Založ si blog

Krízový štáb pre koronavírus a jedna zabudnutá, ale ohrozená skupina ľudí

Je logické, že vláda aj krízový štáb musia najprv riešiť problém Slovákov, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Všetkých, ktorí majú tzv. cestovnú anamnézu. Súbežne s ním aj ochranu zdravotného personálu, ktorý je ohrozený najviac. Dôležité je, aby všetci pracovníci nasadení do tejto prvej bojovej línie mali dostatok ochranných prostriedkov. Musia byť pred nákazou chránení v maximálne možnej miere.

Nový krízový štáb by si však mal všimnúť jednu pomerne veľkú skupinu ľudí veľmi ohrozenú vírusom. Nie sú to štátni zamestnanci a možno preto sa na ňu celkom zabudlo. Sú to pokladničky v obchodných reťazcoch, supermarketoch, aj menších predajniach. Každý deň okolo nich pomalým tempom prejde veľké množstvo ľudí. Ľahostajných, milých, naštvaných, čistých aj tých, ktorí na čistotu nedbajú. So všetkými musia komunikovať, posúvať tovar, manipulovať s peniazmi. Často sú kupujúci bez rúška. Niektorí si potrpia na hygienu rúk, ale mnohých to netrápi.

Sú, tieto pracovne vyťažené, ale slabo platené pracovníčky, dostatočne chránené pred vírusom ? Určite, nie. Mnohé doteraz nemali ani rúško, nakoľko to bol veľmi úzky profil. Je predpoklad, že tento týždeň sa smutná situácia s rúškami zmení a nakoniec ich bude dosť. Potom ich budú nosiť v každom obchode povinne všetci. Kupujúci, pokladníčky aj ostatné predavačky. Avšak, na ochranu pred nákazou pracovníčke za pokladňou samotné rúško nestačí. Je totiž oveľa viac ohrozená ako ktorýkoľvek kupujúci.

Rozhodne by okrem rúška mala mať aj jednorázové ochranné rukavice ( latexové, alebo nitrilové ) a pracovné ochranné okuliare. Vírus sa do organizmu môže dostať cez ústa, nos, ale aj očí. ( slzné kanáliky ). Rúško, rukavice a okuliare by mali byť povinnou výbavou každej pokladničky. Mal by to zabezpečiť jej zamestnávateľ. Je pravda, že veľké obchodné reťazce už zaviedli aj tzv samoobslužné zóny a snažia sa tak minimalizovať počet zamestnancov obsluhujúcich pokladňu. Fungovať úplne bez nich, však zatiaľ nedokážu.

Bolo by to snáď pre štát nákladné opatrenie ? Vôbec nie. Štát by to nestalo nič. Len by vydal nariadenie, ktoré by zamestnávatelia museli rešpektovať.

Uletený návrh ? Ani nie.

Pred pár dňami sa zistila nákaza u vodičky električky. Veľmi rýchlo bol v podnikoch MHD vydaný zákaz týkajúci sa všetkých dopravných prostriedkov ( električky, trolejbusy aj autobusy ), že cestujúci nesmú nastupovať prednými dverami a dokonca ani obsadiť niekoľko sedadiel za vodičom. Áno, správne. Vodič je totiž ohrozený oveľa viac ako samotní cestujúci.

Teraz, akoby sa čakalo, kedy sa objaví nákaza COVID 19 u niektorej pokladničky. Až potom sa začnú zavádzať opatrenia, ktoré budú tieto veľmi ohrozené pracovníčky viac chrániť. Až potom bude vydané nariadenie, že okrem rúška by mali mali mať aj ďalšie ochranné pomôcky. Aspoň jednorázové ochranné rukavice a pracovné ochranné okuliare.

 

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.