Založ si blog

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. Mala by ožiť aj ako protest proti vojne na Ukrajine. Veru, sú to už dva roky, čo Rusi napadli svojho suseda a začalo sa masívne krviprelievanie. Dosť smiešne teraz pôsobí známy výrok vedca a politika Blahu, ktorý tesne pred vypuknutím vojny na mítingoch strany SMER všetkých presviedčal, že Slovan proti Slovanovi nikdy nezdvihne zbraň. Dnes jeho múdrosť pôsobí humorne až idiotsky.

Putin túto vojnu nazval Špeciálna vojenská operácia, akoby jej rozsah ani nestál za reč. Jej hlavným cieľom vraj bolo len denacifikovať Ukrajinu, čiže vyhnať z Ukrajiny nacistov. Samozrejme len ak by sa tam nejakí našli. Takéto pomenovanie cieľa obrovskej vojenskej operácie musel vymyslieť nejaký pomätený, vodkou omámený, vojenský poradca, alebo to napadlo samotného vožďa naróda?

Po II. svet vojne je to doposiaľ najväčšia vojna v Európe. Na obidvoch stranách v nej už zahynulo státisíce vojakov. Údaje o vojenských stratách ( započítavajú sa tu padlí i zranení ) na ruskej strane sa rozchádzajú. Ukrajinská strana tvrdí, že ich dodnes bolo až 407 tisíc. Britská rozviedka udáva nižšie číslo, údajne 315 tisíc. Tieto údaje však nie je možné kvalifikovane overiť. Uvedomme si, že každý zabitý vojak ( ukrajinský, či ruský ) mal doma svojich rodičov, starých rodičov i príbuzných, mnohí aj manželky a deti. Tým všetkým priniesla smrť najbližšieho človeka nesmiernu bolesť a utrpenie, ktoré ich poznačí na celý život.

Od začiatku vojny sa bojuje len na území Ukrajiny, pričom ruská strana dnes vykazuje určité územné zisky. Územie, ktoré doposiaľ obsadili už slávnostne pripojili k územiu Ruskej federácie. Je to Luhanská a Donecká oblasť a tiež časť Záporožskej a časť Chersonskej oblasti. Samozrejme k dobytému územiu patrí aj Krym, aj keď ho Rusi obsadili už v roku 2014.

Podľa oficiálnej ruskej propagandy väčšina obyvateľstva Ruskej federácie túto vojnu nadšene podporuje. Možno by sa našli aj jednotlivci, ktorí majú iný názor. Doma, v kruhu najbližších ho možno dokážu aj prezentovať. Vrchnosť si je však vedomá, že títo obyvatelia svoj protivojnový názor navonok nikdy nepovedia. Strach a hrozba väzenia im to nedovolí.

Celá, Putinom vyvolaná, bratovražedná vojna na Ukrajine je jeden veľký omyl. Malé víťazné vojny diktátorovi a jeho generálom úplne pomútili rozum. Vojenská operácia v Gruzínsku v r.2008, alebo obsadenie Krymu zelenými mužíkmi, to boli tie ozajstné malé špeciálne vojenské operácie. Trvali niekoľko dní a obetí bolo minimum. Svet na ne ani nereagoval. Nejaké malé protesty, ale nič čo by mohlo ohroziť veľké plány do budúcna. S jedlom rastie chuť. Nakoniec verchuška, čiže diktátor, jeho politickí služobníci i poslušní generáli, prišla na to, že by bolo vhodné obsadiť aspoň polovicu Ukrajiny. Najmä však jej východnú a južnú časť. Rusi sa pýšia aké veľké územie nepriateľského štátu už dobyli. Čo všetko je na tomto dobytom území? Predovšetkým zničené mestá, dediny, budovy, domy, cesty, továrne. Dobyté územie však ešte nemôžu považovať za vlastné. Ukrajinci im odkazujú, že svoje územie si prídu zobrať späť.

A čo doteraz priniesla vojna obyvateľom východnej a južnej Ukrajiny? Okrem zničených príbytkov aj horšie veci. Predovšetkým státisíce mŕtvych vojakov a tisíce mŕtvych civilov, potom množstvo zranených. Ďalej siroty, vdovy, utrpenie, obavy o život, bolesť, hnev, nenávisť, smútok, nedostatok potravín, biedu, schovávanie sa v pivniciach a krytoch, neustály chlad, strach zo zajtrajška, psychické traumy, vynútená emigrácia.

Otázka ostáva. Načo je dobré to všetko?

Give Peace A Chance spieva John Lennon. Kiež by sa tá pieseň dostala do uší aj tých politikov, v moci ktorých je ukončenie vojny. Možno by k mieru bolo bližšie keby prezidentské voľby v Rusku nevyhral Putin. Lenže je to asi taká pravdepodobnosť ako to, že najbližšie prezidentské voľby na Slovensku vyhrá kpt. Danko.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.