Založ si blog

Ako nám prišiel odborník zo zahraničia otvoriť oči

V prílohe denníka Pravda zo dňa 21.11.2015 je rozhovor s lídrom zoskupenia poľských ľavicových intelektuálov Slawomírom Sierakowskim. Aj napriek tomu, že tento mladý sociológ je riaditeľom varšavského inštitútu pre pokročilé štúdia a údajne je jeden z najvplyvnejších Poliakov, dovolím si s niektorými jeho názormi nesúhlasiť.

1. Pri opisovaní terajšieho islamistického terorizmu upozorňuje, že v 70. – 80. tých rokoch bola Európa vystavená terorizmu vo väčšej miere ako dnes, lebo sme tu mali napríklad nemeckých teroristov z rôznych extrémistických nemoslimských skupín.

Pán Sierakowski má na mysli zrejme organizáciu Baader – Meinhofová. Títo banditi, ktorí bojovali proti kapitalizmu sa tiež nazývali Frakcia červenej armády – RAF. Uvádza sa, že majú na svedomí 34 ľudí. Zameriavali sa hlavne na únosy a vraždy významných finančníkov, priemyselníkov a vysokých dôstojníkov, ktorých považovali za predstaviteľov kapitalizmu. Podobná banda vyčíňala v Taliansku. Nazývala sa Červené brigády a zviditeľnila sa hlavne únosom a vraždou bývalého premiéra Alda Mora. Avšak ani obidve tieto teroristické organizácie za 20 rokov svojho pôsobenia nemajú v Európe na svedomí toľko obetí ako terajší islamistický teror. Ak zoberieme do úvahy útoky džihádistov v Madride, Londýne a teraz v Paríži množstvo obetí môžme rátať v stovkách. Okrem toho cieľom terajších islamských teroristov  je zabiť, čo najväčší počet ľudí a to bez ohľadu na to, či sa jedná o mužov, ženy, alebo deti. Pomätenci zo 70. a 80. tych rokov, takýto cieľ nemali. Ich hlavnými nepriateľmi boli predstavitelia nimi nenávideného režimu. Preto si myslím, že Európa je vystavená terorizmu vo väčšej miere práve dnes.  

2. Ešte viac ma však zaskočila jeho odpoveď na otázku redaktora – Ako by toto všetko mal V SÚČASNOSTI komunikovať zodpovedný politik ? – pán Sierakowski odpovedá.

Keby bola Európa skutočne zjednotená riešenia by boli jednoduchšie. Preto by som podporoval politikov, ktorí sú za integráciu. Teda nie ľudí ako Mečiar, Klaus, Orbán, či Kaczynski.

Napadlo ma, že tento politológ sa o politickú scénu na Slovensku a v Čechách zaujíma len okrajovo. Keď nám už poradil, aby sme nepodporovali Mečiara, môžeme mu to sľúbiť. NEBUDEME.

3. Označenie 20. storočia ako storočia strachu a 21.storočia ako storočia hanby.

Nechcem polemizovať s prívlastkami, ktorými tento mladý sociológ označil jednotlivé storočia. Myslím si len, že ak by sa písal rok 2095 a hodnotiteľ storočí by 21. storočiu priklepol nejakú nálepku je to jeho vec. Prečo však hodnotiť po 15 rokoch celé storočie ? Nie je to trochu skoro ?

Aj s jeho názorom, že vníma nacionalistov ako nepriamych kolaborantov s islamistami, údajne preto, že islamisti vykonali útoky a teraz počítajú s európskou extrémnou pravicou, že bude ďalej šíriť strach, by sa dalo polemizovať.

Bežní ľudia s nacionalistami nesympatizujú a ak je to možné tak sa týmto, zväčša agresívnym, ľuďom vyhnú. Možno sa radi predvádzajú a vyhrážajú násilím, avšak ešte sa nestalo, aby sa nejaký nacionalista opásal výbušninami a odpálil na verejnosti. Aj keď sa jedná o primitívov, zase až takí hlupáci to nie sú. Ich najnovším terčom sú práve moslimské komunity. To je však v terajšej dobe pochopiteľné.

Nebezpečenstvo skôr vidím v tom, že s nacionalistami, pri ich prejavoch averzie voči moslimom, stále vo väčšej miere sympatizujú aj obyčajní ľudia. A teraz nemám na mysli malý kolektív okolo pána Matoviča. Myslím tú väčšinu ľudí v spoločnosti, ktorá, žiaľ, najľahšie podlieha politickej propagande. A v čase, všetkými médiami rozdúchavanej, atmosféry ohrozenia sú vydesení ľudia náchylní uveriť aj rôznym jednoduchým politickým sloganom, ktoré im sľubujú ako a kto ich bude chrániť.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.