Založ si blog

Ministra školstva by nemali odvolať, mal by odstúpiť sám

Z jeho strany by to bolo gesto aké v našich končinách nie je bežné. Aj by si čiastočne zachoval reputáciu. Mohol by zdôvodniť, že sa celá aféra s rozdelením eurofondov určených na podporu vedy a výskumu udiala bez jeho účasti, nakoľko tento proces nechcel ovplyvňovať. Avšak si uvedomuje, že za chyby v rozdeľovaní nesie ako minister osobnú zodpovednosť.

Lenže pojem osobná zodpovednosť je pre nášho ministra dosť vzdialený. Škoda. Teraz sa minister stavia do pozície prekvapeného radového zamestnanca ministerstva, ktorý sa náhodou dozvedel, že s rozdelením erofondov niečo nie je v poriadku. O rozdeľovaní síce rozhodovali nezávislí experti, ale vo viacerých prípadoch sa to dialo podľa stanovených inštrukcií. Svedčí o tom výsledok tohto nezávislého a objektívneho rozdeľovania. 

Najprv sa rezort školstva vyznamenal pri výzve týkajúcej sa dlhodobého rozvoja výskumu a vývoja, keď zamietol všetky projekty Slovenských univerzít a vysokých škôl. Zväčša kvôli tomu, že tieto subjekty nemajú dostatok odborných kapacít. Delilo sa 288 mil. €. Táto výzva našťastie ešte nie je uzavretá.

Pri ďalšom posudzovaní projektov, pre financovanie z eurofondov a to vo výzve určenej na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier ( PVVC ), kde sa prerozdeľovalo 301 mil €, už ministerstvo a ním menovaní hodnotitelia postupovali oveľa benevolentnejšie. Kľuč bol nasledovný :

Medzi projekty, ktorých financovanie z eurofondov je opodstatnené, nenápadne zahrnúť a schváliť aj projekty tzv. „našich firiem“, ktoré sa síce nikdy výskumom a vývojom nezaoberali a ani sa nebudú, ale ich konatelia dobre vedia ako pridelené fondy použiť ( podmienkou je len, že majú v Obchodnom registri zaznamenanú činnosť výskum a vývoj – aj keby to tam bolo doplnené len pred týždňom )

Minister vraj toto podozrivé rozdelenie nechá prešetriť a ako sa vyjadril na krátkej tlačovke, bude aj tvrdo trestať. Povedal to hromovým hlasom, ale nepovedal koho. Tých, ktorí chamtivo rozdeľovali, alebo tých, ktorí si prídel prevzali a dohodnutú časť disciplinovane vrátili na príslušný bankový účet. Zväčša patrí určenej projektovej organizácii, ktorá jediná dokáže vypracovať projekt financovaný z eurofondov.

Obhájiť správnosť pridelenia vysokých dotácii, ktoré sa dostali spriazneným firmám bude dosť náročné. Pričom výška dotácie je od 1 až do 7 mil. €.

Ako bude zdôvodňovať naštvanému ministrovi pridelenie 4 mil. € na výskum a vývoj malá s.r.o., ktorá vykonáva hlavne upratovacie služby a zamestnáva 2 upratovačky ?

    Konateľ oprávnenosť pridelenia tohto balíka môže zdôvodniť takto :

Sám sa už dlhé roky venuje výskumnej činnosti, pritom často pracuje aj po pracovnej dobe. Špecializuje sa na problematiku upratovania, ale aj na zhodnocovanie vedľajších produktov potravinárskeho priemyslu.Túto časť výskumu konateľ vykonáva v spolupráci s s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom ( NPPC ). 

Je autorom ešte neschváleného vynálezu, ktorý nazval Lightning mop. Jedná sa o špeciálny svietiaci mop, na rúčke ktorého je upevnená baterka, čo umožňuje používať ho aj v úplnej tme. Autor vynálezu v skúšobnej prevádzke dokázal, že používanie svietiaceho mopu zvýši výkonnosť každej upratovačky o 7,28 %. 

V úzkej spolupráci s NPPC vypracoval 3 – stránkovú vedeckú štúdiu pod názvom Vplyv zhodnocovania vedľajších produktov potravinárskeho priemyslu na chov ošípaných a na ceny bravčového mäsa v krajinách V4.  

Firma už má vypracovaný rozpočet na využitie dotácie, pričom celé 1 % ( čiže 40 000 € ) bude použité ako investícia na výstavbu nového laboratória.

Podobné zdôvodnenia si budú musieť vymyslieť viacerí obdarovaní.

Srandičky, srandičky. V skutočnosti však ide o veľmi vážnu vec.

Podivné pridelenie pomerne veľkého balíka peňazí z eurofondov rôznym spriazneným firmám resp. straníckym kamarátom je väčší prúser ako posledné dve nefinančné kauzy SNS.

Či už to bolo olizovanie vojenských výložiek samotným predsedom, alebo otváranie poslaneckej pošty jeho kancelárom ( listy boli otvárané kvôli vyhľadávaniu vulgárnych slov, tieto špeciálne vycvičený kancelár vyhľadával čuchom, keďže priznal, že listy otváral, ovoniaval, ale nikdy nečítal ).

Závažnosť aféry je zrovnateľná s Paškovými CT – čkami a s Foraiovou senilnou tetou Ančou. V týchto SMERáckych kauzách sa takisto točili veľké peniaze.

Ako budú reagovať najpovolanejší ?

Predsedu SNS chytí známa nostalgia, do očí sa mu natlačia slzy. Potom dojatý vysvetlí verejnosti, že celé rozdelenie eurofondov bolo vykonané s tým najlepším úmyslom, a že svojím sympatizantom strana darovala len pár eur a to zo srdca tak ako človek dáva človeku.

Predseda vlády, ktorého sa táto kauza tiež týka asi vyhlási, že

a) opozícia poškodzuje Slovensko a teší sa z toho

b) novinári píšu o rozdeľovaní eurofondov, namiesto toho, aby písali o žatve

c) celá kauza sa týka ministerstva školstva a tiež SNS, takže si ju musí vyriešiť minister spolu so svojím kapitánom

d) on je však pripravený zakročiť, ak to bude nutné

Nakoniec sa asi všetko ututle.

Lenže tu ide o veľkú korupčnú aféru. Ak to skutočne dopadne tak ako je tu naznačené, potom premiér Fico, ako najväčší bojovník proti korupcii na celom Slovensku, by o nej už nikdy nemal hovoriť. Aspoň nie, v takej súvislosti, že je proti nej.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.