Založ si blog

Dva skutočné príbehy

Prvý je o silnej citovej väzbe, druhý o tyrani. Nesúvisia spolu len zdanlivo.

Stretávali sme sa len raz za čas. Ak sa nám náhodou na psíčkarských prechádzkach skrížili cesty. Zväčša to bolo neďaleko potoka. Nepoznali sme sa, ani sme nevedeli kto kde býva. Tie krátke rozhovory boli len o našich psoch. Na rozdiel od môjho, bol ten jeho  ešte mladý, ale perfektne vycvičený. Keď mu dal nejaký povel, nemusel ani zvýšiť hlas. Prihováral sa mu ako k dospelému človeku. Vtedy vztýčil uši a upieral na neho veľké hnedé oči. Zdalo sa, že všetkému rozumie. Keď ho pohladkal po hlave pes sa mu pritlačil o nohu, akoby sa mu chcel poďakovať. Raz mi prezradil, že je to jeho jediný spoločník.

Posledne, keď som ho zbadal ako sa pomaly blíži k mostu, niečo mi nesedelo. Až keď prešiel na druhú stranu videl som, že je sám. Spýtal som sa kde ma psa, ale odpovedal mi len posunkom. Ukázal prstom do neba. Potom zamumlal, že je tam hore.

Pýtal som sa, čo sa stalo. Povedal, že ho napadol akýsi vírus a ochorel, až tak, že nemohol chodiť. Bol s ním aj u zverolekára. Dostal nejaké injekcie, ale už mu nebolo pomoci. Mal veľké bolesti. Nakoniec povedal, že ho dal utratiť. Zlomeným hlasom vyjachtal, že musel. Potom sa rozplakal.

V takých chvíľach je ťažko radiť. Opatrne som mu navrhol, že by mal zájsť do útulku a vybrať si tam nového psa. Ponúkol som sa, že ho tam zoberiem, a že tam môžme ísť aj hneď. Len krčil plecami a hánkami si utieral zaslzenú tvár.

Nakoniec s námahou odvetil, že neskôr. Potom sa pobral domov. Obzrel som sa za ním. Bol už dosť ďaleko, ale zdalo sa mi, akoby sa k niekomu prihováral. Teraz už fakt nemal nikoho.

 

Na niektorom informačnom webe som si prečítal krátku správu, ktorá ma veľmi rozrušila. Vyvolala vo mne silné emócie. Predovšetkým ľútosť, zhrozenie, ale aj hnev a poriadnu zlosť. Stálo tam.

  • Kolárovo 1. februára (TASR) – Policajti z Obvodného oddelenia Policajného zboru Kolárovo zachránili týraného psa. Všimli si ho v pondelok 29. januára v osade Dankó Pištu v Kolárove v okrese Komárno. Približne ročný výrazne vychudnutý kríženec bol priviazaný metrovou kovovou reťazou okolo krku o betónový stĺp, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová. 
  • Policajti po preverení viacerých osôb zistili 54-ročnú majiteľku psa. Žena nechala psa uviazaného na pozemku približne mesiac bez stravy a vody. Policajti okamžite kontaktovali veterinára. Ten po prehliadke psa zistil, že je vysilený a napadnutý parazitmi, bez ošetrenia by zahynul. „Dôsledkom priviazania reťazou, ktorú mal zarezanú do mäkkých tkanív až po krčné stavce, mu bola spôsobená bolesť a utrpenie,“ skonštatovala Bruchterová. Pes bol po ošetrení prevezený na karanténnu stanicu mestskej polície v Kolárove. 
  • Majiteľka psa bola na polícii vypočutá a bolo jej vznesené obvinenie z prečinu týrania zvierat. Nakoľko bolo zviera týrané zvlášť krutým a surovým spôsobom, hrozí obvinenej žene v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na dva roky, povedala Bruchterová.

Bol tam aj obrázok toho zúboženého zvieraťa.

Napadlo ma, že keď má dostať 2 roky, malo by to byť nepodmienečne. Ak dostane podmienku, tak si svoj otrasný čin môže zase zopakovať.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.