Založ si blog

Matovič a krízový štáb : najvyšší čas riešiť aj odmeňovanie zdravotníkov

Krízový štáb vydal 7 opatrení, ktoré by mali pomôcť živnostníkom a tiež malým a stredným firmám a ich zamestnancom, ktorí kvôli pandémii sedia doma. Je to správny krok. V najbližších dňoch budú nasledovať ďalšie. Ekonomika stagnuje a prichádza kríza s oveľa ťažšími dopadmi na životnú úroveň obyvateľstva ako mala finančná kríza spred jedenástich rokov.

V návale práce a povinností Krízového štábu sa môže ľahko stať, že sa zabudne na tých, ktorí sú v dnešnej dobe najdôležitejší, ktorí dnes stoja v prvej línii boja s vírusom SARS-CoV-2, a ktorí sú pri svojej práci najviac ohrození chorobou COVID-19. Lekári, zdravotné sestry, ošetrovatelia, sanitári i záchranári. Jednoducho zdravotníci.

Postupne síce budú vybavení potrebnými ochrannými prostriedkami. To však problém ich nízkeho finančného ohodnotenia nijak nerieši.

Ľudia si uvedomujú, čo všetko pre nich robia a ako prejav vďačnosti im tlieskajú celé sídliská. Lepšie by však bolo, keby sa krízový štáb postaral aj o zvýšenie ich platov. Morálne ocenenie je jedná vec, avšak malo by byť spojené s ocenením finančným. Nemyslím teraz, že by sa to dalo vybaviť nejakou jednorazovou odmenou. Terajšie nasadenie a dôležitosť práce zdravotníkov je možné spravodlivo oceniť len zvýšením ich platov.

Krízový štáb by si to mal uvedomiť sám, pretože odborové organizácie lekárov, alebo sestier na tento citlivý fakt teraz poukazovať nebudú. Verejnosť to vníma tak, že v čase ohrozenia zdravia a prehlbujúceho sa nedostatku väčšiny obyvateľstva, sa nepatrí hovoriť o zvyšovaní platov, ktoré by sa malo týkať len jednej skupiny ľudí. Práve preto má konať krízový štáb. Teraz je najvyšší čas. Pretože každý mesiac bude krízový štáb riešiť ďalšie a ďalšie výdavky týkajúce sa buď záchrany upadajúcej ekonomiky, alebo pomoci ľuďom, ktorým sa životné podmienky budú neustále zhoršovať.

Krízový štáb by sa nad tým mal zamyslieť. Nároky na zdravotníkov sa budú stále zvyšovať. Ak tento faktor nezoberú do úvahy, môže celý system boja s nákazou skolabovať. Je všeobecne známe, že zdravotníctvo na Slovensku je poddimenzované personálne i finančne. Znamená to, že ľudí je málo a tí, čo ešte pracujú dostávajú slabý plat.

Personálne by to možno nebolo až také zlé, keby mnohí zdravotníci nepracovali za hranicami. Dôvod. Mizerné platy na Slovensku.

Ak sa táto citlivá vec bude zase odkladať ( krízový štáb má po ruke pádny argument : budeme sa tým zaoberať neskôr, keď bude vhodnejšia doba ) potom sa môže ľahko stať, že vyčerpané zdravotné sestry budú zostávať na PN-ke a bude veľmi ťažké ich nahradiť. .

Len pre doplnenie. Práca zdravotnej sestry je zodpovedná a často stresujúca. Počas služby sa dostáva do situácii, keď ide nielen o zdravie pacienta, ale niekedy aj o jeho život. Nočné služby a nadčasy sú samozrejmosťou. Nakoniec dostane na účet mzdu, ktorá je na úrovni platu úradníčky. Tá má síce tiež stredoškolské vzdelanie, ale pracuje v pokojnom prostredí na nejakom úrade štátnej správy. Pritom úradníčka nepozná nočné služby, ani nadčasy. Nikto by sa nemal čudovať, keď sa vyčerpaná zdravotná sestra hodí na maródku. O to skôr, keď sa ešte dozvie aký plat má jej kamarátka, ktorá odišla pracovať za hranice.

O platoch ošetrovateľov, sanitárov a pomocného personálu v nemocniciach škoda hovoriť. Sú na úrovni minimálnej mzdy. Viac to opisovať netreba.

Tesne pred voľbami vyrukoval jeden poslanec ( kedysi známy politik ) s návrhom ako sa dá riešiť problém nedostatku lekárov na Slovensku. Jednoducho každý medik podpíše so štátom dohodu, že po skončení školy ostane 5 rokov pracovať na Slovensku. Ak dohodu nedodrží bude musieť zaplatiť 55 tisíc eur. Mnohým ľuďom sa návrh páčil. Existuje však aj iné jednoduchšie aj keď finančne trochu náročnejšie riešenie. Stačí upraviť nástupný plat lekára na Slovensku tak, aby bol na rovnakej úrovni ako v Českej republike. Celý problém odchodu našich mladých lekárov by bol vyriešený.

Samozrejme, v tejto dobe boja s pandémiou nejaké presuny lekárov nehrozia. Lenže na budúci rok sa tento problém objaví znovu. Aj náreky vlády a ministerstva zdravotníctva typu, lekárov je málo a sú zväčša starí. Pritom mladí ( nevďační ) lekári odchádzajú do Čiech. Príčinu, prečo sa to deje, žiadna vláda doteraz neodhalila, resp ju radšej neprezradila.

Na záver dve tragické správy.

V nedeľu v Českej republike zomrela zdravotná sestra, ktorá sa počas výkonu svojho povolania nakazila koronavírusom. Je otázkou času kedy sa podobný prípad stane aj na Slovensku.

Dnes zomreli v Taliansku na koronavírus ďalší 3 lekári. Od vypuknutia pandémie je to spolu už 66 lekárov, ktorí zomreli pri výkone svojho povolania. Pevne verím, že tento talianský prípad sa na Slovensku nikdy nestane.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.