Založ si blog

Snem SNS – len podivný slogan o 13. plate, žiadna podpora školskej reformy, alebo cestovného ruchu

Snem SNS, ktorý sa konal 8.4.2017 bol veľkým sklamaním. Jeho mottom bol slogan – 13. plat pre každého. Autor sa evidentne inšpiroval 13. dôchodkom, ktorý je v ekonomickom programe strany SMER-SD. To je však niečo iné a aj reálne. Ak sa SMERu podarí napr. zdvojnásobiť vianočný príspevok, pričom môže byť vyplácaný len dôchodcom s najnižšími dôchodkami, a celé to premenuje na 13. dôchodok, je isté, že u svojich hlavných voličov silne zaboduje. Dôchodky má v rukách štát. Mzdy v súkromnej sfére nie. Kim Čong – un v KĽDR môže nariadiť vyplácanie 13. platu každému ( napr. na svoje narodeniny ). Kpt. Danko na Slovensku to nariadiť nemôže. Aj keď o tom bude hovoriť na všetkých straníckych podujatiach, alebo v TV.

Na sneme ešte odzneli frázy ako, že SNS bude prehlbovať sociálny pilier. Tých pilierov je už dosť veľa, pritom piliere sa stavajú, nie prehlbujú. Prehlbovať sa dá akurát sociálna priepasť. Odznelo tiež, že strana sa bude približovať ( potrebám ), načúvať ( problémom ) a riešiť ( veci každodenného života ). Pri písaní týchto straníckych úloh autor asi súbežne čítal nejakú detektívku. Padla ešte nejasná zmienka o cestovných šekoch a potom o kúpeľníctve ( nielen SMER, ale aj SNS má svojich oligarchov ). Ešte pár slov, že sa strana začala zaoberať ochranou pôdy na Slovensku ( prečo až teraz ? ). Nakoniec ešte kritika RTVS a jej riaditeľa a to je asi všetko.

Skoro nič o reforme školstva, len malá zmienka o zvýšení učiteľských platov, hoci rezort školstva, vedy, výskumu a športu riadi práve SNS. Našťastie nerozoberala sa ani výstavba futbalového štadióna v Bratislave, pričom tento projekt je pre SNS ( vzhľadom na jej zaangažovaného mecenáša ), ale aj pre stranu SMER, dôležitejší ako celá školská reforma.

Podpora cestovného ruchu, ktorú by mohla presadiť SNS

Pred voľbami mala SNS vo svojom programe aj podporu cestovného ruchu. Škoda, že túto oblasť už ( nechtiac, či zámerne ) z programu vypustila. Pritom cestovnému ruchu by sa dalo pomôcť veľmi jednoducho. Uplatnením existujúcej zníženej t. j. 10 % sadzby DPH ( v súčasnosti sa vzťahuje len na knihy, zdravotné pomôcky a základné potraviny ). Práve teraz je vhodný čas na to, aby sa tento krok zrealizoval. Ak by s touto požiadavkou vyšiel predseda SNS mohol by tiež argumentovať aj tzv. harmonizáciou nepriamych daní, ktorú presadzuje EÚ a odvolať sa aj na vyjadrenie ministra financií o tom, že v minulom roku bol výber daní oveľa vyšší ako očakával. Okrem toho vládna koalícia prezentuje, že sa ekonomike Slovenska mimoriadne darí. Čiastočné zníženie príjmov z DPH v ŠR by sa kompenzovalo vyšším výberom dane z príjmu. Vznikli by totiž nové pracovné príležitosti v ubytovacích a reštauračných zariadeniach. Vyššie tržby by umožnili modernizáciu hotelov, penziónov a reštaurácii. Vytvorili by sa tiež dodatočné zdroje pre nárast miezd, ktoré sú v oblasti cestovného ruchu veľmi nízke. Nezanedbateľný je tiež priaznivý vplyv na návštevnosť Slovenska zahraničnými návštevníkmi.

Návrh na uplatnenie zníženej sadzby DPH na 10 % aj pre oblasť CR nie je vôbec nový. Domáhali sa ho rôzne hotelierske a obchodnícke zväzy už za prvej a potom aj druhej Ficovej vlády. Vždy sa však našiel dôvod, aby bol zamietnutý. Asi posledné dovolávanie sa tohto, určite opodstatneného kroku, bolo v roku 2015. Ministerstvo financií vtedy návrh zamietlo. Dôvody ( obalené do fráz ), ktoré vyslovila hovorkyňa MF, treba uviesť kvôli ich absurdnosti.

  1. výpadok z príjmov ŠR bude mať negatívny dopad na konsolidáciu verejných financií ( žiadna, ani približná suma o aký výpadok by sa jednalo )
  2. znížená sadzba prináša zvýšené riziko daňových únikov a kontrolórom z daňovej správy by sa sťažila kontrola
  3. v Maďarsku je uplatnená znížená sadzba 18 % a to je oproti našej štandardnej sadzbe rozdiel len zanedbateľných 2 %

Zaujímavé, že si hovorkyňa vybrala práve Maďarsko s najvyššou zníženou sadzbou DPH 18 % v EÚ a nie napr. Poľsko, kde je táto sadzba 8 %. Samozrejme, žiadny návrh neuvažoval s nejakým maďarským modelom. Pritom, v roku 2015 Slovensko už využívalo zníženú sadzbu DPH 10 %, táto sa však vzťahovala len na knihy a zdravotné pomôcky..

Na dokreslenie tejto problematiky je potrebné uviesť aké sadzby DPH v oblasti cestovného ruchu platia u našich susedov v EÚ

štát                     ubyt. služby           reštaur. služby      štandardná sadzba DPH

Česká republika           15 %                       21 %                          21 %

Rakúsko                      10 %                      10 %                          20 %

Maďarsko                    18 %                       27 %                          27 %

Poľsko                          8 %                        8 %                           23 %

Slovensko                  20 %                      20 %                         20 %

Žiadúci stav po uplatnení zníženej 10 % sadzby DPH :

Slovensko                  10 %                      10 %                         20 %

O tom, že uplatnenie zníženej sadzby DPH vo výške 10 % na určitý druh tovarov nie je až taký problém, nás presvedčila vládna strana SMER – SD. Vykonala to veľmi promptne ešte pred voľbami s platnosťou od 01.01.2016, s tým, že sadzba sa týkala vybraných základných potravín. Ak by sa týmto krokom strany SMER inšpiroval predseda SNS a presadil by uplatnenie zníženej sadzby DPH aj v oblasti cestovného ruchu bolo by to z ekonomického hľadiska ozaj zmysluplné opatrenie. Chce to len odvahu a nebáť sa premiéra. Avšak je možné, že si tento krok odložil samotný premiér až na rok 2020 ako už overený a účinný predvolebný ťah. .

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.