Založ si blog

Putin už môže vojnu ukončiť, Rusko je v úplnej izolácii

Úplná izolácia Ruska asi nebol plánovaný cieľ, ale podarilo sa ho splniť za necelý mesiac. Vyvolaním vojny Putin splnil aj ciele, o ktorých ani nevedel, že sa objavia. Spomeňme aspoň niektoré.

1. Zjednotil Ukrajincov pri obrane vlasti aj pri ich už jednoznačnej proeurópskej orientácii .

Ukrajinci sa zomkli a vnucovať im podmienky zo strany Ruska bude veľmi ťažké. Pri terajších mierových rokovaniach Rusi prestali hovoriť o denacifikácii a požadujú demilitarizáciu a neutralitu Ukrajiny. Ukrajinci požadujú zastavenie paľby a návrat ruských jednotiek za predvojnové hranice. Rusi však asi budú mať aj územné požiadavky. Podarilo sa im obsadiť pás pobrežia, ktorý spája Krym s Donbasom  na spojnici Cherson – Melitopol – Mariupol – žiaľ toto mesto bolo po už zrovnané zo zemou. Dá sa predpokladať, že sa v tejto obsadenej  oblasti pokúsia zorganizovať referendum ( ako na Kryme ) s požiadavkou obyvateľstva o pripojenie tohto územia k Rusku. Ak nebude referendum zmanipulované nemôže byť úspešné.

Ak bola pred vojnou Ukrajina názorovo rozpoltená z pohľadu zahraničnej orientácie, teraz je jednotná t .j. smer EÚ.

2. Zjednotil Európsku úniu

Pred vojnou boli v EÚ rôzne odmietavé tendencie voči centralistickému Bruselu ( Poľsko, Maďarsko ), avšak počas vojny sa EÚ zjednotila. Aj najsilnejšie štáty ( Nemecko, Francúzsko ) si uvedomili aké sú vojensky slabé a ohrozené. Pri procese uvalenia sankcii na Rusko boli všetky štáty EÚ až zarážajúco jednotné. Dokonca aj taký obdivovateľ Ruska a Putina ako bol prezident ČR Zeman, sa zrazu spamätal. Odsúdil ruskú agresiu, ospravedlnil sa, že sa mu neskoro otvorili oči. Dokonca sa zasadzoval, aby dobrovoľníci z ČR mohli ísť bojovať na Ukrajinu, čo najskôr, a aby im ČR všemožne vyšla v ústrety ( resp. nerobila týmto dobrovoľníkom žiadne administratívne prekážky )

3. Posilnil NATO v Európe a zvýšil záujem neutrálnych štátov o členstvo v tejto organizácii.

Najmä jeho východné hranice sú dnes oveľa lepšie strážené z hľadiska počtu vojsk i modernej výzbroje.  Štáty NATO zrazu majú záujem zvýšiť svoje výdavky na zbrojenie a chcú čo najskôr dosiahnuť požadované 2%. Doposiaľ túto hranicu dodržiavalo len Spojené kráľovstvo a Poľsko. Neutrálne štáty Švédsko a Fínsko majú veľký záujem vstúpiť do NATO.

4. Dosiahol zničenie infraštruktúry a hospodárstva Ukrajiny

Na dosiahnutí tohto cieľa bude Rusko ešte nejaký čas pracovať.

5. Vyvolal najväčšiu utečeneckú krízu v Európe od konca 2. svet. vojny

Od 24.februára emigrovalo z Ukrajiny viac ako 3 milióna ľudí. Keď sa dohadovali koridory pre utečencov z obliehaných miest utečenci odmietali opustiť obliehané mesto koridorom, ktorý mieril do Ruska.

6. Z Ruska urobil agresora, ktorého sa obáva celý svet

Podľa doterajších obchodných partnerov je nutné minimalizovať s ním akúkoľvek hospodársku a obchodnú spoluprácu a postupne sa zbaviť závislosti na dodávkach surovín z Ruska. Pre európske štáty to nebude jednoduché, nakoľko závislosť na dodávkach niektorých produktov ako ropa a plyn je dosť veľká. Štáty EÚ sa už rozhodli, že sa musia vybrať po tejto ceste

7. Dosiahol stagnáciu a úpadok ruského hospodárstva

Bude dlhodobo čeliť sankciám a obchodnému embargu zo strany väčšiny štátov sveta. Nepríjemným následkom vojny je aj prudká devalvácia rubľa, čo negatívne ovplyvní hodnotu úspor obyvateľstva.

