Založ si blog

Matovič a Sulík by mohli naraz odísť na dlhodobú odbornú stáž

Skoro všetky scénare o tom ako bude vláda vyzerať od septembra, už boli podrobne analyzované. Politikmi, politológmi, ba i samotnými analytikmi. Na jeden scénar, ten najjednoduchší, však zabudli.

Je to odborná dlhodobá stáž v zahraničí. Pozor, podobnú stáž by bolo možné zorganizovať aj na Slovensku, lenže zahraničné prostredie tú zohráva dôležitú úlohu. Stáže by sa zúčastnili dvaja ministri, u ktorých zvýšenie odbornej úrovne je veľmi žiadúce. Druhá výhoda je, že ich rezorty by viedli dočasne menovaní zástupcovia, pričom každému je jasné, že ich rezorty i celá vláda budú počas neprítomnosti týchto ministrov fungovať oveľa lepšie.

Samozrejme, 12 mesačná stáž by prebiehala v tom istom termíne ( september 2022 – august 2023 ), ale na dvoch vzdialených miestach. Nakoniec, ak by sa školili na rovnakom mieste, hrozilo by nebezpečenstvo, že by sa domov vrátil len jeden z nich. U každého ministra by stáž mala iné zameranie. Pred odchodom by ministri podpísali prehlásenie, že počas celej stáže sa budú v plnom rozsahu venovať zvyšovaniu svojej odbornej úrovne a nebudú v žiadnom kontakte so svojimi kolegami vo vláde, alebo v parlamente.

Minister financií:

12 mesačná stáž by bola rozdelená na 3 štvormesačné celky so zameraním na rôznu tematiku.

1. časť:  Základy financií.

Cieľ: Pochopiť podstatu finančníctva.

Súčasťou školenia by bola aj práca s bankovou kartou, platba kartou, výber peňazí z bankomatu, zmena PIN i zistenie stavu na účte. Bude zdôraznená zásada, aby PIN nezapisoval priamo na kartu. Je to potrebné vzhľadom k tomu, že minister financií nemá, ani nikdy nemal, vlastnú bankovú kartu a pri jej používaní by mohol urobiť aj fatálnu chybu.

2. časť: Základy anglického jazyka.

Cieľ: Zvládnuť pozdravy, ale aj tzv. kuchynskú angličtinu.

Pri rozhovoroch v angličtine nepoužívať vulgarizmy, ale ani slová v slovenskom jazyku, ktorým druhá strana nerozumie. Súčasťou tohto jazykového kurzu by malo byť aj používania minulého a budúceho času. Po absolvovaní by frekventant mal zvládnuť niekoľko úkonov v úplne cudzom prostredí napr. dotaz na cestu, nákup v obchode, objednanie hotelovej izby, krátky slušný rozhovor s chyžnou a pod.

3. časť: Psychická stabilita vrcholového manažéra.

Cieľ: Uvedomenie si svojich limitov a zbavenie sa sebaobdivu a namyslenosti

Každodenné sedenie s psychiatrom – špecialistom na maniodepresívne stavy.

Zameranie sedení. Klient sa musí zbaviť utkvelej predstavy, že je génius, superman, alebo spiderman. Tiež, že je neomýlny, najmúdrejší, najkrajší, s nikým sa nemusí radiť a jeho úlohou je vydávať príkazy hneď potom ako ho napadnú.

Minister hospodárstva

Stáž by sa skladala z jediného 12 mesačného bloku so zameraním na vyššiu úroveň cestovného ruchu na Slovensku.

Cieľ: Zvýšenie návštevnosti Slovenska zahraničnými turistami a zlepšenie kvality služieb ubytovacích a reštauračných zariadení.

Cieľ by mal byť dosiahnutý prostredníctvom milionárov Geissenovcov. Minister využije svoj šarm a bude ich sprevádzať na ich cestách po svete. Aj on im má čo ponúknuť. Napr. z oblasti stolovania. Má podrobné znalosti kde má byť na stole umiestnený príbor, kde mobil a kde ruksak. Nakoniec minister zisti prečo sú takí populárni. Výsledky svojho výskumu by mal minister na záver stáže podrobne opísať vo svojej štúdii s názvom – S Geissenovcami na cestách, v parlamente i na kolotoči.

