Založ si blog

Zrušenie dodávok vakcín od Pfizer/BioNTech negatívne ovplyvní zdravie mnohých seniorov

Ešte nedávno odporúčali naši odborníci, aby sa vakcína AstraZeneca používala pri očkovaní vekovej kategórie do 55 rokov. Teraz je už všetko inak. AstraZeneca sa používa vo vekovej kategórii od 18 do 69 rokov. Až seniori 70 + sa tejto vakcíne môžu vyhnúť. Prečo prišla táto radikálna zmena ? Ministerstvo zdravotníctva ( ďalej MZ ) ju muselo urobiť. Neprejavilo záujem o dodávku 3 mil. vakcín Comirnaty od Pfizer/BioNTech ( ďalej len Pfizer ), ktoré nám boli ponúkané ešte v januári s termínom dodávky 2. kvartál. Takže seniorom vo veku 55 až 69 rokov MZ určilo vakcínu AstraZeneca. A basta.

Vakcinácia na Slovensku sa chaoticky a ťažkopádne rozbieha. Pomalé tempo je ovplyvnené nedostatkom vakcín, ale aj zaostalým programom, ktorý verejnosti podstrčili veľkí IT odborníci z NCZI.

Najnovšie sa môžu do tzv. čakárne registrovať aj ľudia od 60 do 69 rokov. Budú očkovaní vakcínou  AstraZeneca, čiže tou, ktorá je pre seniorov najmenej vhodná. Má nízku účinnosť ( asi 70 %, pre porovnanie Pfizer 95 % ) a zaočkovaní sa najviac sťažujú na druhotné účinky ( horúčky, opuchy a pod. )

Tieto dopady očkovania sú už známe, následkom čoho seniori nad 60 rokov často očkovanie touto vakcínou odmietajú. Nie len na Slovensku. V niektorých štátoch EÚ už očkovanie touto vakcínou dočasne zastavili. Iné zase pre jej použitie stanovili nižší vekový limit ako je ten náš, do 69 rokov. Napr. Taliansko len do 55 rokov. Ako už bolo spomenuté takýto limit mal pôvodne platiť aj na Slovensku.

Limit do 55 rokov vychádza z informačného materiálu od dodávateľa pre použitie tejto vakcíny. Je uvedený aj na stránke nášho MZ pod názvom Písomná informácia pre používateľa. V dokumente sa píše :

V súčasnosti existujú len obmedzené údaje o účinnosti očkovacej látky COVID-19 Vaccine AstraZeneca u osôb vo veku 55 rokov a starších. Očkovacia látka COVID-19 Vaccine AstraZeneca sa neodporúča u detí vo veku menej ako 18 rokov.

Spodná veková hranica sa na Slovensku rešpektuje, horná už nie.

Prečo na MZ robia rozhodnutia, ktoré občanom na Slovensku tak komplikujú život ?

Svoje ťažké pochybenie pri odmietnutí ponúkaných vakcín urazená štátna tajomníčka MZ pani Ježíková vysvetľuje takto.

V čase ( bolo to v januári ), keď prišli ponuky nakúpiť viac vakcín, malo Slovensko nakontrahovaný dostatok iných očkovacích látok. Poukázala na to, že nikto nemohol vtedy tušiť, že dodávky ostatných vakcín nebudú spoľahlivé. Prvú ponuku na dodatočné vakcíny od Pfizer/BioNTech nevyužili podľa jej slov viaceré členské štáty, ( mohla upresniť, o žiadnom sa totiž nevie ), ktoré mali takisto nakontrahovaných oveľa viac vakcín, ako potrebovali. Pani štátna tajomníčka si zrejme pletie pojmy kontrahovaný a objednaný.

Lenže nie je to len o jednej ponuke. V skutočnosti zamietnuté ponuky boli až dve.

Vraj keď prišla 1. ponuka resp. výzva  ( Slovensko malo nárok na 1,2 mil. vakcín, neobjednalo si nič ) a následne za mesiac 2. ponuka ( núkali až 2,4 mil., objednalo sa 0,6 mil. ) mala silný pocit, že na Slovensku je vakcín dosť. Potom ( asi keď silný pocit pominul ) si uvedomila, že Slovensko má vakcín málo a pri poslednej ponuke na dodávku 1,2 mil. už si Slovensko objednalo až 2,8 mil. vakcín ( aké prefíkané ) a tým sa to vraj všetko vyrovná ( aké jednoduché ). Ešte keby sa k týmto úžasným obchodným praktikám mohol vyjadriť aj dodávateľ. Problém však je, že tie neskoro objednávané vakcíny budú dodané najskôr v 4. kvartáli. Prečo by mal byť odberateľ pri tretej ponuke zvýhodnený, keď na jednu vôbec nereagoval a druhú akceptoval len čiastočne? Pani štátna tajomníčka je však presvedčená, že všetky objednávky ( aj tá posledná a navýšená ) budú zrealizované naraz a to už v druhom kvartáli. Prekvapuje, že jej verziu prijali aj poslanci, ktorí boli preverovať prečo sme odmietli dodávku 3 mil. kvalitných vakcín. Nuž, asi sa všetci domnievajú, že pri dodávkach vakcín platí veľmi ojedinelá obchodná zásada – Čím neskôr objednáš tým skôr dostaneš.

Prečo všetci zdravotníci bedákajú, že vakcín je málo ? Najmä tých, ktoré sú vhodné pre seniorov, ktorí sú pandémiou ohrození najviac. Pani štátna tajomníčka im to môže vysvetliť. Asi takto.

Vakcíny prídu, vakcíny sú na ceste, v budúcnosti ( asi veľmi vzdialenej ) ich bude dosť. Dovtedy sa stačí testovať Ag testami ( údajne sú už nakúpené aj na rok 2022 ).

Bývalý minister zdravotníctva, ale aj samotný náš tajomný premiér ( teraz komunikuje len pomocou záhadných grimás a prstoznakov ) vždy dbali o to, aby Slovensko malo nakúpené a dobre uskladnené dostatočné množstvá nimi obľúbených Ag testov. Avšak im, ani štátnej tajomníčke, žiaľ veľmi málo záležalo na tom, či Slovensko má k dispozícii dostatok kvalitných vakcín.

Procesu vakcinácie by určite pomohlo nasledujúce opatrenie.

Vrátiť, aby na očkovanie seniorov kategórie 60 – 69 rokov boli použité vakcíny Pfizer, alebo Moderna. Menej účinnú vakcínu AstraZeneca, ktorej pôsobenie na seniorov nebolo dostatočne overené, používať len u ľudí max. do 60,  resp. len do 55 rokov

Takúto zmenu v stratégii očkovania však môže zrealizovať len nejaký schopný manažér. Terajšia pracovitá štátna tajomníčka MZ  by sa mala pobrať za svojim bývalým pracovitým šéfom, ktorý popri veľkom boji s pandémiou dokázal robiť aj veľa iných vecí, napr. prekvapivé kamarátske zmeny na postoch riaditeľov nemocníc.

 

 

 

 

 

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.