Založ si blog

Zabudnutý expremiér Fico, nová výzva pred stranou SMER-SD a sociálny balíček aktívneho A. Danka

Stojíme pred novou výzvou. Takto nazval bývalý premiér, ktorý v poslednej dobe ignoruje média a súčasne média ignorujú jeho, svoj článok, ktorý zverejnili HN minulý týždeň. Našťastie sa v ňom nezaoberal rôznymi konšpiratívnymi teóriami postavenými na senilnom maďarskom starčekovi, ktorý údajne z Ameriky riadi všetko politické dianie na Slovensku. Tieto bludy sú najmä u starších dôchodcov dosť rozšírené. Vyskytujú sa aj konšpirátori, ktorí spomínaného dedka údajne videli na vlastné oči napr. ako priváža do Bratislavy vo svojom aute migrantov, alebo ako zisťuje nálady obyvateľstva prezlečený za študenta.

Ak opomenieme neustále omieľanú frázu o nemožnosti nájsť inú alternatívu k vládnutiu terajšej trojkoalície, napísal expremiér aj niekoľko nových vecí. Napr., že oddelenie premiérskej a predsedníckej stoličky vytvára celý rad možnosti ako získať pre stranu väčší voličský potenciál. Dosť to prekvapuje, nakoľko u premiérky Radičovej a predsedu SDKU Dzurindu práve oddelenie funkcii sám kritizoval. Vraj Radičovej vládu vlastne skryte riadi Dzurinda.

Aj jeho koaličný partner A. Danko, ktorý je v poslednom období mimoriadne aktívny, oddelením týchto funkcií nie je nijako nadšený. V nedeľu v TA3 hovoril, že problémom koalície je to, že premiér nie je predsedom koaličnej strany. Danko to vysvetlil svojím typickým  ťažkopádnym spôsobom. Vzniká vraj iný mechanizmus prípravy a tvorby zákonov, či vytvárania zahraničnopolitických stanovísk. K tomuto vystúpeniu pána Danka, treba dodať, že podobne ako Robert Fico, ktorý pri poslednom vystúpení predsedov koalície avizoval veľký sociálny balíček v roku 2019, tiež sľuboval sociálny balíček tentoraz z dielne SNS. Pri vysvetľovaní návrhu bol však konkrétnejší. Jeho súčasťou vraj bude znížená sadzba DPH za ubytovacie služby a to vo výške 10 %. Ach aký úžasný návrh, lenže zníženú sadzbu DPH využívajú už viac rokov všetky štáty EÚ, okrem Slovenska. ( Písal som o tom ešte vo februári v predchádzajúcom blogu ). Ostáva veriť, že tento ojedinelý systémový návrh, ktorý skutočne podporuje cestovný ruch, bude čo najskôr schválený v parlamente. Pán Danko tiež sľuboval väčší počet rôznych nesystémových opatrení ako napr. cestovné šeky, poukážky do kúpeľov pre dôchodcov a tiež ďalšie vylepšovanie 13. a 14. platu ( hádam, len nevyrukujú s 15. platom ). Ťažko odhadnúť, ktoré z týchto opatrení sa mu podarí aj zrealizovať.

Naspäť k článku R. Fica.

Veľmi rázne v ňom konštatuje, že je pripravený presadzovať priority strany na pôde parlamentu, tiež bude revitalizovať členskú základňu strany a bude navštevovať regióny  ( nespomenul, či aj východné Slovensko, kde v poslednom čase nie je veľmi obľúbený ). Jedným slovom bude robiť všetko, aby strana SMER získala vyššie voličské preferencie.

Každý uzná, že ho čaká náročná práca. Preferencie SMERu pod vplyvom odhalenia ďalších kauz ( agrodotácie, zneužívanie eurofondov ) totiž neustále klesajú. Momentálne SMER vykazuje preferencie asi 20 % a zastaviť ich prepad nebude jednoduché. Problémom však naďalej ostáva, že aj pri dosiahnutí preferencií do tej výšky, že by sa strana SMER-SD stala vo voľbách víťaznou stranou, bude pre ňu veľmi obtiažne nájsť si koaličných partnerov, s ktorými by mohla zostaviť vládu. Ak sa jej to nepodarí, potom sa zopakuje scénar z roku 2010, keď sa strana SMER-SD síce stala víťazom volieb, ale vzhľadom na nízky koaličný potenciál vládu nedokázala zostaviť.

Podľa môjho názoru je pravdepodobné, že v najbližších dvoch rokoch Slovensko zažije dve udalosti, ktoré budú pre niektorých ľudí radostné, pre druhých smutné, pre ostatných jedno i druhé.

Prognóza sa týka týchto udalostí :

1. v roku 2019 – ukončenie prezidentovania chamtivého prezidenta ( bude sa môcť sústrediť na skupovanie pozemkov )

2. v roku 2020 – ukončenie vlády strany SMER-SD

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.