Výhody tohto scénara sú dvojaké. Individuálne (tie sú dosť malé) a spoločenské (tie sú obrovské). Je však dôležité presvedčiť ministrov ešte pred nástupom, že sa stáž organizuje kvôli nim, aby dosiahli vyššiu odbornú úroveň a zatajiť im obrovský spoločenský prínos obdobia pre celé Slovensko, keď budú na stáži a nebudú sa miešať do politiky.

Bolo spomenuté, že k individuálnym výhodám patrí zvýšenie odbornosti obidvoch ministrov. Za rok v cudzom svete sa na nich môže niečo nalepiť.

Oveľa väčšie sú však spoločenské výhody.

Obnova funkčnosti vlády. Vládu by mohol riadiť premiér. Končia hádky, nadávky a primitívne zvady.

Vláda bude mať možnosť (aspoň rok) prijímať opatrenia, na ktorých sa dohodli jej členovia a tieto bude možné zaviesť do realizácie.

Ak bude počas tohto obdobia skutočne šéfovať vláde premiér Heger, možno aj sám uzná, že nemusí byť stále šikanovaný svojim straníckym predsedom.

Záver.

Žiaľ, takýto scénar reálny nie je. Mohol by totiž skončiť aj tzv. ideálnym riešením. A slovenská vrcholová politika a ideálne riešenie to nikdy nešlo dokopy.

Matovič si uvedomuje, že bez neho by všetko vo vláde klapalo lepšie. Preto nepôjde nikde, na žiadne školenie. Ani na jeden týždeň, nie to ešte na rok. Veď keby sa vrátil po roku všetci by mu vyčítali. Mal si ostať tam kde si bol. Mali sme tu  kľud. Všetko fungovalo oveľa lepšie, keď si bol preč.

A po takomto privítaní by roztrpčený a sklamaný Igor Matovič z politiky definitívne odišiel. To by bolo na Slovensku radosti.

Lenže, pozor. Vieme predsa o koho ide. Takú radosť ohrdnutý Matovič Slovensku nikdy neurobí.

Korčok výborný prezident, Pellegrini výborný predseda parlamentu a strany Hlas

04.04.2024

Krátky blog o výborných politikoch aj o šťastných zajtrajškoch. Ak by bol titulok pravdivý, pre obyvateľstvo Slovenska, by z toho vyplynulo veľa výhod. Spomeniem aspoň niekoľko. Nebude potrebné menovať nového predsedu parlamentu, ani nového predsedu strany Hlas. Predseda SNS A. Danko si prestane nárokovať post predsedu parlamentu. Na čele strany Hlas ostane jej zakladateľ a [...]

Slovensko nepotrebuje, aby Fico ovládol aj prezidentský úrad

02.04.2024

Pre žiadnu krajinu nie je dobré ak sa všetka politická moc skoncentruje v rukách jedného človeka. Zo štátov EÚ sa to doteraz podarilo len Orbánovi v Maďarsku. Môže sa to však podariť aj Ficovi na Slovensku. Keď v roku 2018 Fico odstúpil z funkcie premiéra bolo jasné, že jeho strana nasledujúce parlamentné voľby nevyhrá. Sústredila sa však na najbližšie voľby [...]

Dajte mieru šancu, čiže Give Peace A Chance-vypočujme si to všetci

24.02.2024

Dnes, 24.02.2024, by táto Lennonova skladba mala byť aspoň raz odvysielaná každou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Slováci by tak dali najavo, že chcú, aby tá hrozná vojna na Ukrajine konečne skončila. Skladbu zložil John Lennon ešte v roku 1969 ako protest song proti vtedajšej vojne vo Vietname. Odvtedy ju spievajú pacifisti na celom svete, keď protestujú proti nejakej vojne. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.