Založ si blog

Aféra lietajúceho prezidenta, ktorá vôbec nemusela vzniknúť

Nedávno sa udiala aféra s neoprávneným povýšením predsedu parlamentu do dôstojníckej hodnosti, ktorá skončila teatrálnym bozkávaním kapitánskych výložiek. Následne, verejnosť zaujal škandálik, pri ktorom sa najviac rodinne založený poslanec priznal, že sa mu páčia nielen staršie silikonové ropuchy, ale aj mladučké žabky. Možno po najbližších voľbách si nejakú žubrienku privedie ako členku svojej strany aj do parlamentu.

V týchto dňoch je hlavnou témou prezident a jeho záľuba v lietaní. Nejedná sa o lietanie na rogale, ale na vládnom špeciále. Problémom je, že doteraz lietal súkromne i služobne, ale sám v tom rozdiel nevidel. Na požiadanie poslancov mu to minister vnútra všetko spočítal. Súkromné lety mu vyšli až na nejakých 955 000 EUR. Prezident sa bránil, že lietal na požiadanie ministra vnútra, ktorý chcel, aby boli využité lietadla vládnej letky a tiež, aby piloti mali nalietané potrebné hodiny. Poslanci tieto argumenty neuznali a doporučili mu, aby so súkromnými letmi prestal. Nakoniec prezident sľúbil, že súkromné lety obmedzí. Dokonca sa vyjadril, že bude na cestu domov využívať aj auto.

To je stručná rekapitulácia aféry lietajúceho prezidenta. Teraz z opačného konca.

Celá aféra vôbec nemusela vzniknúť. Stačilo, aby si prezident ešte na začiatku svojho nástupu do úradu presťahoval manželku s deťmi do Bratislavy ( prípadne do jej blízkeho okolia ). Takýto krok by mu priniesol nasledujúce výhody :

  1. dlhšie a dôkladnejšie sa venovať úradovaniu
  2. dlhšie a dôkladnejšie sa venovať manželke a deťom
  3. možnosť byť s rodinou každý deň, nielen cez víkend
  4. nestrácať týždenne niekoľko hodín drahocenného času v lietadle, alebo v aute
  5. zbytočne nezaťažovať ochrankárov, ktorí musia garantovať bezpečnosť aj pri takýchto súkromných presunoch
  6. žiadne obavy zo zneužívania svojho postavenia pri súkromných letoch
  7. žiadne výčitky od Kaliňáka, že má lietať viac, alebo menej
  8. odpadá aj oprávnené rozhorčenie obyvateľstva, ktoré nesúhlasí s tým, aby súkromné lety prezidenta boli financované zo ŠR ( t.j. z daní, ktoré zaplatilo )

Určite by sa našli aj ďalšie výhody.

Treba si položiť otázku. Takéto riešenie prezidenta ešte nenapadlo ? Samozrejme, že áno. Lenže je tu jedna veľká prekážka. Jeho manželka.

To, že nemá záujem robiť prvú dámu by sa dalo ospravedlniť. Terajší český prezident je v podobnej pozícii. Aj keď povinnosti prvej dámy sú minimálne. Vlastne ide len o to, aby sa raz za čas ukázala po boku prezidenta pri prijatí nejakého zahraničného politika, ktorý prišiel na oficiálnu návštevu aj s manželkou. Predchádzajúce prvé dámy tieto svoje povinnosti hravo zvládli.

Závažnejší problém však je, že odmieta prísť s deťmi za manželom do Bratislavy. Možno si to neuvedomuje, ale celé jeho prezidentovanie mu poriadne sťažuje. Aj keby si to s presťahovaním rozmyslela až teraz, po tejto afére, ktorá veľmi negatívne zasiahla popularitu prezidenta, dalo by sa to posúdiť ako ústretový krok rozumnej a milujúcej manželky.

Žiaľ, k niečomu podobnému asi nedôjde. Nuž, je jasné, že hlava štátu hrá doma len druhé husle. Aj to, asi len potichúčky, keď má primáš dobrú náladu.

 

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.