Založ si blog

Teroristické útoky v Paríži a chytrí francúzski policajti

Hrôzu, ktorá sa v ten nešťastný piatok odohrala v Paríži, už média opísali naozaj do detailov. Cieľom útokov, ktoré teroristi vykonali skoro súčasne na niekoľkých miestach, bolo jednak povraždiť, čo najviac bezbranných ľudí, rozšíriť medzi obyvateľstvom strach a tiež dať o sebe vedieť. K zodpovednosti za tieto teroristické útoky sa prihlásila islamská teroristická organizácia Islamský štát. Na rozdiel od bombových atentátov na vlaky v Madride (r. 2004 ), ktoré organizovala Al Kajdá a samovražedných teroristických bombových útokov ( r. 2005 ) na londýnsku dopravu ( metro, autobus ), v Paríži teroristi útočili hlavne streľbou z rýchlopalných ručných zbraní. Následne spáchali samovraždy odpálením výbušnín, ktoré mali upevnené na tele. Najviac obetí bolo  v koncertnej hale Bataclan ( až 90 ). “ Statočným “ islamským bojovníkom, za ktorých sa títo vrahovia považujú, sa tak podarilo zabiť celkom až 130 ľudí. Okrem toho aj 350 zraniť. Celkový počet obetí môže byť preto ešte vyšší.

Zarazilo má pár vecí.

1. Odkiaľ majú zbrane ? Zväčša sú to útočné pušky typu AK – 47. Pre túto zbraň je vhodnejšie pomenovanie samopal. Podľa svojho vynálezcu ho nazývajú kalašnikov. Vynikajúca 30 ranová rýchlopalná ručná zbraň, funkčná v akomkoľvek prostredí ( voda, prach, mráz ). Pre svoje vlastnosti obľúbená v partizánskych jednotkách i u bojovníkov mestskej gerily. K týmto jednoduchým, ale veľmi presným a spoľahlivým zbraniam sa teroristi dostanú bez väčších problémov. Stačí, že si v niektorom štáte strednej Európy, alebo na Balkáne, nakúpia tzv. expanzné samopaly, ktoré sa dajú použiť len na streľbu slepými nábojmi. Takýto expanzný samopal sa však dá ľahko upraviť na úplne normálnu funkčnú zbraň. Vražedné zbrane tak mohli mať pôvod aj na Slovensku. Aj keď od 01.júla 2015 už platí zákon, podľa ktorého na Slovensku musia byť registrované aj expanzné zbrane. Zákon bol urýchlene prijatý, nakoľko sa potvrdilo, že v januári t.r., pri vraždení v Parížskej redakcii Charlie hebdo, boli použité upravené expanzné samopaly vyrobené v niektorom balkánskom štáte. Predaj týchto zbraní do zahraničia je odvtedy obtiažnejší. Teroristi si ich však mohli kúpiť aj predtým. Samozrejme, samopaly použité pri posledných útokoch teroristov, mohli byť vyrobené aj v niektorom inom štáte, avšak krutá pravda ostáva. Aj v štátoch EU sa dá k tejto smrtiacej zbrani dostať pomerne ľahko.

2. Prečo sa tolerujú letecké presuny islamistických bojovníkov, ktorí majú občianstvo niektorého európskeho štátu ? V radoch teroristickej organizácie Kalifát (  je to výstižnejší názov ako Islamský štát ) bojuje niekoľko tisíc islamistov, ktorí sú občanmi Francúzka, Belgicka, Veľkej Británie, ako aj iných európskych štátov. Ak by bojovali do úplného konca kalifátu ( ten príde čoskoro ), nič proti tomu. Problém je, keď sa títo unavení bojovníci, vracajú ako dovolenkoví turisti naspäť do rodných krajín. Prichádzajú domov nabrať nové sily do ďalších bojov, alebo sa potrebujú zašiť medzi ostatnými súkmeňovcami ako tzv. spiaci agenti. Potom už len čakajú na ďalšie pokyny. Tie môžu prísť za niekoľko mesiacov, alebo za niekoľko rokov. O presunoch islamských bojovníkov v ich rodných štátoch spravodajské služby dobre vedia. Tvrdia, že všetci figurujú na zozname radikálov podozrivých z terorizmu. A teraz to najdôležitejšie. Štáty, ktorých sa tento problém týka, oznámili, že už pripravujú zákony, ktoré týmto hrdinským bojovníkom ZNEMOŽNIA návrat domov. Vraj, ak sa vrátia, poputujú do väzby, potom ich čaká súd a následne väzenie. Neviem do akej miery to budú uplatňovať, pretože súd bude musieť mať dôkazy o ich nezákonnej činnosti v zahraničí.  S určitosťou sa však dá očakávať, že proti prijatiu týchto zákonov budú lobovať najmä moslimovia. Budú  poukazovať na to, že takéto zákony sú nedemokratické a nehodné vyspelých štátov Európy.

Z dnešného pohľadu sú skoro všetci priami atentátnici ( až na jedného ) po smrti. Zväčša spáchali samovraždu. Odpálili svoje vesty z výbušninami. Polícia týchto samovrahov neznáša. Tvrdí, že aj keď je známe miesto samovraždy, často samotného samovraha nemôžu nájsť. A pritom ho majú aj identifikovať. Jeden radový francúzsky policajt sa vyjadril, že je veľká škoda, že títo samovrahovia nespáchali samovraždu na nejakom ľudoprázdnom mieste ešte pred samotnými teroristickými útokmi. Veru, touto radou by sa mali inšpirovať všetci islamskí teroristi.

Jediný atentátnik, ktorého ešte nechytili, a v súčasnosti je údajne najhľadanejším zločincom v Európe, má však s Francúzskou políciou dobré skúsenosti. Druhý deň po atentátoch prišli do Paríža vyzdvihnúť tohto bojovníka jeho dvaja komplici. Všetci boli občania Belgicka a ponáhľali sa naspäť do Bruselu. V tej dobe bol už Paríž hore nohami a celé Francúzsko v panike. Komplic, ktorý riadil auto, sa vyjadril, že počas cesty ich francúzski policajti zastavili trikrát. Skontrolovali im doklady a popriali šťastnú cestu. Údajne sa veľmi bál. Všimol si, že priateľ vracajúci sa z bojovej operácie, má pod kabátom neprestrelnú vestu, alebo pas s výbušninami. Sám bol prekvapený ako milo, z jeho pohľadu férovo, sa polícajti chovali. Posledná policajná hliadka ich kontrolovala na belgických hraniciach. Aj tam policajti usúdili, že je všetko OK. Veliteľ hliadky si totiž skontroloval zoznam vo Francúzku hľadaných osôb. Na tomto zozname ani jeden z teroristov nebol. Belgicko má však tiež zoznam hľadaných osôb a na tomto už boli všetci traja. Žiaľ, nikoho nenapadlo, že aspoň na hraniciach by mali byť podozrivé osoby konfrontované so zoznamom hľadaných osôb obidvoch štátov. Je to dosť nepochopiteľné, lebo vysokí policajní, ale aj spravodajskí dôstojníci, sú vraj veľmi múdri ľudia. Žiaľ, len v rôznych akčných filmoch.

Na záver to odľahčím takýmto konštatovaním. Keby pri policajnej kontrole zastaveného auta mali podozrivé osoby na hlavách kukly, francúzskym policajtom by možno došlo, že ich treba zadržať. Nebol by teraz nebezpečný terorista stále na úteku.

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.