Založ si blog

Demisia ministerky kultúry by kultúre na Slovensku prospela

V rámci boja proti šíreniu koronavírusu vláda v piatok (07.01.) na on line rokovaní stanovila maximálny limit účasti na hromadných podujatiach na 50 ľudí. Proti tomu sa však vzbúrili kultúrne inštitúcie. Preto už v pondelok (10.01.) vydala nové opatrenia a nekompromisne tak zrušila tie tri dni staré. Politici vo vláde, včítane ministerky kultúry, vyjadrili počudovanie nad tým, prečo sa divadlám ( a aj štadiónom ) počet 50 divákov zdá nízky. S najväčšou pravdepodobnosťou v divadle, alebo na štadióne, ktoré majú kapacitu väčšiu ako 50 divákov ešte nikdy neboli. Ministerka kultúry jednoznačne preferuje divadla malých javiskových foriem. Po porade so svojimi kultúrnymi poradcami a spoluautormi jej blogov sa rozhodla podporovať práve tieto malé kultúrne subjekty. Jednak nepožadujú veľa financií a okrem toho má tam vstup zadarmo.

Niekoľko citácii o práci ministerstva kultúry :

Ministerstvo kultúry premárnilo a spackalo ďalší rok.

Riadenie rezortu navonok pôsobí až nedôstojne a chaoticky. Predpokladám, že v okolí ministerky sú ľudia, ktorí si robia najmä svoju politiku a presadzujú si svoje osobné alebo stranícke ciele, a tak na kultúru už nezostáva ani čas ani energia.

Ministerka kultúry za dva roky vo funkcii neponúkla žiadnu víziu, teda okrem podpory folklóru, a tak to aj vyzerá. Ministerstvo mi pripomína bárku na rozbúrenom mori, ktorú nik neovláda a len sa nechá unášať vetrom. Komunikácia s kultúrnou obcou je zlá. Chýba dialóg. V podstate celá komunikácia ministerstva je nastavená zle.

S týmito vetami sa dá súhlasiť. Takúto ostrú kritiku na prácu ministerstva kultúry vzniesla terajšia ministerka  pani Natália Milanová. Nie je to však žiadna sebakritika. Hodnotila tak prácu svojej predchodkyne pani Laššákovej v roku 2019, čiže v čase, keď bola len nádejná poslankyňa OĽANO ( Milanova.sk/2019/12/23 ).

Nestáva sa často, že sa niekomu podarí ohodnotiť svoju prácu v dvojročnom predstihu. A treba uznať, že veľmi presne.

Problém je, že ani po takejto splnenej a veľmi kritickej predpovedi našu pani ministerku nenapadne, že by sa mala svojej funkcie vzdať. O jej odvolanie by sa mal postarať premiér Heger. Lenže to by sa muselo udiať v inej krajine. Na Slovensku premiér také právomoci nemá. Rozhodujúce slovo vždy má minister financií, revolucionár Matovič. On však, na nepodstatné veci akou je demisia bezvýznamnej ministerky, nemá čas. Je úplne zahltený rozbehnutou Veľkou októbrovou daňovo-odvodovou revolúciou. Ak by však premiérov návrh na odvolanie ministerky akceptoval, potom bude trvať na tom, aby nový minister bol člen OĽANO. Avšak v košiari najsilnejšej koaličnej strany niet z čoho vyberať. Vlastne do úvahy prichádza len otužilá Tabak.

Preto jedinou cestou na zlepšenie práce ministerstva kultúry je náhrada terajšej ministerky novým manažérom, ktorý by však nebol politickým nominantom.

Takéto riešenie by predseda vlády možno aj prijal. Nedovolí mu to však jeho stranícky šéf a súčasne, na nešťastie, aj najsilnejší muž vo vláde.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.