Založ si blog

Hlas a Republika sú strany, ktoré nikto nevolil, pričom v novom parlamente by takéto, nikým nevolené, strany byť nemali

Až 11 poslancov terajšej mimoparlamentnej strany Hlas SD sa najprv nechali zvoliť do parlamentu ako kandidáti strany SMER SD. Obrazne povedané hneď ako získali poslanecké miesta otvorili sa im oči a stali sa členmi novovytvorenej menej červenej strany. Dobre premyslená taktika. Totiž, ak by svoju stranu založili ešte pred PV 2020 tak by sa do parlamentu vôbec nemuseli dostať.

Podobne postupovali aj terajší poslanci strany Hnutie republika. Tí sa do parlamentu dostali natlačení vo výťahu označenom Kotlebovci – ĽSNS. Tiež sa im až po voľbách rozjasnilo a opustili rodnú stranu, aby mohli pôsobiť v novej menej hnedej strane.

Spoločným znakom poslancov obidvoch nových strán je skutočnosť, že sa dištancovali od svojich materských strán a to napriek tomu, že v nich roky aktívne pôsobili, často na najvyšších pozíciách ( Pellegríni, Tomáš, Uhrík, Mazurek ).

Na kandidačnej listine ĽSNS sa dostali do parlamentu aj Tomáš Taraba, ktorý je dnes šéfom strany Život – národná strana a tiež Filip a Štefan Kuffovci, ktorí sú tiež členmi Tarabovej strany. ( Do PV 2023 idú všetci traja na kandidátke SNS )

Takéto prebehlíctvo sa netýka len poslancov strán Hlas SD, Hnutie republika, či strany Život – národná strana. V priebehu 3,5 ročného obdobia si v parlamente cestu opustenia svojej materskej strany zvolilo viacero poslancov. Tých možno rozdeliť do dvoch skupín.

1. Prebehlíci – prebehli do inej strany, alebo si založili novú mimoparlamentnú stranu ( z tých známejších napr. Kolíková zo Za ľudí do SaS, Krúpa z OĽANO do SaS, Valášek z OĽANO do PS, Heger, Budaj, Naď z OĽANO do Demokrati, Šeliga zo Za Ľudí do Demokrati atď, atď. )

2. Odídenci – opustili materskú stranu a začali fungovať ako nezávislí poslanci. Pritom pozícia tzv. nezávislého poslanca je veľmi výhodná, nakoľko pri hlasovaní môže byť jeho hlas veľmi cenný. Za správne hlasovanie v prospech koalície, či opozície môže byť takýto nezávislý poslanec aj nejako odmenený ( finančne, alebo len verbálne). Nezávislí poslanci však majú záujem hlavne o finančnú formu odmeny.

Dá sa proti prezliekaniu straníckych tričiek niečo urobiť? Nuž, žiadny zákon to nezakazuje. Nič podobné ani poslanci sami neschvália. Prečo by si kapre mali vypustiť vlastný rybník? Lenže pri prezliekaní tričiek poslancov je najviac poškodená ich materská politická strana. Tá totiž stratí v parlamente svoju voľbami dosiahnutú pozíciu.

V minulosti sa prípady opustenia strany a následne dobrovoľného odchodu z parlamentu už vyskytli. Boli však ojedinelé.

Čiste teoreticky. Čo ak by sa po PV 2023 sformovala z poslancov zo strany SMER nejaká skupina združená okolo silne proruského poslanca Blahu, ktorí by svojmu predsedovi oznámili, že opúšťajú stranu SMER a zakladajú novú modernú ultraľavicovú stranu Tovarišči. Určite by zostali nemilo prekvapení nielen poslanci strany SMER, ale aj všetci obyvatelia Slovenska.

Preto by ešte pred voľbami mala každá politická strana so svojimi členmi na volebnej kandidátke, podpísať dohodu, príp. mať ich čestné prehlásenie, o tom, že v prípade, ak sa člen strany dostane do parlamentu a následne ( už ako poslanec ) sa rozhodne stranu opustiť, sa zároveň zaväzuje, že sa vzdá svojho poslaneckého mandátu. Politická strana na jeho poslanecké miesto potom nominuje náhradníka.

Aké jednoduché.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.