Založ si blog

EURO 2016 vo Francúzku už zajtra začne, ale hrozba teroristického útoku stále trvá

Oficiálne organizátori EURA 2016 žiadnu hrozbu teroristického útoku nedostali. Napriek tomu nevylúčili, že za určitých okolnosti by sa niektoré zápasy mohli odohrať bez divákov. Do akej miery je takáto hrozba reálna ? Aj keď šéf Europolu tvrdí, že vzhľadom na masívne bezpečnostné opatrenia je miera rizika nízka, všetci vieme, že k teroristickému útoku vo Francúzku dôjsť môže. Napriek tomu, že o bezpečnosť bude dbať až 90 tísíc vojakov a policajtov a 3 500 ochrankárov na štadiónoch, teroristický útok sa nedá vylúčiť. Francúzko si dobre uvedomuje, že EURO 2016 môže byť hodnotené ako úžasné športové podujatie, ale aj ako prepadák, kde usporiadatelia nedokázali návštevníkom zaručiť bezpečnosť. Pritom na futbalové zápasy má pricestovať až 2,5 mil. fanúšikov. Je fakt, že v doterajšej histórii futbalu, organizátori nikdy nevenovali bezpečnosti viac pozornosti, pričom investované finančné prostriedky týkajúce sa len bezpečnosti sa oproti pôvodnému rozpočtu zdvojnásobili a dosiahnú až 24 mil. EUR.

Horšie je, že šéf OSN pre politické záležitosti vyhlásil, že Islamský štát v týchto dňoch utrpel čiastkové vojenské porážky v Iraku aj v Sýrii. Z toho dôvodu existuje zvýšené riziko, že bojovníci IS sa budú pokúšať podniknúť útoky na medzinárodné ciele.

Po takomto vyhlásení si môžme priznať. Aký mäkký cieľ ( t.j. teroristický útok na civilné obyvateľstvo ) je v súčasnosti zaujímavejší ako EURO 2016 ?

Pri všetkých obavách je potrebné položiť si otázku. Ako vníma teroristické útoky početná skoro 6 miliónova moslimská komunita žijúca vo Francúzku ? Predstava, že všetci moslimovia takéto útoky schvaľujú je nesprávna. Veľmi dobre si uvedomujú, že atentáty poškodzujú ich komunitu viac ako ostatné zložky obyvateľstva. Po každom islamistickom útoku sa život moslimov vo Francúzku viditeľne zhoršil. Na verejných priestranstvách sa stali terčom verbálnych útokov. V hromadnej doprave, alebo v nákupných centrách sa stretávali s prejavmi antipatií, nevôle aj skrytej nenávisti. Narušili sa priateľstvá a často aj dovtedy dobre fungujúce kontakty medzi moslimskou komunitou a väčšinovým obyvateľstvom. Samozrejme, že medzi moslimami sa stále vyskytuje menší počet mladých naivných obdivovateľov atentátnikov, ktorí ich útoky na civilné obyvateľstvo pokladajú za hrdinské činy.

Atentát môže byť výsledkom dlhodobej prípravy viacčlennej bojovej skupiny. V tomto prípade existuje šanca ju počas príprav odhaliť. Môžu ho však spáchať aj jednotlivci prezývaní osamelí vlci. Týchto tvoria buď tzv spáči, ktorí si viacročným pokojným životom už v svojom okolí získali dôveru, pričom stále čakajú na rozkaz z centra teroristickej organizácie, alebo sú to izolovaní fanatici, ktorí si sami vsugerovali, že atentátom bojujú proti nevercom za víťazstvo islamu. Pritom sú presvedčení, že na ich hrdinský čin moslimská komunita nikdy nezabudne. Je zrejme, že práve týchto osamelých vlkov je veľmi ťažko odhaliť. 

Aké opatrenie by ešte mohlo zvýšiť bezpečnosť na šampionáte ?

Napr. výzva uznávanej islamskej autority adresovaná najmä potencionálnym atentátnikom. Touto autoritou by mohol byť imám káhirskej mešity Al – Azhar Ahmed al-Tayyeb, ktorý je považovaný za najvyššiu autoritu sunitského islamu. Tento významný predstaviteľ islamu veľmi ostro odsúdil novembrové teroristické útoky islamistov v Paríží aj tie, ku ktorým došlo tohto roku v Bruseli.. Označil ich za násilné a nenávistné zločiny, ktoré znesväcujú tolerantné učenie islamu. Ďalej prehlásil, že „nastal čas, aby sa svet zjednotil a postavil sa tomuto monštru. Ak sa medzinárodné spoločenstvo nespojí a nebude čeliť tejto epidémii spoločne, (títo) zvrhlí zločinci neprestanú páchať svoje ohavné zločiny na nevinných ľuďoch”.

Tento, v islamskom svete rešpektovaný imám, by vo svojom vyhlásení mohol apelovať na potencionálnych útočníkov a vyzvať ich, aby od svojich vražedných plánov upustili, pretože poškodzujú život všetkých príslušníkov moslimskej komunity v celej Európe a ich plánované skutky odporujú aj zásadám islamu. Výzva by mohla spôsobiť to, že atentátnik pôvodne presvedčený, že koná v prospech islamu, by si svoj čin rozmyslel.

Vysoký islamský duchovný však sám od seba takúto výzvu s nesporným preventívnym účinkom neprednesie. Na druhej strane, ak by mu to navrhol vysoký štátny predstaviteľ Francúzka ( napr. aj samotný prezident Holland ) bolo by pre neho veľmi ťažké takýto návrh odmietnuť. Imám totiž sám vyzýval na medzinárodnú spoluprácu v boji proti terorizmu.  

 

 

 

 

 

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.