na futbalové ihrisko a pozabíjala malých futbalistov. Otvárací ceremoniál bol pompézny a mal ľudí ohromiť. Lenže, akoby [...]

Prezidentka bola doma obľúbená i kritizovaná, v zahraničí uznávaná

18.06.2024

Prezidentka Zuzana Čaputová zastávala svoj úrad vo veľmi ťažkom období. Počas jej mandátu menovala až 5 premiérov. Úradovala v čase pandémie a uplatňovaní protipandemických opatrení. Spoločnosť bola rozdelená v názore na účinnosť očkovania a rôznych testov. Lekári aj vedci doporučovali očkovanie, avšak pomerne veľa bolo antivaxerov, ktorí odmietali akékoľvek [...]

Trump

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

05.10.2024 06:09

Donald Trump vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Zuzana Dolinková

Kto nahradí Dolinkovú? Drucker záujem nemá. Spomína sa šéfka nemocnice, kde sa liečil Fico i pravá ruka Sakovej

05.10.2024 06:00

Ficova vláda má prvú väčšiu trhlinu. Ministerka zdravotníctva Dolinková oznámila, že končí.

biely dom

Kvíz: Ako dobre poznáte významné udalosti, ktoré sa spájajú s americkými prezidentmi?

05.10.2024 06:00

Otestujte si vedomosti o šéfoch Bieleho domu za posledných niečo viac ako sto rokov. Viaceré otázky súvisia aj so Slovenskom.

koláž, fotky, mReportér

Zábery na „valiace sa cunami“, ktoré sa prehnalo Horehroním. Pozrite si, ako to vyzeralo

05.10.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.