Založ si blog

Hitler, na titulnej strane, nebol dobrý nápad

Hospodárske noviny ( podľa mňa náš najlepší denník ) uverejnili na titulnej strane posledného HN magazínu číslo 04, čo je samostatne nepredajná víkendová príloha, portrét Adolfa Hitlera. Je tam aj veľký nápis Hitler v Bratislave a menšími písmenami vysvetlené Kade sa nacistický vodca prechádzal a čo povedal.

O tejto osobe sa v časopise píše v troch článkoch. Začnem od toho tretieho. Nazýva sa   … a je tu zas. Bestseller o Hitlerovi je už v kinách. K tomuto článku nemám žiadne pripomienky ani výhrady. K článku č.2 však výhrady mám. Nazýva sa Po stopách Hitlera v Bratislave. V 1. polovici sa stručne, ale zaujímavo, píše o situácii v Európe v r. 1938. O Mníchovskej dohode a rozpade Československa. Horšie to je s 2. polovicou článku. Autorka sa vydáva po stopách Hitlera, keď údajne 25.10.1938, navštívil Petržalku. Opisuje jeho 1. zastávku, čo bola obhliadka vojenského bunkra a potom zástavku č. 2, keď chvíľu pobudol v reštaurácii Au Café. Autorka sa vypytuje hostí, či vedia kto túto budovu, kedysi pred vojnou, navštívil. Bežní hostia nevedia. Musím sa priznať, že ja som tiež nemal ani tušenie o tejto výnimočnej udalosti v dejinách Slovenska. Autorka potom hosťom prezradí, že tam bol sám Adolf Hitler. Vraj sa nevie, či sa tam zdržal 10. minút, alebo dlhšie, ale zastavil sa tam. Čitateľom, akoby bola podsúvaná  výčitka, že o niečom takom dôležitom by mali vedieť.

Napadlo ma, či nejaký utajený nácko nenavrhne, aby ako spomienka na túto udalosť bola na budovu namontovaná pamätná tabuľa. Pod ňou by mohla byť nejaká lavička namaľovaná na hnedo. Na nej vyrytý nápis, že tam chvíľu sedel ON. Určite by sa potom našlo dosť vymletých holých hláv v čiernych tričkách, ktoré by sa na tomto kultovom mieste začali stretávať. Samozrejme to s tou pamätnou tabuľou je veľké zveličenie, avšak to s lavičkou a kultovým miestom až tak nie.

Teraz k 1. článku. Je to úvodník písaný autorkou, ktorá je tiež vedúcou HN magazínu. Vysvetľuje v ňom prečo sa rozhodla toľko miesta venovať Hitlerovi a zároveň konštatuje, že Adolf Hitler bol predovšetkým človek a ona sa, .. snaží pochopiť, čo je na tomto mužovi také fascinujúce, že sa o ňom neustále hovorí a píše. Podľa môjho názoru týmto konštatovaním, zašla priďaleko. Aj keď uznávam, že mnohým ľuďom sa takáto fascinácia môže zdať úplne prirodzená. Je všeobecne známe, že Hitler bol jedným z najväčších zločincov v 20. storočí. Je zodpovedný za vznik nacizmu a následné rozpútanie II. svetovej vojny. Má na svedomí milióny ľudských životov. Ďalším miliónom ľudí spôsobil toľko bolesti a utrpenia, že si to dnešný človek nedokáže ani predstaviť. Načo máme hľadať nejaké jeho dobré vlastnosti ? Údajne mal rád hudbu Richarda Wagnera, trochu Evu Braunovú a najviac svojho psa. Možno mal aj iné, ale keď ich odhalíme budú snáď jeho zločiny menšie ? Aj veliteľ koncentračného tábora v Osvienčime bol vraj vzorný otec rodiny. Mal preto dostať milosť ?

Je pravda, že mladá generácia má k II. svetovej vojne dosť laxný vzťah. Z ich pohľadu to bolo veľmi dávno. Pre novinárov ( aj tých mladých ) to však platiť nemôže. Pokúšať sa o akýsi nový pohľad na tých najväčších zločincov veľmi zaváňa zľahčovaním ich viny.

Možno titulka s Hitlerom a články o ňom mali byť akousi originálnou a pre čitateľov aj trochu šokujúcou témou. Potom by som redakcii doporučil tému Pamela Andersonová. Tiež bola v Bratislave. Dalo by sa písať o hoteli, v ktorom bývala aj o stole, pri ktorom sedela. Spĺňa všetky podmienky celebrity. Hrala v hlúpom televíznom seriáli aj v nejakých C – čkových filmoch. Dala si prirobiť veľké pery a ešte väčšie prsia. Možno nejakých ľudí aj fascinuje, čo by sa v úvodníku mohlo zvýrazniť. A na titulke by sa vynímala oveľa lepšie ako Hitler.

 

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.