Založ si blog

Malé politické strany s menami svojich veľkých lídrov v názve

Medzi stranami, ktoré sa budú uchádzať o hlasy voličov v parlamentných voľbách 2016 sú až tri, ktoré majú v názve aj mená svojich lídrov. Po strane s hrozivým názvom Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, sa nedávno objavila ďalšia strana s poetickým názvom SME RODINA – Boris Kollár.  Nakoniec, asi pred mesiacom, pribudla ďalšia trpaslíčia strana Demokrati Slovenska – Ľudo Kánik. Vo všetkých prípadoch sa zakladateľ sám zvolil aj za predsedu strany. Postup, keď si nejaký nespokojný politik založí vlastnú stranu je na Slovensku úplne bežný a dávno zaužívaný.. Vznikli tak i strany SMER – SD, SaS, MOST – HÍT, OĽaNO atď. Je tu však aj niečo nové. Prečo si ich zakladatelia dali do názvu strany aj svoje meno ? U sebaobdivovateľa Kotlebu to neudivuje, u Borisa Kollára, ktorý je v politike novicom, taktiež nie, aj keď by jeho stranu viac vystihoval názov SME NEÚPLNÁ RODINA – Boris Kollár. Prekvapil však velikán slovenskej politiky Ľudo Kánik. Jeho stranu by lepšie charakterizoval názov Posledný demokrat Slovenska – Ľudo Kánik. V názve je však množné číslo, čo svedčí o tom, že jej predseda nemyslí len na seba. Jeho skromnosť skutočne vyráža dych.

Kde sa v ňom však nabralo toľko tvorivého ducha a originality ? Nuž, asi vychádzal z toho, že mnohí voliči volia hlavne osobnosti a nezáleží im v akej sú politickej strane. Preto ako známa, a tiež veľmi populárna, osobnosť chce voličov upozorniť, aby volili jeho. Vidno, že pán Kánik je už dlho v parlamente a o reálnom živote obyčajných ľudí nemá ani potuchy. Je smutné, že uveril tým niekoľkým poskokom, ktorí ho navonok obdivujú. A tak v kruhu svojich pochlebovačov aj tento nenápadný politik, známy hlavne svojím sociálnym cítením, sám seba presvedčil o svojej výnimočnosti.

Ako dôvod založenia svojej mikro strany Ľudo Kaník uvádza, že chce osloviť predovšetkým voličov SDKU – DS a tých, ktorí z tejto strany už odišli. Jeho strana je vraj pokračovateľkou Demokratickej strany. Zabudol však dodať, že práve on sa v roku 2006 ako vtedajší predseda Demokratickej strany, kvôli sľúbenému kreslu v parlamente, rozhodujúcim spôsobom podieľal na jej likvidácii. 

Pán Kánik predložil kandidátku, na ktorej je spolu s ním 34 kandidátov, ktorí sa budú uchádzať o hlasy voličov. Dá sa predpokladať, že 34 hlasov má jeho strana už istých. Možno počet hlasov prekročí aj magickú stovku ( príbuzní  kandidátov ), ale určite ich bude žalostne málo.

Takže ešte raz. Cui bono ?

Predpokladal azda rozhľadený predseda, že jeho strana, vďaka nemu, dosiahne  5 % a dostane sa tak do parlamentu ?  To by musel byť nesvojprávny a tak ďaleko to hádam ešte nadošlo. Chce dosiahnuť aspoň tie 3 %, za ktoré sa jeho strane niečo ujde zo štátnej kasy ? Ak by do názvu strany megalomansky nevycapil svoje meno, mohol by aspoň dúfať, ale pre stranu Demokrati Slovenska – Ľudo Kánik je takýto výsledok absolutne nereálny.

Bol jeho úmysel odobrať voličov nenávidenej SDKU – DS, ktorú ešte donedávna zastupoval v parlamente ?  Áno, to je dôvod založenia strany, ktorý celkom jasne definoval aj pri jej predstavovaní. Lenže jeho strana, aj napriek originálnemu názvu, je natoľko bezvýznamná, že nikomu ublížiť nemôže.

V každom prípade je to už labutia pieseň tohto známeho politika. Počas predvolebnej kampane sa ešte zúčastní nejakej diskusie v televízii. Bude rečniť o geniálnom programe svojej strany a nepovie nič o dvoch stranách, v ktorých pôsobil a ako člen vedenia vždy intenzívne pracoval na ich zániku. Potom sa ešte sám odfotí pri predvolebnom bilborde, na ktorom vyzerá tak neskutočne dobre. A už 6. marca, deň po voľbách,  sa ticho poberie do zabudnutia. 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.