Založ si blog

Už v máji sa Bratislavčania budú hanbiť menej

Nie je to síce riešenie, ale hanba bude menšia. Vyjadril sa tak aj terajší primátor. Prečo bude práve máj pre Bratislavčanov takým šťastným mesiacom ? V prvom rade sa tu budú konať Majstrovstvá sveta v hokeji, čo spôsobí príval turistov a hokejových skalných zo všetkých kútov sveta. Centrum mesta a okolie zimného štadióna sa zaplní nadšenými fanúšikmi a mesto bude viac ako 2 týždne žiť hokejom. Skutočným dôvodom menšej hanby Bratislavčanov je však skrášlenie hlavnej železničnej stanice. Táto v mesiaci máji už nebude taká ohyzdná ako je v súčasnosti.

Lenže pozor, veľké skrášľovanie to nebude. Len celkom malé kozmetické úpravy. Asi také ako v roku 2011, keď sa v Bratislave tiež konali MS v hokeji.

Čo všetko pribudne na hlavnej stanici, pýche nášho hlavného mesta ? Nový svetelný nápis, nejaké nové osvetlenia, kvetináče, nové pokladnice v čakárni, ale aj nové, graficky atraktívne, polepy na sklenených plochách. Dokonca na druhom poschodí budovy bude osadený sadrokarton medzi reštauráciou a čakárňou. A to ešte nie je všetko. Má sa zrealizovať čistenie svietidiel. Ak sa nebudú dať vyčistiť, dôjde dokonca k ich výmene. Okrem tohto veľkého množstva úprav má dôjsť aj k odstráneniu vizuálneho smogu. Čo všetko do tohto smogu patrí ešte nie je jasné. ŽSR sľubujú tiež čistenie podláh, obkladov, podchodov, ba aj schodísk a zábradlí.

Ako vyhlásil hovorca ŽSR všetky tieto náročné práce majú byť vysúťažené ( pekné nespisovné slovo ) a zrealizované ( škoda, že nie vydodané ) už do konca apríla 2019. Tento krutý termín dostali železnice kvôli MS, ktoré začnú už 10. mája.

Aj keď sa to v súpise plánovaných prác neuvádza, je predpoklad, že súčasne s dovezením kvetináčov dôjde aj k odvozu bezdomovcov. V roku 2011 to tak bolo. Lenže hneď po skončení MS sa kvetináče zase odviezli a bezdomovci sa na stanicu sami vrátili.

Kto je vinný a zodpovedný, že hlavné mesto Slovenska má, aj 30 rokov po prevrate, takúto hroznú hlavnú stanicu ? Nikto. Budova stanice patrí ŽSR, čiže zodpovedný je aj rezort dopravy. Námestie pred budovou zase patrí mestu. Toto rozdelenie vlastníkov šikovne využil bývalý primátor, ktorý pri svojom nástupe mal v programe aj rekonštrukciu stanice. Na konci svojho úradovania už na otázku ako hodnotí túto rekonštrukciu odpovedal, že otázka patrí ministrovi dopravy.

Ak by sa konala súťaž o najviac zaostalú hlavnú železničnú stanicu všetkých hlavných miest EÚ asi by vyhrala tá bratislavská. No, aspoň v niečom by sme boli prví.

Smutné je, že práve taký dôležitý objekt v meste bol dlhodobo zanedbávaný. Podieľa sa totiž na vytvorení prvého dojmu o samotnom meste. A ten je otrasný. Ak turisti pricestujú z niektorého západného veľkomesta je to pre nich doslova kultúrny šok. Jeden mladík zo Švajčiarska, ktorý vo vlaku zaspal a na stanici urýchlene vystúpil, bol presvedčený, že sa dostal až do Užhorodu. Lenže nedivme sa mu. Ak vchádzate do vchodu paneláka, ktorého dvere sú špinavé, okopané a s rozbitým sklom, určite nemáte dobrý pocit. Čo ma čaká za týmito dverami ? Pritom možno vstúpite do čistej chodby, ale ten prvý dojem je zlý a ovplyvní aj vašu mienku o ľuďoch, ktorí v tom dome bývajú. To si nevedia opraviť ani dvere od vchodu ? Asi takto rozmýšľajú o nás Slovákoch aj zahraniční turisti, ktorí sa vydesení ocitnú na hlavnej železničnej stanici v Bratislave.

Kvôli objektivite treba uviesť, že rekonštrukciou hlavnej železničnej stanice sa zaoberali naši najvyšší predstavitelia už v auguste 2018. Vtedy sa stretli premiér, minister financií, minister dopravy a vtedajší primátor a všetci sa zhodli, že rekonštrukcia hlavnej stanice je nutná. Dokonca na tento účel vyčlenili horibilnú čiastku 2,8 mil. eur. Ak si uvedomíme, že ministerka školstva udelila zo štátneho rozpočtu dotáciu skoro 4 mil. eur  ( akože na výskum ) firmám, ktoréhosi stranického kámoša ( svojho, alebo predsedovho ), potom vyčlenená čiastka na rekonštrukciu stanice určite nie je vysoká.

Dopadlo to však trochu inak. Celú rekonštrukciu stanice ŽSR odročili, s tým že sa k nej pristúpi až po MS v hokeji. Údajne by boli návštevnici stanice počas rekonštrukcie vystavení chladu a vetru. Takýto diskomfort naše železnice nechceli pripustiť. Nakoniec sa, ale niečo nové na stanici predsa objavilo. Nová čakáreň. Bola slávnostne otvorená samotným ministrom dopravy už v novembri 2018. Stála nejakých 800 000 eur. V čakárni je 12 stoličiek ( niektoré média uviedli, že až 13 ), takže čakajúci v nej môžu nielen stáť, ale dokonca aj sedieť. Na stoličkách, na svojej batožine, ale aj na zemi.

So zástupcami ŽSR a ministerstva dopravy sa chce stretnúť primátor Bratislavy, ktorý povedal, že nepovažuje za riešenie  nejaké potemkinovské úpravy, ktoré spravia z hlavnej stanice menšiu hanbu. Za vyriešenie problému považuje komplexnú rekonštrukciu celej stanice aj predstaničného námestia otvorenou architektonickou súťažou. Bratislavčania si nezaslúžia len stanicu, za ktorú sa budú menej hanbiť, ale stanicu, na ktorú budú môcť byť aj hrdí.

K tomu treba dodať. Bratislavčania sa už teraz tešia. Dobre však vedia, že pán primátor je vo funkcii veľmi krátko a ten optimizmus ho skoro prejde. Len, aby nedopadol ako jeho predchodca. Vzhľadom na úroveň a schopnosti našich komunálnych politikov, rezortných manažerov a vládnych činiteľov je veľmi pravdepodobné, že hlavná stanica bude vyzerať rovnako ako dnes, aj v čase, keď sa pánu primátorovi bude končiť jeho funkčné obdobie.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.