Založ si blog

Bojkot volieb a cesta do politickej izolácie

Veľké parlamentné divadlo v dvojkolových voľbách kandidátov na sudcov Ústavného súdu prekonalo svojou absurditou aj zámery režiséra. Vážení poslanci tu vystupujú ako trápne marionety. Kde ostala česť týchto dobre platených ľudí ? Žiaľ, je im jedno, že sú len smiešne figúrky, z ktorých si ľudia robia posmech. Nuž, nechajme to na nich. Niektorí sa možno hanbia, niektorí už slovo hanba ani nepoznajú. Zabudli, že by mali hájiť záujmy všetkých obyvateľov, alebo aspoň svojich voličov. Nie, len jedného človeka.

Teatro naštartovali poslanci strany Smer SD, podľa inštrukcií svojho predsedu, ktorý sa rozhodol ešte na sklonku svojej politickej kariéry poriadne zamiešať karty. Poslanci tejto najsilnejšej strany dostali príkaz, aby hlasovali aj nehlasovali. Niektorí preto do volebnej urny hodili prázdne hlasovacie lístky a niektorí voliť vôbec nešli.

Po zbabranom volebnom predstavení poslancov predstúpil pred novinárov samotný predseda parlamentu. Veľmi sa snažil celú komédiu bagatelizovať. Tvrdil, že takúto situáciu Slovensko zažilo už niekoľkokrát a originálne vysvetlil, že na Slovensko nepadlo nebo. Škoda, že predseda nevysvetlil na koho, alebo na ktorý štát, už niekedy nebo spadlo, ani čo sa s dotyčným resp. s celým štátom, vtedy stalo.

Tiež sa vyjadril, že na ÚS nebudú zatvorené dvere, ani nebude zhasnuté. Vraj v nasledujúcich voľbách, do ktorých sa môžu prihlásiť ďalší kandidáti, sa už všetko vyrieši. Podľa neho by sa v nich mala uplatniť tajná voľba. Predseda ešte stihol vyzvať ministra Gála, aby sa k danej situácii nevyjadroval, ale radšej sa zodpovedne staral o svoj rezort ( tu mohol dodať – aspoň tak ako sa o svoje rezorty starajú ministerky, ktoré nominovala SNS, pani Lubyová a pani Matečná ).

K bojkotu volieb sa vyjadril aj premiér a podpredseda strany Smer SD. Nesúhlasil s ním. Vyzeralo to, akoby si on jediný uvedomil, že príkaz na znefunkčnenie Ústavného súdu bol veľkou chybou a stranu Smer SD do budúcnosti veľmi poškodí. Najmä preto, že si otvorila cestu do politickej izolácie. Tieto obavy sú reálne. K jeho odvážnemu kroku, ktorý odznel z ďalekých Košíc, treba dodať, že klub poslancov jeho strany sa už na neho teší. Najstarší, úplne popletený, poslanec, ktorému povedali, že sa bude voliť pápež a že nesmie byť zvolený, už všetkým rozdal pilníky. Majú si nimi nabrúsiť zuby. Osobitne sa na neho chystá spevácky herec, resp. herecký spevák, ktorý už má nacvičenú áriu zloženú samotným Veľkým kormidelníkom.

Ak to koalícia spolu vydrží, budú parlamentné voľby na budúci rok. Môžme si položiť otázku, ktorá strana bude chcieť vstúpiť do koalície so stranou Smer SD ? Asi len SNS, ale to budú musieť sľúbiť jej predsedovi, že bude môcť aspoň raz do mesiaca vycestovať do Ruska, kde bude obyvateľom, niekde v metre, sľubovať, že im už, on osobne, vybavuje zrušenie sankcii zo strany EÚ.

Samotnej strane Smer SD však táto kauza odplaší všetkých ďalších potencionálnych politických spojencov. Je veľmi pravdepodobné, že v roku 2020 sa zopakuje situácia z roku 1998, keď voľby vyhralo HZDS, ale so svojim nulovým koaličným potenciálom nedokázalo zostaviť vládu.

Bojkot volieb nepotešil ani nádejného prezidentského kandidáta, ktorý má sľúbenú podporu strany Smer SD. Nie kvôli tomu, že by sa mal obávať o hlasy ortodoxných, ale preto, že mnohí jeho nestranícki sympatizanti si svoju voľbu rozmyslia. Najmä keď si uvedomia, že v prípade zvolenia bude musieť svojim mecenášom veľa splácať.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia