Založ si blog

Výmena volebného lídra Trubana by Progresívnemu Slovensku veľmi pomohla

Bol by to veľmi prospešný krok. Každému je jasné, že dosadiť na predsednícku stoličku Trubana bola pre stranu osudná  chyba. Zakladateľ a bývalý šéf strany Ivan Štefunko sa mal pri návrhu svojho nástupcu lepšie zamyslieť. Bol veľký omyl postaviť na čelo úspešnej strany namysleného začiatočníka zaťaženého drogovou minulosťou. Možno sa na jeho dosadení zaslúžil podpredseda Poliačik, ktorý sa v strane PS zjavil ako expert na drogy. A to hneď ako ho vyhodili zo strany SAS.

Dnes je už dosť neskoro nahradiť ťažkopádneho a popleteného šéfa strany, avšak mali by ho vymeniť aspoň na stoličke volebného lídra. Podobnú taktiku zvolila aj strana SMER – SD a nedávno aj Most – HÍD. U SMERu to bol úspešný krok. Nervózneho, vyčerpaného a voličmi už nechceného predsedu nahradil umiernený premiér. Preferencie strany prestali klesať a stabilizovali sa na pomerne vysokej úrovni 20 %. Je otázne ako výmena volebného lídra prospeje strane MOST, avšak je to pokus, aby sa klesajúca popularita terajšieho predsedu Bugára neprenášala na stranu, ktorej terajšie preferencie sú výrazne pod 5 %. Druhou nevýhodou je, že nový volebný líder je verejnosti menej známy.

Kto by mal nahradiť v PS ich terajšieho volebného lídra ? Žiada sa doplniť, že ak by mal štipku sebareflexie a uvedomil si ako poškodzuje vlastnú stranu, sám by odstúpil. Lenže to by sme od neho chceli veľa.

Jedná z možností je zakladateľ strany a jej terajší podpredseda Ivan Štefunko. Volebný líder je dočasná funkcia na 3 mesiace. Aj keď má zdravotné problémy, toľko by sa obetovať mohol. Strane PS by to veľmi prospelo. Ľudia by ju prestáli spájať s drogami.a jej preferencie by mohli vzrásť. Najmä veľa nerozhodnutých voličov by jej mohlo dať svoj hlas. Veď od svojho vzniku je sprevádzaná úspechmi ( úspešné komunálne voľby v minulom roku, úspešná prezidentská kandidátka, suverénne víťazstvo v eurovoľbách ).

Lenže po májovom sneme sa postavil na jej čelo terajší predseda Truban. Mimochodom, šokoval už na svojej prvej TK.  Hovoril, čo bude robiť ako prvé, keď sa stane premiérom. Pokladal to za istú vec. Pritom od jeho nástupu, hlavne po odhalení jeho drogovej minulosti, preferecie PS výrazne klesli ( podľa  Focusu z 15,3 % v júni, na terajších 11,7 % ). Za pár mesiacov slušný pokles.

Ak nedôjde k výmene tohto volebného lídra, bude musieť zakladateľ strany sledovať ako sa mu pred očami rúca jeho, zo začiatku, mimoriadne úspešný projekt. Ešte počas eurovolieb to bola najsilnejšia opozičná strana so silným potenciálom rastu. Mnoho voličov, a nielen mladých, do nej vkladalo veľké nádeje.

Druhá možnosť je prenechať funkciu volebného lídra koalície PS/SPOLU predsedovi strany SPOLU Miroslavovi Beblavému. Ten je v politike už dlho, tiež ma všeličo za ušami, ale rozhodne je lepší ako Truban. Aj táto možnosť by pomohla k rastu preferencii tejto koalície. Už len preto, že by ju verejnosť prestala spájať z drogami.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.