Založ si blog

Nespravodlivý trest od UEFA – najväčšej výchovnej organizácie v Európe

V trnavskej aréne sa tento týždeň uskutočnil veľmi smutný futbalový zápas. Hral sa pred prázdnymi tribúnami. Záujem medzi fanúšikmi bol veľký, lebo množstvo ľudí sa na tento duel Európskej ligy s Dinamom Zagreb veľmi tešilo a chcelo byť priamo na štadióne. Mohutná trestajúca ruka UEFA im to však nedovolila. Nekompromisne uvalila na klub Spartak Trnava prísny trest. Bol potrestaný klub, ale aj hráči a diváci.

Klub prišiel o pekný balík peňazí ( údajne stratil až 400 tisíc eur za nepredané lístky ). Po prehratom zápase hráči hovorili, že ak by sa hralo pred povzbudzujúcimi divákmi dosiahli by aspoň remízu ( odmena pre klub by bola 190 tisíc eur ), ba niektorí si trúfali aj na víťazstvo ( odmena by bola až 570 tisíc eur. ). Samozrejme výsledok mohol byť rovnaký aj pred zaplnenými tribúnami. Šanca na remízu, alebo víťazstvo domácich by však bola oveľa väčšia. Zo zápasu tak klub nedostal žiadne peniaze. Okrem toho, UEFA svojím rozhodnutím dosiahla namiesto propagácie dobrého futbalu len pochmúrnu atmosféru z prázdnych tribún. Na ten smutný zápas sa zle pozeralo aj v televízii. A prečo to všetko ? Previnenie, podľa UEFA, bolo veľké.

V predchádzajúcom zápase s Anderlechtom sa vraj udiali hrozné veci. U divákov sa údajne prejavil rasizmus. Na tom zápase som bol. Plný štadión, úžasná búrlivá atmosféra. Povzbudzovanie a potlesk divákov. Nakoniec víťazstvo a ďakovanie hráčom za predvedený výkon. Všetko ako má byť.

Najprv som si myslel, že mužstvo Anderlechtu sa nemohlo zmieriť s prehrou a protestovalo, že odznel nejaký piskot, alebo rasistické pokriky na niektorých ich hráčov čiernej pleti. Lenže nikto na štadióne si nič také nevšimol a Anderlecht s ničím podobným ani nevyšiel. Kde sa teda prejavil ten rasizmus ? Žiadne rasistické prejavy som nezaregistroval ja, ani moji priatelia, ktorí sedeli na opačnej tribúne.

Nakoniec som sa dozvedel, že skutočnou príčinou trestu boli údajne rasistické popevky, ktoré sa ozvali zo sektora tzv. ULTRAS fanúšikov po zápase, keď už väčšina divákov štadión opúšťala. Vraj zaznela aj akási primitívna veršovanka s názvom Rozkopal som slovanistu, v ktorej je evidentný antisemitizmus. Fanúšik, ktorý spieva takéto sprostosti sa nad ich textom určite nezamýšľa. Ide vlastne len o akýsi bojový popevok, pri spievaní, ktorého si uvedomuje, že robí niečo, v slušnej spoločnosti, neprijateľné, ale že si to v tej veľkej bojovne naladenej skupine, môže dovoliť.

Chápem, že UEFA trestá kluby, ak na ich štadiónoch dôjde počas zápasov k nejakým výtržnostiam, alebo dokonca k bitkám medzi fanúšikmi domácich a hostí. V takom prípade nemožno namietať, keď dôjde aj k zatvoreniu tribún. Ak klub nedokáže zvládnuť  bezpečnosť divákov, potom si takýto trest zaslúži. Niečo iné je však, keď delegát UEFA zhodnotí správanie divákov ako rasistické len preto, že malá časť z nich spievala akési popevky, ktoré sa mu nepáčili. Nuž tieto kvázi bojové piesne, ktoré hecujú tzv. ULTRAS obyčajne vymyslí nejaká opitá a úplne vymletá hlava. Vždy sa tu verbálne útočí na nejakú skupinu ľudí. Kedysi pri derby SPARTA – DUKLA sparťanskí fanúšikovia zborovo kričali : Bi a bi, bi žoldáka do hlavy. V iných kluboch je primitívny popevok zameraný napr. proti černochom, židom, komunistom alebo islamistom. Najčastejšie však proti priaznivcom klubu súpera, ktorý je práve na druhej polovici ihriska.

Ak sú tieto stupidné popevky, ktorými si ULTRAS udržujú bojovú náladu, príčinou zatvorenia štadióna v nasledujúcom zápase, potom by mala UEFA svoj výchovný trest zamerať práve na skutočných vinníkov. Trest by mal potom znieť :

Ďalší zápas so zatvoreným sektorom pre fanúšikov ULTRAS. Je to trest aj pre klub, ktorý nemôže predať všetky lístky, nie sú však potrestaní diváci, ktorí slušne povzbudzujú, ale ani hráči, ktorí majú záujem hrať pred divákmi a nie na úplne prázdnom štadióne. Nakoniec aj mnohí z ULTRAS fanúšikov by sa na takýto zápas dostali, avšak boli by roztrúsení v rôznych sektoroch tribúny a žiadne zborové chorály nevhodných popevkov by sa nekonali. Ak by UEFA usúdila, že postih klubu nie je dostatočný, vyrubila by mu aj finančnú pokutu. Obrazne povedané za takýto priestupok by klub nedostal hneď červenú, ale len žltú kartu. Potrestaný by však bol.

Veľká škoda, že takýto trest voči domácemu klubu UEFA nepozná. Je však zaujímavé, že túto sankciu voči hostiteľskému klubu už viackrát uplatnila. Z obavy, že agresívni fanúšikovia hostí vyvolajú na štadióne výtržnosti nariadila domácemu klubu, aby sektor hostí jednoducho uzavrel a žiadne lístky do týchto priestorov nepredával. Sektor hostí ostal prázdny, ale zápas sa mohol odohrať v dobrej futbalovej atmosfére. Prečo by sa takýto postup nemohol uplatniť aj proti domácemu klubu ?

Na záver malé zveličenie.

UEFA ako najväčšia výchovná organizácia v Európe je veľmi citlivá na primitívne popevky fanúšikov, ktoré obsahujú nejaké rasistické narážky. Tvrdý trest prichádza okamžite, najmä vtedy, keď takýto rasistický popevok zaregistrovalo citlivé ucho delegáta, na štadióne málo známeho klubu niekde vo východnej Európe.

UEFA má dosť možností, aj finančných prostriedkov, ako to výchovnými opatreniami napraviť. Môže tak pozdvihnúť na vyššiu úroveň zaostalých, rasisticky naladených, fanúšikov, žijúcich zväčša v bývalom východnom bloku.

Mohla by vydať, a potom všetkým problémovým futbalovým klubom distribuovať, spevník povolených piesni. Druhou možnosťou je zverejniť neutrálne témy, ktoré by mohli obsahovať popevky fanúšikov. Vhodnými témami by bolo napr. počasie, alebo príroda.

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Jaroslav Haščák

Haščáka v kauze Gorila opäť obvinili

19.03.2024 09:36

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.