Založ si blog

Cestní piráti, finančné pokuty a dopravné predpisy

Na cestách ich je stále viac. Upozorňujú na seba bezohľadnou jazdou, pri ktorej nerešpektujú žiadne pravidlá. Sú namyslení a vystatovační. Chovajú sa arogantne a okoliu dávajú najavo svoje pohŕdanie. Obmedzenosť z nich priam sála. O svojom vyžarovaní netušia. V súkromí trpia silným komplexom menejcennosti. Práve ten sa snažia maskovať drzým a suverénnym vystupovaním. Vlastnia, ale niekedy majú len požičané, veľké a drahé autá. Radi vysoko prekračujú povolenú rýchlosť. Aj o viac ako 50 km/h. Tým, že porušujú dopravné predpisy často sú účastníkmi dopravných nehôd.

Cestní piráti tvoria veľmi nebezpečnú skupinu vodičov. Svedčí o tom správa policajnej hovorkyne z Trenčína Eleny Antalovej, ktorá informovala média, že diaľniční policajti v priebehu jedného dňa namerali štyroch vodičov, ktorí prekročili maximálnu povolenú rýchlosť o viac ako 70 km/h a jazdili rýchlosťou cez 200 km/h. Všetci previnilci dostali maximálnu možnú blokovú pokutu 800 EUR. Policajná hovorkyňa tiež zdôraznila, že neprimeraná rýchlosť jazdy je veľmi častou príčinou dopravných nehôd a že títo vodiči rýchlou jazdou ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Hovorkyňa neuvádza akým spôsobom boli vozidla zastavené. Či okamžite reagovali na pokyn polície na zastavenie, či nemohlo niektoré z nich byť považované za unikajúce. Našťastie, nespomína sa žiadna streľba. Pri tej príležitosti treba spomenúť, že aj policajný prezident Tibor Gašpar vyhlásil, že policajti už MOŽNO nebudú pri prenasledovaní strieľať na unikajúce autá.

„Uvažujeme, že keď si policajti nebudú 100-percentne istí, že vo vozidle nie je ešte niekto iný, budeme presadzovať podstatne dlhšie trvajúce prenasledovanie,“ citovala ho agentúra TASR. Spomenul aj, že nevinných budú vystavovať riziku čo najmenej. Je to obrat u šéfa polície, ktorý po nedávnej tragickej policajnej naháňačke najprv obhajoval zastavovanie áut streľbou.

Takúto zmenu postoja zo strany vrchného veliteľa polície treba len uvítať.

Naspäť k cestným pirátom.

Je pokuta 800 EUR pri takom závažnom porušení dopravných predpisov primeraná ? Vôbec nie. Tieto pokuty totiž cestní piráti platia okamžite na mieste. Počítajú s nimi. Veľmi ich to netrápi. Už na druhý deň si pretekársku jazdu môžu zopakovať. Oveľa účinnejší trest by bolo odobratie vodičského preukazu napr. na 3 alebo 6 mesiacov. Títo superšoféri, ktorí sa so svojimi rýchlostnými rekordmi radi pochvália v baroch, alebo na sociálnych sieťach, si totiž ani nevedia predstaviť ako by fungovali bez svojho auta. Cestovanie bežnými dopravnými prostriedkami ako sú MHD, vlak, alebo autobus, si skoro ani nevedia predstaviť. Ostáva len dostať sa k nejakému osobnému šoférovi, čo však tiež nie je jednoduché. Skrátka, odobratie vodičského preukazu spôsobí tejto skupine ľudí narušenie ich životného štýlu. Jedným slovom ťažký diskomfort. Práve tento trest by sa mal voči cestným pirátom uplatňovať. V dopravných predpisoch, v ktorých sa od minulého roku upravovala výška pokút, však sankcia, ako odobratie vodičského preukazu za neúmerne prekročenie rýchlosti, nie je. Čo s tým ? Nuž, stálo by za to, aktualizovať ich.

Ako to je v Rakúsku ? Majú aj trojprúdové diaľnice a určite lepšie podmienky aj na rýchlu jazdu, avšak sankcie za vysoké prekročenie rýchlosti nie sú obmedzené len finančnými pokutami.

  • za prekročenie rýchlosti na diaľnici v Rakúsku o viac ako 50 km/h je pokuta od 150 do 2 180 eur a odobratie vodičského preukazu na lehotu do 6 mesiacov, pri prekročení o viac ako 100 km/h príde vodič o preukaz najmenej na 6 mesiacov.

Záver. Čím viac cestných pirátov bude vylúčených z cestnej premávky, tým budú naše cesty bezpečnejšie.

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.