8. Dosiahol, že životná úroveň obyvateľstva Ruska prudko poklesne.

Tento cieľ sa prirodzene v plnej miere netýka verchušky (politici, dôstojníci silových zložiek, oligarchovia ) Oligarchom síce západné banky zablokovali účty, príp. aj nehnuteľný majetok, ktorý si nakúpili v zahraničí, ale aj tak prišli len o niekoľko miliárd eur, alebo dolárov. V inej situácii sú obyčajní Rusi, aj keď štát sa bude snažiť  trochu im pomôcť ( zníženie ceny lacného alkoholu a základných potravín, zastabilizovanie cien benzínu, nafty, plynu a pod.), čakajú ich však zlé časy. Rusko nie je až taký bohatý štát ako sa snaží nahovoriť svojim obyvateľom.. Životná úroveň je pomerne nízka. Dobre ju vystihuje ukazovateľ HDP/1 obyv. Podľa Svet. banky bol tento ukazovateľ v r. 2020 v Rusku len 10 tis. USD, na Slovensku 19 tis. USD. a napr. v Nemecku 46 tis. USD.

9, Cestovný ruch v Rusku sa obmedzí len na niekoľko štátov mimo Európy 

Zasiahne to hlavne bohatých Rusov, ktorí si v poslednej dobe zvykli vycestovať za hranice. O dovolenky v Bielorusku a v KĽDR nebudú mať záujem. Zostávajú však niektoré arabské a africké destinácie. Bežní Rusi ani doteraz nikde necestovali. Radšej sledovali TV a dozvedeli sa, že vysokú životnú úroveň majú aj doma.

10. Rusko sa v najbližších mesiacoch a rokoch ocitne v úplnej politickej a spoločenskej izolácii.

Tento cieľ možno nazvať aj nechcená izolácia. Je bolestivý pre politikov aj pre bežných Rusov. Nikomu sa nepáči, keď ho nikto nikde nepozve ( žiadne kultúrne akcie, žiadne vystúpenia umelcov, žiadne športové podujatia ), ale rovnako je zahanbujúce, keď k nemu nikto nikdy nepríde. A to aj napriek tomu, že je pozvaný. Takáto izolácia asi nebude v Rusku ľudí veľmi tešiť, aj keď raz za čas tam vystúpia umelci, či športovci z Bieloruska a KĽDR. V takom prípade by ruských divákov potešilo len ak by v Baľšom Teatre naraz spievali a tancovali Putin, Lukašenko a Kim Čong-un.

Izolácia môže byť aj chcená, alebo zámerná. Rusko sa totiž už v najbližších dňoch pripravuje na  postupné sprevádzkovanie vlastného ruského internetu ( Runet ), ktorý pripojenému užívateľovi dovolí navštíviť len povolené  ( nezávadné ) web stránky. Túto akciu s využívaním len vlastného internetu už v Rusku testovali v júni a júli minulého roku.

Dva ciele, ktorými sa bude vojna ospravedlňovať pred obyvateľmi Ruska

1.Víťazná denacifikácia Ukrajiny

Z Ukrajiny boli vyhnaní nacisti a neonacisti, fašisti a neofašisti, banderovci a neobanderovci. Ukrajina bola takto oslobodená od všetkých týchto živlov, čo ukrajinský ľud bratskému ruskému ľudu nikdy nezabudne. Ako hovoria aj rusofili na Slovensku Slovan nikdy nezdvihol zbraň proti inému Slovanovi.

2. Zabránenie napadnutia Ruska Ukrajinou

V Rusku je populárna teória Kremľa, ktorá tvrdí, že Rusko muselo napadnúť Ukrajinu, pretože Ukrajina chcela napadnúť Rusko. Vlastne Rusko agresívnu Ukrajinu len o pár dní predbehlo. Nájdené plány Ukrajinskej agresie prezradili, že pár desiatok naštvaných banderovcov z bataliónu Azov chcelo obkľúčiť a potom dobyť Moskvu, pričom mali mať zo sebou zbrane, ktoré v 2. svet. vojne používali nacisti.

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

Zlý nápad Pellegriniho – chce, aby Slovensko na MS reprezentovali aj hokejisti z KHL

20.02.2024

Predseda parlamentu vyzýva SZĽH, aby na MS mohli reprezentovať Slovensko aj hráči z KHL. Zdôvodňuje to tým, že politika do športu nepatrí. Dosť si protirečí. Nechce, aby sa politika miešala do športu a preto on ako vrcholový politik, dokonca druhý najvyšší ústavný činiteľ, oznamuje SZĽH, aby do reprezentačného mužstva nominovali aj nejakých hráčov z KHL. [...]

Fico sa Orbanovi až tak podlizovať nemusel

18.01.2024

Obaja premiéri sa na túto návštevu v Budapešti veľmi tešili. Nakoniec dali to najavo vo svojich príhovoroch. Premiér Fico vytýčil pre Slovensko v zahraničnej politike maďarskú cestu, ktorú on aj Orbán, považujú v EÚ za jedinú správnu. Milý Viktor, oslovoval Fico hostiteľa vo svojom štátnickom prejave, ty si na Slovensku veľmi populárny. V návale radosti mu nedošlo, [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.