Založ si blog

Spojiť oslavy MDŽ s predvolebným mítingom nebol dobrý nápad

Oslavy MDŽ, ktoré organizuje vládnúca strana, majú už dlhoročnú tradíciu. Založil ju, kedysi dávno, úplne prvý premiér. Prebieha to takto. Do veľkej sály sa navozia čiperné dôchodkyne a nejakú hodinku, alebo dve, sa ich pokúšajú zabaviť ich obľúbení politici, z ktorých sa, na tú chvíľu, stanú estrádni umelci. V dobrej a priateľskej atmosfére sa všetci zabavia. Babky sa tiež dozvedia, že okrem balíčkov na cestu domov, dostanú už na vianoce zase vyšší príspevok. Obdivovaní politici celý čas chrlia jednoduché vtipy. Ani sa nenazdajú a je tu koniec. Dosýta vysmiate účastníčky mítingu sa rozchádzajú na autobusy a politici nastupujú do svojich limuzín v presvedčení, že si ich obyvateľstvo váži a sú veľmi  populárni. Na týchto mítingoch naozaj nie je nič zlé.

Mítingy pre občanov si organizujú aj kandidáti na prezidenta vo svojej predvolebnej kampani. Tie sa síce u jednotlivých kandidátov podobajú, majú však iný obsah ako mítingy MDŽ. Na začiatku kandidát obyčajne rozpovie prítomným svoj zaujímavý životopis a skromne spomenie aj svoje mimoriadne, až nadľudské, schopnosti. Vždy chce spájať, nie rozdeľovať. Aj keď viacerí účastníci mítingu by boli radšej, keby im niečo rozdelil. Bez ohľadu na kompetencie prezidenta, každý kandidát sľúbi prítomným vyššie mzdy, dôchodky, vianočné príspevky, tým menej náročným, aj kapustné strapačky. Niekedy sľúbi aj diaľnice a rýchlostné cesty. Vraj sa výrazne zlepší zdravotná starostlivosť, nemocnice budú mať dostatok toaletného papiera a možno aj personálu. Zdokonalí sa školstvo. Nedostatok učiteľov sa vyrieši prechodom žiakov na samoštúdium. Jedným slovom, ak bude dotyčný kandidát zvolený, bude to mať veľký dopad na životnú úroveň. Je jasné, že hlavne jeho a viacerých jeho známych. Tá posledná veta je taká samozrejmá, že ju radšej ani nepovie. Na záver mítingu ešte kandidát dovolí niekoľko otázok z pléna. Padajú zväčša otázky typu : Ako ste mohli dokázať to všetko za taký krátky čas ? Kandidát hrdo odpovedá, že vďaka usilovnej práci pre Slovensko. Následne sa míting obyčajne končí.

Nuž a tieto dva rôzne druhy mítingov sa rozhodla vládnúca strana zorganizovať naraz. Ako jednu samostatnú akciu. Skrátka dva v jednom. Prirodzene väčší význam mala estrádna časť programu. Stalo sa to pred niekoľkými dňami v Brezne a zúčastnil sa jej aj samotný predseda. Dokonca celý míting  moderoval. Kandidát na prezidenta sa aj na túto estrádno – propagačnú akciu dostavil s manželkou.

Keď moderátor hýril vtipmi, obrátil sa aj na večne usmiateho kandidáta. Vraj je mohutný a silný ako Jánošík, ale všetci vedia, že je pod papučou. Opatrne sa zasmialo publikum, trochu viac dotknutý kandidát. Strojene aj jeho manželka.

Kandidát aj jeho prísny šéf vedia, že je potrebné niekedy sa ukázať svojim voličom. Celú akciu určite schvaľoval aj tím odborníkov, ktorý má na starosti predvolebnú kampaň. Lenže, aj tak tu niečo nevyšlo.

Kandidát síce získal voličské hlasy zúčastnených babičiek. Ony by ho však volili tak, či tak. Veľa voličov však kandidát po tejto akcii stratil. To veľmi veľké množstvo nerozhodných, ktorí od neho očakávali nie poslušnosť, ale aspoň náznak samostatnosti. Potvrdili sa ich obavy, že kandidát je z rovnakého cesta ako premiér, a že bez súhlasu zlostného šéfa nebude vedieť rozhodnúť vôbec nič.

Bitku o prezidentský palác však môže nádejný kandidát ešte vyhrať.

Po jeho víťazstve sa však, s trochou irónie, možno uskutoční takýto rozhovor. Novinár, na svoju otázku ako sa po víťazných voľbách cíti, dostane odpoveď. Podľa názoru môjho šéfa, celkom dobre. A na ďalšiu otázku, či má na niečo aj svoj vlastný názor, nový prezident pohotovo odpovie. Prirodzene, že mám, ale radšej s ním nesúhlasím.

Na záver blahoželanie.  :

Všetkým ženám, ktoré dočítali až sem, želám k ich sviatku, aby každý deň zažili aspoň chvíľu radosti a, aby ich celý život sprevádzala láska, milenecká, manželská, rodičovská i tá obyčajná k ľuďom, ktorí sú im blízki.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.