Založ si blog

Aj náš futbal si vyžaduje reformu

Podobne ako zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo aj náš futbal si vyžaduje reformu. Reformovať spomenuté rezorty je určite oveľa dôležitejšie ako nejaký futbal. Na ten by sa, ale tiež nemalo úplne zabudnúť. V poslednom čase u nás veľmi upadol. V kvalifikácii na MS dosiahla reprezentácia veľmi biedne výsledky. Ešte oveľa horšie je na tom slovenský futbal na klubovej úrovni.

Veľmi jasne sa to prejavilo v súťaži o Konferenčný pohár. Je to v podstate 3. európska liga, ktorá dáva šancu zahrať si aj slabším klubom. Je dobre dotovaná. Slovan inkasoval 5,5 mil. eur a pritom vyhral len dva zápasy s majstrom Gibraltaru a dvakrát remizoval s PAOK Soluň. V poslednom zápase tejto súťaže hral Slovan s BK Kodaň. Mužstvo nášho majstra bolo zložené zo starých skúsených a dobre platených legionárov. Prehralo  2 : 0. Nebolo by to nič prekvapujúce, lenže Slovan čelil súperovi, za ktorého hralo 6 hráčov ešte v dorasteneckom veku. Pritom pre Slovan to bola prijateľná prehra. Súper bol oveľa lepší. Uznali to hráči Slovana, aj ich tréner.

Funkcionári SFZ by sa mali zamyslieť nad zmenou terajších predpisov aj nad reorganizáciou súťaží. Bol by to prvý krok k ozdraveniu nášho zanedbaného futbalu.

Reprezentačný tréner

Má byť menovaný do konca roku. Jedným z kandidátov je aj doterajší tréner Tarkovič. Pre náš futbal bude lepšie menovať nového trénera. Terajší vo svojej funkcii neuspel. Neúspech mrzí o to viac, že v kvalifikácii na MS sme mali v skupine veľmi prijateľných súperov. Kto by mal nahradiť trénera Tarkoviča? Najvhodnejší kandidát je tréner Vladimír Wiess. Bol trénerom, keď naša reprezentácia zažila svoj najväčší úspech. Prebojovala sa na MS 2010, ktoré sa konali v Južnej Afrike. Dokonca postúpila zo skupiny, keď dokázala zvíťaziť nad vtedajším majstrom sveta Talianskom. Wiess má však platnú zmluvu so Slovanom. Napriek tomu by od SFZ mal dostať ponuku na trénera reprezentácie. Byť trénerom reprezentácie je predsa viac ako trénovať akýkoľvek klub na Slovensku. Aj ten najbohatší. Snáď si to uvedomí on a tiež aj majiteľ klubu.

Nové predpisy pre 1. a 2. ligu – môžu sa uplatniť už v budúcej sezóne.

SFZ by sa mal inšpirovať predpismi hokejovej Tipsport ligv. Na súpiske na zápas môže byť len obmedzený počet legionárov a súčasne určitý povinný počet hráčov do 18 rokov. Tento predpis sa osvedčil. Zrazu sa objavili mladé talenty, ktoré od trénerov seniorských mužstiev museli ( kvôli predpisu ) dostať šancu hrať a oni ju využili.

Ak podobný predpis bude platiť aj vo futbale práve obmedzený počet legionárov ( napr. max. piati ) bude kluby nútiť, aby dali šancu domácim hráčom. Nespoliehali by sa tak na treťotriednych hráčov zo zahraničia. Ak sa už klub rozhodne investovať do kúpy nejakého legionára mala by to byť posila, nie hráč do počtu.

Nevýhodou terajšieho rozpisu 1. ligy, je že okrem veľkého počtu zápasov ( 32 kôl ) stanovuje hrať až 6 zápasov v zimných mesiacoch ( 3 kolá v decembri a 3 vo februári ).

Poznámka : V decembri a februári by mali chodiť povzbudzovať na tribúny  ( nie do VIP lóži ) len funkcionári SFZ.

Reorganizácia prvej, druhej a tretej ligy a s tým spojená úprava ich hracieho kalendára.

Prvá liga

Znížiť počet mužstiev na 10. Jeden vypadávajúci. Základná časť: 18 kôl ( 9 x 2 ). Po základnej časti rozdelenie na 2 skupiny. Skupina o majstra 6 členná ( umiestnenie na 1 až 6 mieste ). Skupina o udržanie 4 členná ( umiestnenie 7 – 10 ).

Nadstavbová časť: V skupine o majstra odohrajú mužstva ešte 10 kôl ( 5 zápasov doma, 5 vonku ) V skupine o udržanie len 6 kôl ( 3 doma 3 vonku ). Posledné mužstvo zostupuje priamo do druhej ligy.

Výhoda zníženého počtu mužstiev prvej ligy.

Oproti súčasným 32 zápasom odohrajú mužstvá maximálne 28 majstrovských zápasov ( zo skupiny o udržanie ešte o 4 menej ), čím sa môže skrátiť súťaž min. o 4 týždne. Bude možné vylúčiť hru v mrazoch a na nevhodných terénoch ( december, február ). Znamená to menej zranených hráčov, viac času na rehabilitáciu i na tréning.

V prvej lige by mali byť len mužstvá so silným finančným zázemím, ktoré majú aj štadióny splňujúce požadované normy a nemusia si ich prenajímať v susedných mestách. Veľká škoda, že futbal neskutočne upadol aj v krajských mestách s veľkou futbalovou tradíciou. Fanúšikovia Košíc ( 2. liga ), Banskej Bystrice  ( 2. liga), či Prešova ( 3. liga) môžu len so závisťou pozerať na televízne prenosy zo zápasov 1. ligy, kde hrajú aj malé kluby, ktoré vznikli v malých mestečkách ako Zlaté Moravce – Vráble, Sereď, či Dolná Ždaňa ( Pohronie ).

Druhá liga

Zreorganizovať tak, aby vznikli dve skupiny. Skupina Západ a skupina Východ. Každá by mala 14 účastníkov. Rovnako ako v 1. lige by platilo obmedzenie pre počet legionárov a priorita pre mladých hráčov do 18 rokov. Do prvej ligy by priamo postúpil len víťaz dvojzápasového finále víťazov skupín. Počet kôl 26. Len víťaz každej skupiny o 2 kola viac. Takáto reorganizácia by však bola možná až od sezóny 2023/2024.

Výhoda vytvorenia skupín Západ a Východ v 2. lige.

Medzi súpermi by sa značne skrátili vzdialenosti a tým by sa znížili náklady na cestovanie. Teraz napr. Petržalka – Bardejov, Skalica – Trebišov. Druholigových mužstiev by bolo až 28 ( v súčasnosti 16 ), čím by sa zvýšil aj záujem divákov. Najmä v kluboch, ktoré priamo postúpia z 3. do 2. ligy. Pričom pri zvýšení počtu účastníkov o 12 by 2 mužstvá boli z 1. ligy a zvyšných 10 z jednotlivých skupín 3. ligy ( čiže Bratislava, Západ, Stred a Východ ) umiestnených v konečnej tabuľke najvyššie.

Tretia liga

V súčasnosti má 4 skupiny, pričom v troch skupinách je 16 mužstiev, v skupine západ až 18. Spolu až 66 mužstiev. Hrací kalendár zbytočne dlhý.

Po reorganizácii by každá skupina mala len 14 mužstiev. Spolu 56. Znížením počtu mužstiev v každej skupine zo 16 na 14 sa zredukuje počet kôl z dnešných 30 ( 15×2 ) na 26 ( 13×2 ). Hrací kalendár sa taktiež skráti približne o mesiac. Tretia liga by mala byť reorganizovaná spoločne s 2. ligou t. j. s uplatnením od sezóny 2023/2024.

Rekapitulácia

Celkový počet mužstiev v prvej, druhej a tretej lige by ostal rovnaký – 94.

Súčasný stav : 1. liga  – 12,  2. liga  – 16,  3. liga  –  66 ( 18+16+16+16 )

Stav po reorganizácii : 1. liga  – 10,  2. liga  – 28 ( 14 + 14 ),  3. liga  –  56 ( 14+14+14+14 )

Záver

Reorganizáciou sa úroveň a kvalita nášho futbalu zvýši, avšak len čiastočne. Pre budúcnosť futbalu je rozhodujúca práca s mládežou. V tejto oblasti sme však poriadne zaspali. Kluby plačú, že na financovanie mládežníckeho futbalu nemajú peniaze a podpora z centra im nestačí.

Ak by však každý prvoligový klub mal povinnosť zriadiť si svoju Akadémiu pre výchovu mladých hráčov ( podobne ako FK Žilina ) mohol by sa vytvoriť na SFZ fond, z ktorého by sa financovala ich činnosť.

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.